Нашите цветя - обща тема 25

• 26 991
  • 745
  •   2
Отговори
# 525
Доколкото схванах от онзи материал по-горе (последният линк), сравнително средно постижимо е да отглеждаш банан, трудното е да береш узрели плодове. Там се казва, че въпреки, че растението (то не било дърво, а така да се каже - трева) може да се види в много дворове край морето,  за да се получат узрели плодове са необходими три месеца по-дълъг топъл сезон, сравнено с нашата географска ширина. Доколко тези месеци могат да се компенсират с доузряване вътре, т.е. бананите да се оберат зелени и да доузряват след това - изглежда ми съмнително. Ако целта е да се отглежда само за декоративния ефект - тогава може би е реалистично. Но с мисълта, че дори да върже плодове, вероятността да узреят е малка.

# 526
Скрит текст:
Доколкото схванах от онзи материал по-горе (последният линк), сравнително средно постижимо е да отглеждаш банан, трудното е да береш узрели плодове. Там се казва, че въпреки, че растението (то не било дърво, а така да се каже - трева) може да се види в много дворове край морето,  за да се получат узрели плодове са необходими три месеца по-дълъг топъл сезон, сравнено с нашата географска ширина. Доколко тези месеци могат да се компенсират с доузряване вътре, т.е. бананите да се оберат зелени и да доузряват след това - изглежда ми съмнително. Ако целта е да се отглежда само за декоративния ефект - тогава може би е реалистично. Но с мисълта, че дори да върже плодове, вероятността да узреят е малка.

Ами то като се замислиш във веригите понякога също са зелени бананите . Иначе няма как от там от където са да се транспортират до нас . Да не говорим , че понякога ги и боядисват .  Всичко се бере зелено , но друго си е да си доузрее само . Баща ми е носил портокали , които казва ,че ги били боядисвали . Ами да иначе ако са зелени или някакви наранени ще им вземат по - ниска цена , а като са боядисани хората си мислят, че са узрели и така се скриват всички несъвършенства по плода . А за лимони да не говоря . Зареждат супер грозни лимони ..

# 527
Да, но дори за доузряване на закрито, плодът трябва да е достигнал някаква зрялост, иначе ще се спаружи без да узрее. Може би онези хора, които са си оставили растението до падането на снега без да го зазимят, са искали бананите му да останат максимално дълго на дървото, за да могат да узреят след това... евентуално.

# 528
И аз имам банан, всяка година мръзне надземната част и пролетта си изкарва. Но моят не иска да расте. Трябва му много вода, всеки ден поне 1-2 лейки, а аз честно казано го забравям или не смогвам и може би това е причината. Сега си взех една издънка от приятели. Техният е нещо като този на снимката по-горе. Та вчера го насадих редом с моето бананче и ще видим какво ще стане. Понеже е малко, обмислям да му сложа една пластмасова бутилка за зимата. Пробвала съм да завивам с листа, с пръст, не видях особена полза.
Засадих си и двете туички вчера. Дано не загинат.
Имах един букет с красиви червени рози, огромен цвят. Мисля да сложа резниците и да пробвам да вкореня. 😅 Експериментирам общо взето.
Пренареждаме вкъщи и трябва да си изнеса голяма част от цветята някъде, но къде, не знам. 😓 Повече не искам никакви саксии!

# 529
Днес непланирано се сдобих със саксии от някакво намаление, сега си мисля, че тези, които взех да засадя луковици, лалета и други май ще са ми плитки - 15 см са високи.

# 530
  • София
Лалета има някои на 10см,по дребни цветета лукувичнибима и на 5,на тях сигурно ще са им ок, но по-големите лалета, искаха 15-20...

# 531
Тези банани, студоустойчивите, са неядливи, вътре са само семена (големи и твърди като камък). Няма ядлив банан, който да плододава при нашите условия. Иначе за кеф може да се накарат да вържат, но трябва да се запаззи част от стъблото през зимата, предполагам не е трудно, защото и при мен съм виждал по дворовете вързали банани.

Фейхоа (ананасова гуава), някъде ноември трябва да узрее:

# 532
Аз лично съм на мнение, че дърветата трябва да са типични за екосистемата. Природата го е измислила. Местните видове пускат семена, с които се размножават, хранят се птиците, вият де гнезда в клоните им, дават сянка, корените укрепват склонове, и тн
Просто не разбирам това залитане по палми и банани… как бедното врабче да свие гнездо или се храни….

