Нашите цветя - обща тема 25

• 26 920
  • 745
  •   1
Отговори
# 75
Сложи го в земята,по-плитко и на по-слънчево.

# 76
Пресаждах вчера

И едно ново кактус че

На трицветната красула нещо не мога да и уцеля мястото, взе да губи цветовете си.

# 77
Момичета моля кажете ми защо почвата в саксиите със  стайните ми цветя е хванала мухъл? Скоро ще сменям на всички, но не знам защо се получава така.

# 78
Вероятно от преполиване.

# 79

При нас пак ще вали и се възползвам докато е мокро. Малко ми се карат амаа нищо.

# 80
Добър вечер дами.
Тези дни със се хванал със внуците.
Не съм забелязал нищо навън. Майка ми и дадох ролята да полива розите. Днес се изненадах като ми каза, че и двете рози не само, че са се хванали, а и са изкарали цветонос, имат и двете цвят. Значи колежката, лека и пръст беше права, розите искат кравешка тор.

Вече няма да казвам, че убивам кралиците.
Много се радвам.

Сега от тук насетне чакам инструкции за двете рози. Мисля да им направя навес защото въпреки пръскането на листата, те горят.
През колко време да ги наторявам?
Ще трябва да бъркам тор с вода или ще се опитвам да добавям угорена в саксията. Малко е миризливо, но си заслужава.
Лека вечер!

# 81
Едната ми рудбекия вече цъфти по различен начин. Като я купих през пролетта беше жълта с контрастен, преливащ, тъмен вътрешен кръг, сега се е обърнала на обратно и контрастът изчезва. Хибрид, вероятно догодина ще стане изцяло жълта.

Една топчеста циния с интересен  цвят - прелива между светлозелено и розово.

Белият шивес.

# 82
  • Разпиляна във въображението
Здравейте! Търся съдействие и съвет за тези две зелени растения, които не искат да цъфтят Simple Smile

Мадагаскарския жасмин не е цъфтял от години. Минала бе пресаден в друга саксия, не съм го увивала, а го пуснах по стената. Пуска нови листенца. Намира се да около метър от източен прозорец.

Мисля, че това е гузмания. Нея я имам също от мноооого години и след като преминаха цветовете си остава зелена и това е Simple Smile И тя се намира на същия източен прозорец. Подарена ми е такава кичеста.

# 83
pisna mi, и аз съм на вълна кравешки тор, но от магазина,
https://raselina.bg/produkt/organitchen-tor-kraveshki-vita-natura/

Мирел, жасминът нещо не е ок, листата не трябва да са такива светли с жълто по тях, нещо му липсва, а и почвата ми се струва доста мокра.

# 84
Листата на петунията лепят ли или това е някаква болест?

# 85
Тъмно му е, вижда се, че щорите са спуснати. Жълтеещите са стари листа, поне така ми се вижда.

Петунията лепне, да. И като падат семената, целите листа са с полепнали семена, нямат очистване.

# 86

Момичета какво може да му е . Растението е доста голямо . Едва ли е сстаро защото съм виждала много по големи .  От доста време е така . Рядко се полива . При колежката ми е , но ме е жал да го гледам . Огромно е и красиво , листата му на допир са меки и сбръчкани . Обаче избиват постоянно нови . Нещо не му е наред . По принцип сукулентите са устойчиви на рязане защото колкото се режат толкова по гъсти стават , но сякаш не ми се рискува и не знам какво ще го правим , а има сантиментална стойност .

# 87
Вероятно някакви гъбички от влажна почва, гние нещо. Добро орязване и пресаждане. Като при пресаждането да се видят корените и всичко, което не е ок да се изреже и да се третира с фунгицид или активен въглен. Ако са влажни дънерите в долната част, която е в почвата оставяте навън, третирате и не садите, докато не покара ново коренче, новите са винаги белички- тоди вариант е по-кофти и не винаги ми се е получавало спасяването.
Рядкото поливане не означава, че в почвата не се задържа влага, ако не е пропусклива, отгоре изглежда сухо, а долу пълно с влага.
Ако решите да пресаждате не поливайте минимум 10 дена, хем по- лесно се вади, хим по-лесно ще се ориентирате, кои корени не са наред.
Преполиването е голяма мъка и аз отвреме навреме се унасям, особено по жегите. Откакто почнах да садя всичко с доста голям дренаж, като че ли реших проблема за себе си. Хем знам, че не трябва и като взема лейката карам наред от време навреме.

# 88
Аз имам една клонка, която седи повече от година без пръст в чаша, в която понякога сипвам вода, но много често пресъхва.  Седи върху един шкаф и когато се сетя, сипвам. Та листата на тази клонка понякога изглеждат по подобен начин и се замислих, дали пък не е прекалено рядко поливането, може би прекаленото засушаване също не е добре - растението е с голяма площ и при ниска въздушна влажност може би пресъхва. Иначе имам две саксии, една в София и една на село. Това, което е на село, щях да го уморя от студ, беше на двора и първите слани го попариха, но и това не го уби - бавно и полека от корена излязоха нови клони, сега вече е голямо и не го изнасям навън изобщо.
ПП. Като прочетох поста на Алиса и чак се засрамих за моята "клонка" и обещавам да я насадя най-после при първа възможност.
ППП. Да не би да има акари?

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 17:19 от Кити Кет

# 89
  • София
Гледам обсъждате самардала.Веднъж правиях я на подправка.Листата трябва да се смелят с пасатор или блендър и тогава се смесва със сол и се суши.Това чудо как люти при смилането не е истина.Едвам свърших тая работа.Ако имах противогаз щях да го сложа. Sweat Smile

Общи условия

Активация на акаунт