Нашите цветя - обща тема 25

• 26 905
  • 745
  •   1
Отговори
# 60
Ако се прекали почва да горчи и може да повърнете, да ви стане неприяно.  Слага се една щипка на 4-5 филии. Много пъти я бъркат със сминдух, който ми е омръзнал. Сминдух и промишлени количества чубрица ми  донасят и подаряват от познати, но вече не ги харесваме.
Слагам я на сандвичи, на яйца, на всичко което има нужда от баланс със кисела нотка.
Подходящо е за агнешко и пилешко месо, картофи, меса, гъби, домати, краставици, таратор може би.

Аз лично разбрах, че по онзи край я ядат суха със хляб и със сирене.
Че се мачка докато е неузряло зърното и после съхне и се смила по някакъв начин на финни парчета. За левурда съм чел, но не съм виждал тук.
Любимото ми е като ида някъде на пролет да набера 2-3 кг лапад и киселец. Половинката прави баница със тези двете и сърми със лозови сърми. Изобщо горчивото и киселото са страст. GrinИ мащерката ме тегли. Една година брахме 14 кг с един дядо и после докато ги очистим 8 човека и да ги разделим капнахме.
Лолита, предполагам добре е да се купи от производител и вие да си смесвате със сол, ако е възможно. Да се консумира често за да има полза.

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 22:02 от pisnami42

# 61
От моя опит и самардалата и топчестите алиуми не обичат много да ги напича, на полусянка са по-щастливи.

Кити, цикламата може да цъфти месеци наред, стига да е на хладно и да не сбъркаш нещо с поливането. Моите ги уморих със силно слънце на южен прозорец, не понасят. Бих я преместила в неотопляемата стая веднага щом започне да захладнява, за да няма рязка промяна в условията. Може да ти цъфти и цяла зима. Няма нужда да я пресаждаш, тя е една малка грудка и не прави много корени. Може леко да я наториш, ако прецениш че има нужда.

Падащи листа на сукулента - или са били почти отчупени при транспортиране, или са признак че е преполято и загнива. При засушаване на тези не им падат листата, а започват леко да се сбръчкват. Ако е купено скоро от магазин, там поливат наред и е възможно да са били удавени.

# 62
Флоксче, при вас вирее ли самардалата?
Цикламите са горски цветя. Пред блока вече започва да цъфти есенната - цикламен хедерифолиум.

# 63
Самардала слагам на боб, леща и т.н готвени ястия, когато слагам не добавям сол.

# 64
Вирее ако и уцелиш мястото, тя по принцип не е претенциозна. Цъфти много красиво, аз си я гледам за цвете. Не съм брала листа, защото някъде прочетох много сложни инструкции за сушене и смилане, нещо ме отказа.

# 65
Много е красива. На мен всичките лукови ми харесват как цъфтят, но самардалата е царицата. Simple Smile

# 66

Aз, навън в 7 часа сутринта, за да се уверя, че моите растения са добре.

# 67
Здравейте!
Започвам да засаждам градината си от нулата - буквално.
Издирвам информация за това, какви растения, луковички да засадя, за да си гарантирам цъфтеж пролетта и лятото.
Засега имам от Лидл 4 видя луковици за пролетни цветя. Какво още мога да сложа сега есента?
Благодаря ви!

# 68
  • Mostly in my mind

Aз, навън в 7 часа сутринта, за да се уверя, че моите растения са добре.
И аз, и аз

Направих го на бг

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 14:27 от Лолита

# 69
  • София
Здравейте!
Започвам да засаждам градината си от нулата - буквално.
Издирвам информация за това, какви растения, луковички да засадя, за да си гарантирам цъфтеж пролетта и лятото.
Засега имам от Лидл 4 видя луковици за пролетни цветя. Какво още мога да сложа сега есента?
Благодаря ви!
Разгледай есенни луковици, доста повече от 4вида са... А за гаранции не знам... Май такива по принцип няма. Вчера гледах едно видео на божурите също есента им е доброто време за засаждане. Май на ружа и невен също... 🤷‍♀️

# 70
Ириси,кукуряци,бергения,анемонета,рози,храсти.Хубаво е да започнеш от по едрите неща и в последствие да запълваш с луковици.

# 71
  • София
Да питам, имах един лилиум, тази година пусна около 19см стръгче зелено и не порасна повече, сега завяхна, да го изравям ли или да го оставя в почвата да си зимува и да се надявам на нещо повече догодина...
Май от моите опити от гергината и карамфилчетата съм най-доволна...
А да и калата, въпреки че с мн кратък цъфтеж, но предполагам нея слънцето и зверската дълга суха жега й повлия - да я вадя ли и нея?

# 72
Лилиум не се вади. Щом не цъфти евентуално мястото не му харесва, може да го преместиш.
Калата не издържа люта зима.

# 73
  • Стара Загора
При мен стефанотиса се кани да цъфти 😊

# 74
Зари, оправи ми деня с тази картинка.
Имам грешка в предишния пост.
Лозови листа#, а съм написал глупост. Hug
Имам някакъв вид сабя, ирис във саксия. Бабата го беше спасила от някъде и не цъфти. Казва, че по-минали години в градината пред блока е цъфтяло, но последната не искало. Взех го, поливах го. Торих. Не ще. С какво да го торя че да цъфне?

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 03:06 от pisnami42

Общи условия

Активация на акаунт