"Ден година прави" -- в България се опитват да смъкват кожата на туристите

• 4 658
  • 86
  •   1
Отговори
# 60
чувал съм да казват, че истинската Гърция започва на един резервоар бензин от България

# 61
В Гърция българите си носят доматите и краставиците и си готвят...
Тази статистика откъде точно я взехте?
Само за да я актуализирате поне малко, никога не съм готвила на почивка - нито в Бг, нито в Гърция, нито на 5-звезден хотел, нито на къмпинг. То затова се казва "почивка", за да си починеш от ежедневните занимания. Пък дали ще се храниш на ресторант или ще си на ОИ вече е личен избор на всеки. Ако някой си почива докато готви, това също си е негова работа, но такива са единици според мен Wink

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 15:16 от Mur

# 62
  • Terra incognita
Че то и в България някои хора летуват така. Това е въпрос на бюджет, не на локация. Ние, примерно, ако нямаме бюджет да си направим почивка както трябва, изобщо няма и да отидем.
Не ми се е случвало да готвя по почивки, камо ли да мъкна краставици и домати, още повече, че гръцките супермаркети са със същите цени и дори по- евтини.
В Гърция българите си носят доматите и краставиците и си готвят. Ходенето на таверна не е всеки ден. Малко бедняшка история - да минем тънко. Стаичка под наем или някое бунгало. Морето също не навсякъде е хубаво, морски таралежи и скали и камъняци във водата, поне там където аз бях и хавлии на педя разстояние.

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 15:19 от VickyTaylor

# 63
Обичам олинклузив, ям и пия каквото си искам, изборът е огромен и всичко е съблазнително. Затова се казва почивка, почивам, плаж, разходка, малко масаж, за яденето казах. Вярно е, че кантарът пищи като се върна, ама след 1 седмица спира да пищи.

# 64
Преди година-две на централния площад в Атина "Омония",имаше квартири с месечен наем от €400. Цените са с 50% по-скъпи. Демек ако един хляб в България е един лев,в Гърция ще е 1.50ст.
Пак преди година приятел ми се обади от Гърция (прати и снимки от плажа),че вече един месец е там. А заплатата му е средна – около 2000лв.

# 65
  • София
От 10 години ходя на море в Гърция.
Тази година реших да пробвам в България. Ами, много съм доволна! Опциите за бюджетна почивка са станали повече, така че, аз прилагайки всичкото знание от пътуванията ми, се възползвах.
Евтина квартира, намерих евтино заведение за готвена храна, придвижвахме се пеша в рамките на селото.
Никой не се е опитвал да ми смъква кожата.
Бяхме на ресторант едната вечер - супер умерени цени и много приятна обстановка.
Имаше и голяма свободна зона. Хазяйката ми даде чадър. Напитки и сладолед за плажа си взимах от едно малко магазинче.
Нито съм се лишила от нещо, нито съм готвила.

# 66
В Гърция българите си носят доматите и краставиците и си готвят. Ходенето на таверна не е всеки ден. Малко бедняшка история - да минем тънко. Стаичка под наем или някое бунгало. Морето също не навсякъде е хубаво, морски таралежи и скали и камъняци във водата, поне там където аз бях и хавлии на педя разстояние.

И това го има, всичко има там, ама ако ще се ходи така се губи смисълът на ходенето на море в чужбина.

Не разбирам защо си мислите, че ОИ е само за плюскане и пиене. Не че няма и такива, които затова ходят, но по принцип са малко.
ОИ има куп други предимства и не виждам защо хората, които го предпочитат, трябва да бъдат обиждани или да се вкарват в оправдателен режим.

Не знам защо виждаш обида тук? Нали дискутираме и аз се аргументирах защо не практикувам ОИ. Толкова. А и в какво друго е разликата освен в наличието на храна и питиета? Останалото си е същото. Но с ОИ се губят преживявания, макар да е по-удобно и, може би, по-евтино.

# 67
  • София
Гърция има много видове почивка. Аз тази година си избрах да съм по-активна. 7 плажа за 5 дни.
Между другото, на Халкидики опциите за хапване през деня не са особено готини и разнообразни, но пък каквото - такова.

# 68
В ол инклузив с също не е задължително да преяждаш, имам приятелка, която си спазва диетата и там, сутрин е на мюсли, на обяд например печено месо със зеленчуци, вечер рибка. Също е удобен и за семейства с малки деца, които не могат да чакат на заведение. Познавам и хора, които го ползват, да имат нещо осигурено и могат и да си направят еднодневна екскурзия и да не търсят въобще междинни закуски и обяд. Просто не е нашия тип почивка.

# 69
  • Sofia
Хората сме различни и в това е чарът ни. Пръстите на едната ръка не са еднакви, та какво остава за хората. Аз, като по-мързелива обичам всичко да ми е "на една ръка разстояние" и въпреки отдавна порасналите ни деца, харесваме ОИ. Лично аз не консумирам алкохол, нито преяждам, но не мога да се лишат от елементарни неща на плажа, като тоалетна в непосредствена близост, бар-ресторант с кафе и нещо за хапване, когато поискам. Все простички неща, но важни (за мен).