# 533
Момичета, имам Стрелиция Николай която стана огромна - цяло лято я местя от северната на южната тераса и обратно. Според вас би ли оцеляла зимата на остъклена южна тераса? Наистина нямам място къде да я сложа вътре в къщи!

# 534
Здравейте Нат. Искаш да кажеш Райската птица? Тя беше стрелиция. Много красиво цвете. Ако имаш някакви листа, резници със въздушни корени да насам.
Относно бананите, къщата съм убеден, че е някъде в Северна България. В Козлодуй гледах такова красиви къщи, но изоставени. В разрез със банана е. Направо много. Joy
Относно японските рози, дървото вън ли седи? Ако е в район където е гора....гледам, че има драскано по кората.
Зайците унищожават на село доста от посетите нови овошки.
Аз ще споделя един трик от списание къща и градина за предпазване на млади фиданки, овошки от зайци и мишки, както и от червеи. Слагам картон от първите възможни години до 6-7 година..защото мишки и зайци хрупат корите зимата. Може и само картона. От този със вътрешни ситни дупки. Ако е за червеи само може да олющите горната част да се види снадката, като клетки. Обвива се няколко пласта около дървения ствол. Накрая се залепя с тиксо и се слага найлон отгоре. Около стъблото на земята се слага найлон. Знам, че всички сухи и червиви плодове се махат или друсат за да паднат. На есен почват останали под кората и всякакви от земята да се крият в дървото. Мушкат се зимата във картона, там зимуват каквото е останало и на пролет рано, февруари, март развивате и проверявате. Ако има набутани червеи във снадката, между двете страни, изгаряте. Обикновено вредители също зимуват. Аз изгарям всички картони. Но нямам всеки път време да го правя. Ако се прави всяка година се намалят тези гадинки. Вашето е под кората. Личи си, че има точки. Снимайте и питтайте в аптеката. На пролет пък намазваме всички овошки със бяла боя. Даже карах вуйчо ми да ме научи. Какво се случва с тези възрастни хора? Чакат са умрат за да научат децата си и внуците. Баба ми пазеше тайни за сладка и рецепти сякаш бяха нещо кой знае какво. Добре, че поне вуйчо ме научи как да се грижа за овошките които ми завеща. И къщата. Вече цяла седмица чакам за божур и вече ако до утре няма есемес ще се обадя да се караме.
И на другата колежка са много хубави цветята. Едното се казва гербер нали? Виждала съм го при съседи и е много красиво.

# 535

Цикламка от Кауфланд за 3 лв .

Някой да каже как се гледа това .

# 536
Привет, дами. Имам нужда от съвет от опит.
Това" цигане" е многогодишно. Цяло лято беше в съда както го купих. Продавачката ме посъветва да го пресадя  на есен. Дотук добре, но как се гледа през зимата? Полива ли се, на светло ли се държи?
Благодаря предварително.

# 537
Такива банани със семки вътре съм яла в Азия и си бяха много вкусни. Виждала съм ги и малки и големи. Та не мога категорично да кажа, че са неядливи. Може и да не им стига слънце да узреят, както пише в статията, която пусна Кити Кет.

Grinning ако не за банани, винаги могат да се ползват листата, азиатци и в тихоокеанската кухня много ги ползват за готвене, завиват в тях разни гозби, та някой мераклия може да блесне с някое ястие в бананово листо.
За екзотиката, интересна си е. Пък и с тези промени в климата вече не се знае какво е подходящо и какво не. Вчера гледах филм как са направили зеленчукова градина в Саудитска Арабия- чушки, патладжани, подправки. Изглеждаше странно - скали, пясък и хоп зеленчуци.

Банани незнам дали масово ще гледаме, но моята любимка маслинката силно настъпва.

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 18:50 от zari65

# 538
  • София
Те по принцип бананите са си били с много семки, ние сме ги модифицирали, за да нямат... Ама май пак са си били ядливи, просто не е имало много за ядене 😅 в общи линии това вероятно са банани диваци... Тя и дивата круша, която расте тук за нищо не става милата😅😁

# 539
Pisnami, досега няма издънки, но новите листа са с дължина 60-70см , тази снимка е стара от зимата!
Веселото бобче доста порасна това лято Simple Smile
Сенецио на Роули успях да размножа, но загубих растението майка !

Общи условия

Активация на акаунт