"Ден година прави" -- в България се опитват да смъкват кожата на туристите

• 4 655
  • 86
  •   1
Отговори
# 15
Пак ли стана тема за оплюване на Черноморието? Всяка година ходим, никакви неразположения не сме имали, а съм била и бременна, и с бебе, и с малки деца. Само в Италия ми стана лошо след като ядох пица в хубав ресторант.
Може би знаем къде да ходим. Посрещали са ни с туко-що уловена риба, а като се сетя за дивите плажове, на които си ходим с малко повече усилие, съжалявам тези, които сами се ограничават. За съжаление те не са толкова много, защото плажовете ни са залети. Дори тази година бяха налазили дивотията с лодки, от които дънеше чалга...  Явно неходещите по Черноморието просто са много шумни.
Аз бих ходила на море навсякъде.

# 16
Danyrtag, казваш:
"За коректните таксита, дето уж ги има на летището номерата ми взе един 10 лева от единия до другия терминал. Това преди години."
И преди години не се бутахме в кое да е такси на летището, поръчвахме си.

От единия терминал до другия има дори автобус.
Като пътувате, за където и да е по света, не се ли информирате първо?
Има сайтове отдавна с всякаква информация.
Има автобуси, но през деня. Поне преди беше така.

# 17
Danyrtag, казваш:
"За коректните таксита, дето уж ги има на летището номерата ми взе един 10 лева от единия до другия терминал. Това преди години."
И преди години не се бутахме в кое да е такси на летището, поръчвахме си.

От единия терминал до другия има дори автобус.
Като пътувате, за където и да е по света, не се ли информирате първо?
Има сайтове отдавна с всякаква информация.
Има автобуси, но през деня. Поне преди беше така.

Така е, но човек като тръгва на път знае 2 и 200. Поне аз съм подготвена, че може всичко да се случи - и стачка на летищата, и отменени полети, и стачка на влаковете, и закъснения, такива, че да няма вече автобус, стачка на такситата. Всичко ми се е случвало.
Винаги знам, че има рент а кат, такси, на което предварително знам номера, и то не една таксиметрова компания, в Бг и приятели имам, които ще откликнат, ако всичките по-горе по някакъв начин едновременно не действат. Обикновено си действат обаче и не притеснявам за такива неща приятелите.

Желая ти успех, Danyrtag!
Ако едно пътуване е било зле, не значи че и следващите ще са така. 🌹

# 18
  • Melmak
Години наред сме били по бг черноморието, сигурно през целия ми живот нямам изпусната година на бг море.

Капани за туристи има винаги и навсякъде. Подозирам, че като човек ходи в чужбина проучва повече. Поне аз така правя.

За съжаление вече цените се изравниха с Италия, Испания.

Зимата имам рожден ден, исках да отидем някъде с мм за 2-3 дни, просто дълъг уикенд. Като видях цените на хотелите, като сметнах гориво, цени за хапване и ми стана лошо. Запазихме уикенд в Италия.

Не ми е за парите, а за качеството. Българското черноморие ме дразни с липсата на качество. Коктейли пълни само с лед, неиздаване на касови бележки, некачествена храна, идваща директно от фризера. Не ми се ядат боклуци, а и не искам да готвя на почивка.

В Гърция не е панацеа, дразнещо е наличието на толкова много българи в северната част. Но не може да се отрече красотата и чистотата на плажовете там. Просто и там има гадни заведения, случвали сме и кофти храна. Особено си спомням Ла Скала на о. Тасос, някакво модерно заведение, позьорско и с кофти кухня. И самият плаж не беше нищо особено.

Проблемът на бг черноморие и като цяло туризма е, че искат само да получават, но не и да дават. Не заплащат добре на работниците. Има цели региони в страната, които нямат постоянна работа. Издържат се с гурбет или сезонна работа. Няма как да изцеждат персонала с минимални заплати, много часове работа и да очакват качество.
По ресторантите не се използват качествени продукти. Само като видя мръсни оливерници по масите, непочистени маси, неприветлив персонал.

# 19
Там, където ние харесваме в Гърция, има нещо, което не се намира у нас. Перфектен плаж - километри дълъг, десетки метри широк, а петзвездният хотел е като малко селце с двуетажни вилички. Има чадъри и шезлонги за поне 150% от местата в хотела, но и огромни празни зони с чист пясък (чисти се всяка сутрин). И на всичко отгоре - тишина и спокойствие. Има и доста българи, но се държат не по български. У нас подобен плаж ще е застроен с десет етажни хотели и ще е покрит с чадъри от - до. На всичко отгоре и цените са горе-долу същите като тук.

Разбира се, два километра по-нагоре има и типично курортно градче с блъсканица, навалица и по улиците, и по плажовете, тесни плажове...  Тоест има за всекиго по нещо.

# 20
Сигурна ли си, че по северното черноморие няма големи, полупусти плажове? Нз, ясно е, че нашата ивица е по-къса, но много често ми се посочват неща, които аз си ги имам доволно всяко лято.
Аз съм българка, как се държа по български?

# 21
Сигурна ли си, че по северното черноморие няма големи, полупусти плажове? Нз, ясно е, че нашата ивица е по-къса, но много често ми се посочват неща, които аз си ги имам доволно всяко лято.
Аз съм българка, как се държа по български?

Знам, че има. Но аз говоря за комплексна оценка - и плаж, и топло море, и луксозен хотел с всякакви екстри, и добро обслужване, и заведения... Че на всичко отгоре е и много по-близо (360 километра от София).