# 70
Аз си летувам с готвене или поне с приготвяне на храна, пазарувам си в Била. За плодове и зеленчуци -- от местни.   Летуваме само в България, както и зимуваме само там, въпреки, че едно 15 години живях до Алпите и в курортно градче на езеро. Причините са, че искам децата ми да имат време и спомени от България. Тоест, Гърция нямам никакво намерение и причини да посещавам, защото ми е никаква. 
За ол инклузив, пробвахме тази година на Боровец и не ми хареса храната изобщо в прехваления хотел, в който бяхме. В един друг, по-скромен, имахме по-добър опит откъм храната. Според мен, в ол инклузива пестят от продуктите.

Аз от дете съм свикнала на диви почивки, тоест да се ходи на диви неохраняеми плажове с минимално хора и да се седи цял ден на плажа със сенки, книги, хавайски копия, да се летува месеци на къмпинг и тн. И само това си харесвам. Сега с децата още не смея по този начин, но все пак ол инклузив не мога да приема за себе си, защото не мога да усетя нито морето нито планината така.  Постоянно трябва да се прибираш за хранене, някакви каки ти подскачат, крякайки ведро за зарядка. Постоянно някакви активности...Аз искам на морето да чувам само ШШШШ-ШШШШ-ШШШШ-ШШШШ.
Но по морето и за смяна на гума искат майка си и баща си за втора ръка два пъти повече от нова гума в София, изобщо за всичко. Тоест, дори да си имаш кола, ако спукаш гума, отново ще те цакат. Такова е отношението към клиента за всяко нещо -- да му вземат максимално пари. Това е некоректно. Ние пък нямаме пари и не ме е срам да го призная, заради това съм и така чувствителна към опитите на всеки да ме кръвопие Simple Smile.

Но да се оплача, че сега в Германия се наложи да нощуваме в хотел близо до летището и платих за закуска  (което за мен е уау) от жал към децата,  та хлябът ми миришеше на мухъл Simple Smile)). А нито хотелът нито закуската бяха евтини в абсолютна стойност, особено сравнени с България. Явно всичко е почнало да ме дразни Simple Smile)

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:35 от MariyaHris

# 71
Мария, ако живееш в държава, в която цените на храните са по-евтини от България, нормално е да ти се струва скъпо. Мои приятели, които живеят във Франция и в Германия също казаха, че цените на храната това лято у нас са им се видели много повишени. И това в нашия край-Северозападна България, не на морето и не в курорт. В момента съм във Варна и докато се разхождахме днес минахме покрай две-три пазарчета за плодове и зеленчуци. Цените са наполовина в сравнение с нашия пазар, няма как да кажа, че ми е скъпо. Може да пробвате да отсядате в апартаменти или къщи за гости, в самите населени места е много по-евтино в сравнение с курортните комплекси. Ние в момента сме в апартамент, хем сме само с дъщеря ми и е много добре, заредени са ни няколко вида кафе, няколко вида чай, каквито подправки се сетиш, даже и ориз басмати. Хладилникът е с вграден диспенсер за пречистване на водата. Само 10 лв.на вечер плащам повече от това, което плащах за студиото през юли, но то като се сметнат екстрите, май реално излиза по-изгодно. В студиото нямаше как да се готви, нямаше и пералня.

# 72
С риск да бъда нападната, ние българите много обичаме да сме недоволни и да мрънкаме. Значи като нещо не те устройва, не го правиш - не сядаш в скъпия ресторант, не си взимаш скъпото такси и намираш друг вариант, а не правиш го и после мрънкаш по социалните мрежи и по форумите. Ами скъпо е в заведенията - цените на продуктите са високи, заплати, осигуровки, наемите са безбожно скъпи. Моя позната има къща за гости на морето, на 3 минути пеша от плажа, всичко е чисто ново, ами хората нямат угодия. Хем искат да е новичко, хем да е почистено, хем да е на плажа, с климатик, с тераса, ама ако може за 10 лева на нощувка, ами не става така. Правете си сметка преди да отидете на почивка и се придържайте към нея. Аз като пътувам или излизам си правя сметка мога ли да ям в скъпите ресторанти с гледка или ще имам пари само за малкото ресторантче в края на града и не оставам изненадана.

# 73
  • Melmak
То проблемът не е да платиш много за нещо хубаво, а че плащаш много и не получаваш нищо.

Например в България няма uber, bolt, които ние ползваме в чужбина. Прекрасна алтернатива е, но тук нямаме такава. В такъв случай си зависим от пазарлъка с бакшиша, който е решил за 4 км да ти вземе 50 лв, защото зимата няма да има кой да му даде и два лева.

Отношението по черноморието е някаква гнусна инерция от едно време, когато хората не излизаха толкова в чужбина, а ходеха по бг морето и каквото, такова. Алтернатива няма. Сега вече от години българина пътува доста повече по света и разбирам защо хората обикалят Турция, Гърция, Северна Африка и други близки морски дестинации.

Отношението е водещо, нещо, което ме влудява, кисели продавачки седят с цигара пред магазина и те гледат накриво, че си влязъл и трябва да си хвърлят фаса. И това не само за морето, а навсякъде.

# 74
Поне светът е голям, има избор. Вижда се, че има хора, които си предпочитат да ходят на море в България, явно им харесва така.

Общи условия

Активация на акаунт