Нашите цветя - обща тема 25

• 26 942
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
  • На планетата Земя
Добро утро, цветолюбчета! Имате си чудесна красива, много уютна тема!

Пристъпям при вас с един малко странен въпрос - издирвам името на градинско цъфтящо растение, изглежда като ниско храстче горе долу до коленете. Цветовете му са като отворени фунийки в цикламено, жълто, а понякога жълтото е опръскано в цикламено. Прави семенца след прецъфтяване, семенцата в началото са зелени, после стават черни топченца. Никъде по магазини не съм го виждала, само по улиците из страната - на морето, във Велико Търново също. Ще съм благодарна, ако някой се сети кое е то.

# 91
  • гр.Пловдив

Момичета какво може да му е . Растението е доста голямо . Едва ли е сстаро защото съм виждала много по големи .  От доста време е така . Рядко се полива . При колежката ми е , но ме е жал да го гледам . Огромно е и красиво , листата му на допир са меки и сбръчкани . Обаче избиват постоянно нови . Нещо не му е наред . По принцип сукулентите са устойчиви на рязане защото колкото се режат толкова по гъсти стават , но сякаш не ми се рискува и не знам какво ще го правим , а има сантиментална стойност .

Направо изглежда като сварено No Mouth
Да не е на пряка слънчева ?
Имам едно много старо ,ще го снимам после и аз незнам какво да го правя,но го отдавам на старост,а това си личи ,че не е старо,според мен ще окапят спаружените листа и ще се окопити Thinking

# 92
  • Варна
Mileto, мирабилис може би?
https://www.sortovisemena.bg/680-mirabilis-1

# 93
Добро утро, цветолюбчета! Имате си чудесна красива, много уютна тема!

Пристъпям при вас с един малко странен въпрос - издирвам името на градинско цъфтящо растение, изглежда като ниско храстче горе долу до коленете. Цветовете му са като отворени фунийки в цикламено, жълто, а понякога жълтото е опръскано в цикламено. Прави семенца след прецъфтяване, семенцата в началото са зелени, после стават черни топченца. Никъде по магазини не съм го виждала, само по улиците из страната - на морето, във Велико Търново също. Ще съм благодарна, ако някой се сети кое е то.

Мирабилис, има го и в бяло. Казват му и "посрещни мъж", 'ден и нощ, съмни -мръкни. Цъфти навечер, или в облачно време.  
Няма  да го намериш по магазините. Където го видиш, събери си зрели черни семенца и напролет ги слагай в почва - директно, без разсад. Само засява се.  Може да цъфти и в сандъчета. има го из цяла България.
https://zeleno.bg/mirabilis-mirabilis/

ПС Видях че продават семена
https://www.google.com/search?q=%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%B1%D … ient=gws-wiz-serp

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 10:40 от Diorela

# 94
Скрит текст:

Момичета какво може да му е . Растението е доста голямо . Едва ли е сстаро защото съм виждала много по големи .  От доста време е така . Рядко се полива . При колежката ми е , но ме е жал да го гледам . Огромно е и красиво , листата му на допир са меки и сбръчкани . Обаче избиват постоянно нови . Нещо не му е наред . По принцип сукулентите са устойчиви на рязане защото колкото се режат толкова по гъсти стават , но сякаш не ми се рискува и не знам какво ще го правим , а има сантиментална стойност .

Направо изглежда като сварено No Mouth
Да не е на пряка слънчева ?
Имам едно много старо ,ще го снимам после и аз незнам какво да го правя,но го отдавам на старост,а това си личи ,че не е старо,според мен ще окапят спаружените листа и ще се окопити Thinking

Като спомена сварено, може и това да се е случило, саксията е пластмасова, не диша,  нагрява се  по жегите, при поливане наистина се получава този ефект, корените се сваряват.

# 95
Пластмасова е саксията да , но не мисля че има значение долу има дупки . Възможно е да не се полива достатъчно . Идея нямам . Преди си беше много красиво . Не е на пряка слънчева светлина . На сенчица е . Като цяло сградата е такава , че само след обяд грее , но него не го огрява . Иначе ако е от саксията каква трябва да е като материал ? Глината според мен е по зле . Мисля си дали да не се окастри отгоре с по 1 2 см . То е вид сукулент и колкото повече го режеш , толкова повече избива и се сгъстява .

# 96
Добро утро, момичета,

моите мушката какво ли не изстрадаха това лято... от жегите ли е, от това че съм на нисък етаж ли, идея си нямам, но сега са ги нападнали някакви гъсеници, и те, милите , не успяват да цъфнат.
Пръсках с какво ли не, последно с това
Скрит текст:

Приемам всякави съвети, че тази сутрин пак открих една зелена гадина в пъпките
Скрит текст:

Скрит текст:

# 97
  • In transit
mam_ma, вземи си от агроаптеката препарат за гъсеници и пръскай. На мен ми дадоха сумицидин, има ефект.

# 98
Здравейте,

някой поръчвал ли си е от airplants bg постоянно ми идва реклама в youtube и тик ток.

Много се изкушавам...

Цените им не са ниски, надявам се да са оправдани от качество

Имат и магазин в София

# 99

Дълго търсената Традесканция Рио вече е при мен. 2 бр. Бяха едната я сях на работа, а другата ще си я прибера вкъщи.
Сега си мечтая за Цикас.

Тия дни ще взема оборска тор и саксии и ще почвам да пресаждам цветята и да сменям пръст, да чекна сакъзи за прихващане и т.н.

# 100
  • гр.Пловдив
Цикаса го чакам да изникне от семена вече 5 месеца ,но ще си остана само с чакането.Една жена ми ги продаде за по 1лв семето No Mouth На супер топло място като в оранжерия е,чак почвата в  съдовете пари,но няма и намерение да изникне нещо ..На пролет живот и здраве ще си купя редовен да си го отглеждам ..

# 101
Накисна ли семената във вода поне за денонощие преди да ги сложиш в почвата.

# 102
  • гр.Пловдив

ооо,даа,даже ги бях забравила за 2-3

# 103

ооо,даа,даже ги бях забравила за 2-3

Бях гледала някъде Цикас за около 20 25 лв . Много ми харесва . Бавно расте .

# 104
Вероятно семката е била кофти. Пробвай с нови, но засади поне 2-3. От франжипаните от 5 семки, 3 ми поникнаха, за цикас съм чувала, че бавно никне, та почакай още, но колко не знам.

Общи условия

Активация на акаунт