# 22
  • Terra incognita
Ч.С., къде е това?
Иначе за мен нещата не опират до чуждо и родно, обичам България, разбира се, но като виждам, че свястното обслужване е рядкост, а цените не отговарят на качеството, защо да упорствам да търся места под дърво и камък, само и само да се каже, че съм родолюбка. В крайна сметка всеки избира това, което му е удобно, угодно и лесно. Не ми е хубаво да ме цакат и да ми предлагат лошо качество на високи цени, пък било то и е родния ми град, който също скоро ще бъде съсипан от т.нар бг туризъм.При мен фактор е и разстоянието, защото гръцкото море ми е на 2ч с кола

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 19:16 от VickyTaylor

# 23
По курортите на морета надали има такси което да включва апарата.. Цената винаги е по договорка. Никога не се качвайте без да питате предварително за цената!

# 24
  • Банско
От таксита може да се оплаче винаги всеки не само на морето. Ползвайте само фирми или търсете познат с такси. Скоро бяхме в Инстанбул и цените на пазарлък са тройни на това, което ще ви покаже апарат ако се обадите на фирма. Относно морето, Гърция е една идея по-добре.

# 25
Не става въпрос за чуждо и родно, макар че за гърците е точно така. Ние ходим навсякъде. Просто да се ограничаваш от прекрасни плажове, за които дори не се минава границата и да мислиш че ние сме някакви тъпаци, на които задължително им е зле, както обикновено се говори, не е ок.

# 26
Не става въпрос за чуждо и родно, макар че за гърците е точно така. Ние ходим навсякъде. Просто да се ограничаваш от прекрасни плажове, за които дори не се минава границата и да мислиш че ние сме някакви тъпаци, на които задължително им е зле, както обикновено се говори, не е ок.

Да, ама аз обичах да ходя на нашето море, не съм била с предубеждения. Но бях отказана и преориентирана от нашите ресторантьори, хотелиери, строежи, чалгия, лоша хигиена... Когато детето ми почти влезе в болница след едно море на Лозенец (после се оказа, че няма пречиствателна станция и че се знае за вируса, ама никой не говори за това) ни прекипя и повече не отидохме на море у нас. О не, веднъж покрай друга работа отидохме за две нощувки, но след първата вечеря (със стомашни проблеми от ресторанта и с главоболие от навалицата) пренебрегнахме платената втора нощувка и си заминахме.
И да, имаме и супер плажове, но където ги има е ужас от навалица и хотели като планини. Или обратното, плаж има (на север), но няма нищо. А аз не съм фен на дивашкото летуване.

# 27

Да, ама аз обичах да ходя на нашето море, не съм била с предубеждения. Но бях отказана и преориентирана от нашите ресторантьори, хотелиери, строежи, чалгия, лоша хигиена... Когато детето ми почти влезе в болница след едно море на Лозенец (после се оказа, че няма пречиствателна станция и че се знае за вируса, ама никой не говори за това) ни прекипя и повече не отидохме на море у нас. О не, веднъж покрай друга работа отидохме за две нощувки, но след първата вечеря (със стомашни проблеми от ресторанта и с главоболие от навалицата) пренебрегнахме платената втора нощувка и си заминахме.
И да, имаме и супер плажове, но където ги има е ужас от навалица и хотели като планини. Или обратното, плаж има (на север), но няма нищо. А аз не съм фен на дивашкото летуване.
Точно след едно ходене в Лозенец щях да умра от вирус. Толкова бях зле, че не можех да си стоя на краката. И това беше моментът, в който реших, че повече няма да ми стъпи кракът.
Природни дадености може и да има в страната, но те са съсипани от манталитета, който е характерен за нас като нация - казвам го със съжаление. Бай Ганьо, Андрешко, Хитър Петър са илюстрация на българите, няма какво да се лъжем. Ще направиш ресторант на плажа и ще забиеш тръбата с отходни води на 300 метра във водата. Ми, супер.

# 28
  • Пловдив
Цитат
Бай Ганьо, Андрешко, Хитър Петър са илюстрация на българите, няма какво да се лъжем.
Вас ви илюстрират, щом казвате, вие най-добре знаете за себе си. Мен - не.

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 12:45 от Магдена

# 29
  • Melmak
Това с вирусите не знам какъв критерий е. Човек може да хване вирус навсякъде, дори в София.

Много години от деца сме карали цели лета на морето, защото имаме летен дом. Карали сме вируси и стомашни, и други, като не е било от масово ходене на ресторанти. Вирусите са си навсякъде. Като възрастна не помня да съм хващала вируси? Пък не е като да не сме поседели на море. И на ресторанти, и на барове сме ходили. Просто не пием вода от чешмата при никакви положения, не ядем царевица от плажа и подобни.

Такситата наистина са много неприятна история. Особено на юг имам повече впечатления. Това са разни ЕТ, които не са към никоя голяма фирма и си правят каквото искат. Цените им са безбожни, в повечето случаи на уговорка. Ако курсът им се види кратък отказват да те качат. Нищо, че седят и чакат, няма навалица чакаща за такси. И манталитета им е гаден все едно си им длъжен с нещо или си зависим от тях. В повечето случаи става дума за такова гадно отношение и усещане за ден година храни.
Осъзнавам, че хората масово са си с колите на море и ако ползват такси е за да могат да пийнат две бири и да не мислят къде да паркират.

Общи условия

Активация на акаунт