"Ден година прави" -- в България се опитват да смъкват кожата на туристите

• 4 666
  • 86
  •   1
Отговори
# 75
На мен така на ми харесва и ходя защото отношението, на което аз съм свикнала на нашето Черноморие, съвсем не е такова. Не зная къде ходите или сте ходили преди 20 години.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 13:32 от ala.bala

# 76
С риск да бъда нападната, ние българите много обичаме да сме недоволни и да мрънкаме. Значи като нещо не те устройва, не го правиш - не сядаш в скъпия ресторант, не си взимаш скъпото такси и намираш друг вариант, а не правиш го и после мрънкаш по социалните мрежи и по форумите. Ами скъпо е в заведенията - цените на продуктите са високи, заплати, осигуровки, наемите са безбожно скъпи. Моя позната има къща за гости на морето, на 3 минути пеша от плажа, всичко е чисто ново, ами хората нямат угодия. Хем искат да е новичко, хем да е почистено, хем да е на плажа, с климатик, с тераса, ама ако може за 10 лева на нощувка, ами не става така. Правете си сметка преди да отидете на почивка и се придържайте към нея. Аз като пътувам или излизам си правя сметка мога ли да ям в скъпите ресторанти с гледка или ще имам пари само за малкото ресторантче в края на града и не оставам изненадана.

Ами мен не ме дразни, че нещо ми е скъпо. Аз съм си направила сметката. Но ме дразни, когато има уговорена цена, а после се измисля друго. Например, преди една или две години поръчвах такси и имахме уговорка със шофьора до летище или гара в Бургас да ме закарат примерно за 40 лева, а ми поиска после съвсем друга сума. Сега пък ми беше казана някаква сума, не знам дали изобщо не беше завишена, защото не беше сума по апарат, но все пак дадох съгласието си. Но после ми поиска отгоре друга, за да спре на място, което е НА ПЪТ за финалната дестинация и скалъпи обяснение защо ми иска повече пари от това, което се бяхме разбрали първоначално. Просто са кръвопийци и това, че става дума за деца и тн. не ги смущава да ти вземат повече, отколкото сте се разбрали. В случая аз съм била със спящо каталясало дете и основното ми е било да си го прибера, не съм могла по средата на пътя да му кажа "Бегай, нещастнико!" и да си слезем.
Още един пример, преди години бяхме взели кола под наем от местна фирма и мъжът ми леко беше одраскал, едва видимо. Искахме сами да закараме колата да я поправим, но собственикът не ни позволи и ни поиска тройна сума на това, което би струвало, ако сами я закараме.

За новите и старите гуми в курортно градче (дават втора ръка гуми на цена по-висока от тази за нови в София) естествено, че не сме ползвали услугата, просто го давам като пример. Няма никаква логика да изискват такива цени, при положение, че в Бургас, на 20 км ли колко, цената е 1/3та от това.

Все пак пътувам много, летували сме в Италия, живеем по начало И в чужбина, никой никога не ни е казвал цена, а после да иска друга, или пък да си удържа сам бакшиш, сам да си закръгля...Има си някакви официални цени и хората се придържат към тях.
Иначе, естествено, че ние наемаме в курортно селище и то с всякакви намаления и сме ок с цените на наемите, които плащаме. Плащаме ги официално през ап и няма как да ни кажат "Ама то пише еди какво си, ама всъщност е еди колко си".

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 11:45 от MariyaHris

# 77
  • Terra incognita
Понеже и аз живея в чужбина искам само да вметна, че често търговците закръглят в твоя полза, тоест ти взимат по- малко.
А тук онзи ден чаках един младеж да ми върне 8лв ресто и се направи на ударен.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 12:05 от VickyTaylor

# 78
Ами има си различни хора. На третия ден от смъртта на мъжа ми отидох в мобилния оператор да закрият телефона му и операторката ми каза, че имам два номера за смяна на абонаментния план. Казах й, че ще дойда следващия месец, за да помисля на какъв план ще минем, понеже в момента бях разстроена не можех да мисля рационално и обясних защо, ни тя ме увери, че просто ще удължим същия план за две години. Е не беше същия, най-малко ме излъга, за да си вземе бонуса. От друга страна шофьор на такси ми е вземал наполовина в областния ни център (не ме познав), защото видя, че водя видимо много болно дете до болница. Във Варна също юли месец, когато дъщерята си навехна крака, шофьора, който ни закара до квартирата ми обясни най-подробно къде е Окръжна болница и че там са най-добрите ортопеди, да я заведа, ако не й мине до сутринта. И отказа да вземе поне закръглено от лев нагоре от това, което показваше апарата.

# 79
Измамници и мошеници има навсякъде по света, сърдити хора също. Винаги звъня на такси от фирма, в Бургас ме вози из целия град за максимум 10 лева. Също така Вие сте променили маршрута по време на път до колкото разбирам и не вярвам да сте му казали да Ви остави на средата на пътя да ваканционното селище, след като сте били с дете, ами така се удължава пътя на човека, логично е да вземе повече пари. Не че съм голям защитник на такситата, аз често се карам с тях, но пък винаги пътувам с фирми с установени цени, в Слънчев бряг ми искаха 40 лева за 2 километра, направих си сметката, прецених, че мога да изчакам още 5 минути, отказах и си викнах такси от фирма, друг път обаче ми се наложи спешно и бързах, за това взех такси за 40 лева за същите километри. И на мен не ми е приятно, че съм ги дала, но съм бързала и е била спешно, съгласила съм се, никой не ми е виновен. Аз също винаги съм ходила в Гърция на море, последните 3 години съм по морето по работа и за това ходя на нашето, има страхотни диви и скрити плажове, на които може да си носите по един сандвич и една мента със спрайт и да си прекарате супер, ако държите да сядате по шезлонги и на заведения, естествено излиза доста по - скъпо.

# 80
zvezdichka2820, не, става дума за пътя Приморско-Созопол, който минава ПРЕЗ Санта Марина. Не е имал отбивки, по мое мнение. А той вече ми е поискал сума предварително, която не е сумата, която би излезнала на апарат, така да го кажем.
Самото оценяване на око кое колко струва, без включен апарат води до неприятното усещане, че плащаш повече, отколкото е нужно и обявено. Но в случая и рандъм надценка на око, просто за да спре на нещо, което му е по пътя буквално.

# 81
zvezdichka2820, не, става дума за пътя Приморско-Созопол, който минава ПРЕЗ Санта Марина. Не е имал отбивки, по мое мнение. А той вече ми е поискал сума предварително, която не е сумата, която би излезнала на апарат, така да го кажем.
Самото оценяване на око кое колко струва, без включен апарат води до неприятното усещане, че плащаш повече, отколкото е нужно и обявено. Но в случая и рандъм надценка на око, просто за да спре на нещо, което му е по пътя буквално.
Такситата, с които пътувам аз от фирма, също имат точно разписание до тези места, в колата си има залепено листче и си пише кое колко (Бургас-Варна, Бургас-Слънчев бряг и т.н.), в Китен съм виждала същите, така че те си имат точни цени за такива дълги разстояния.
Ако е трябвало просто да спре на пътя до селището, за да слезете, няма причина за допълнително таксуване, ако обаче е влизал в селището да Ви оставя някъде, тогава и аз бих взела повече пари, без значение дали е на път, то и Пловдив е на път за София ама ако трябва да ме оставят някъде в града, не е същото.

# 82
Ние нямаме добър опит с таксита. Специално в Париж като туристи ни взеха за мезе и така нагло ни излъгаха, че пътувахме вместо с влак с гнусен рейс. Няма какво живеещите в чужбина да се обясняват все едно ядем доматите с колците.
Мария,  ние винаги правим всичко възможно да избягваме таксита дори в София. Веднъж се спасихме по този начин след проблем с колата на морето през нощта в друг курорт, но освен солена сума, проблеми не имало. Сменяли сме и гума, не беше скъпо, но вече сме се примирили, че проблем с колата = много неудобство + пари + нерви, където и да е. Иначе таксиджиите по морето са ясни...

# 83
  • София
Цитат
За новите и старите гуми в курортно градче (дават втора ръка гуми на цена по-висока от тази за нови в София)
Преди 4 години спуках лошо гума в Турция - в района на Къйъкьой на магистралата за Малко Търново. Местен жител ме насочи към  скромна работилничка близо до тамошната бензиностанция. След като обясних за какво иде реч два майсторчета веднага хукнаха към мястото на инцидента с гума в ръце. Ремонтът продължи 10-ина минути, платих съвсем скромна сума и ме изпратиха с поклони!

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 15:41 от Румен Николов 671036

# 84
За София мога да препоръчам Yellow такси. Може да се свали за тях и приложение в телефона, също в зависимост от локацията ти пращат най-близката възможна кола, не ми се е случвало никога умишлено да въртят в кръг из града. Каквото покаже апарата, това ти искат, по време на ковида всичките им коли имаха плексигласова преграда зад шофьора и задължително бяха с маски. Преди няколко месеца ми се наложи да взема такси на друга таксиметрова компания в София от район който се обслужване от нея(можех да се отдалеча малко и да извикам друга кола, но закъснявах за час за лекар по независещи от мен причини) и поне тройно увеличи разстоянието, въртейки ме в кръг. Но си замълчах, защото за този час при специалист чаках повече от месец и не можех да си позволя да закъснея. Или, ако ви се налага да ползвате такси в София, може да питате близки, които живеят там за други коректни таксиметрови фирми, вероятно има такива.

# 85
То проблемът не е да платиш много за нещо хубаво, а че плащаш много и не получаваш нищо.
Точно така, при това цените растат, а качеството на туристическия продукт намалява.

# 86
Една моя позната точно и кратко го каза:

В България няма евтини стоки,а скъпите са некачествени"

Общи условия

Активация на акаунт