Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 87

• 37 652
  • 825
  •   1
Отговори
# 690
Има разлика между развалено яйце и яйце със салмонела. Няма как да се разбере дали яйцето има салмонела по това дали е развалено или не

# 691
Дали някоя от вас е отказвала да прави обременяването с глюкоза?
Помня, че с първата бременност не го направих и следящата АГ беше и забравила, понеже си мислех, че ще ми стане зле, а и не искам толкова захари да приемам, ако няма някакво основателно предположение за нещо нередно.
Гледам, че масово си го назначават на всички независимо дали има някакви предпоставки за диабет - май си е станало задължително.

# 692
Ако беше салмонела, нямаше да мине за 1 ден с по-кашкави 💩.

Rimona, аз не го правих, така реших.
Но си пускам вс месец кр.захар, понякога кр.захар след вгх хранене или глик.хемоглобин.
И рядко ям сладко. Кр.захар на гладно е 4, а съм с ИР и диабет в родата.

# 693
*Sweety* и KPP, благодаря за отговорите! Ще пусна СУЕ и феритин за всеки случай.

CRP бях пропуснала да го изследвам от предните месеци, та за това си помислих нещо лошо като видях червеното. Слава богу, гликираният хемоглобин и TSH излезнаха сега, поне те са в норма.
CRP трябва да е поне над 17-20, за да го вземат лекарите предвид. С CRP 8 при бременна жена, никой специалист няма да има притеснения.

Обременяването с глюкоза се прави само при нужда, то е стресиращо за организма. Ако КЗ върви ок, аз никога не бих направила.

На мен два АГ ми препоръчаха леко рохки домашни яйца, когато започна да ми пада хемоглобина. Стига с тази салмонела, не дебне от всеки ъгъл.

# 694
Да, аз изобщо ограничавам съвсем захарта така или иначе, даже мисля съвсем да я спра занапред.

# 695
С това изследване се открива инсулинова резистентност, понякога начална/лека. И като излезе положително коментарът вероятно ще е "нормално за бременност". И смисъла се губи...

# 696
Не отказвайте обременяването. Неслучайно е задължително за всички бременни в повечето развити страни. Нищо няма да ви стане от малко водичка със захар веднъж. Гестационният диабет може да се развие и без никакви рискови фактори, просто нещо от плацентата, няма симптоми в началото, а оказва влияние върху бременността, при това много сериозно. Направете го, не е кой знае какво.

# 697
Точно така е. Аз също избягвам бялата захар. Хапвам мед, плодове и напоследък доста бебешки пюрета плодови. Но на мен понякога ми пада захарта и ме оправя една лъжичка захар под езика.
Правя си сладкиши с еритритол, фурми, банани, сега и с тиква ще започна. Бялата захар като цяло е вредна

# 698
А протеиновите барчета дали са позволени? 😁
Вече се чудя с какво да заменя сладкото,особено когато ми се дояде шоколад.

# 699
Дали някоя от вас е отказвала да прави обременяването с глюкоза?
Помня, че с първата бременност не го направих и следящата АГ беше и забравила, понеже си мислех, че ще ми стане зле, а и не искам толкова захари да приемам, ако няма някакво основателно предположение за нещо нередно.
Гледам, че масово си го назначават на всички независимо дали има някакви предпоставки за диабет - май си е станало задължително.

Също обмислях дали да го правя - глюкозата ми на гладно е съвсем в нормите, но имам генетична предразположеност към диабет и все пак направих обременяване. И добре че - нивата след 60 минута бяха особено високи, след 120 - също, макар и не толкова. Моят съвет е да го направите, защото потенциалните ползи за Вас и бебето надхвърлят краткото неудобство от изследването.

# 700
И като излязоха високи какво Ви казаха или предписаха като лечение? Не казват ли просто диетата да промените и това е.

# 701
И аз се чудя за тях. Както и смути с протеин. Имам вкъщи на myprotein и преди редовно си правех смути с него, авокадо, банани и какао. Обаче сега не съм сигурна за протеина и какаото. Все забравям да питам АГ дали може. В интернет не ми се появи. Дали някоя от вас знае как стоят нещата с обикновения протеин и какаото?

# 702
И като излязоха високи какво Ви казаха или предписаха като лечение? Не казват ли просто диетата да промените и това е.

Предписанието зависи от стойностите. На мен директно ми изписаха лекарства, но понеже имам опит с ИР от преди, в крайна сметка успях да регулирам нивата с много стриктно хранене и следене на кръвната захар няколко пъти на ден.

# 703
И аз се чудя за тях. Както и смути с протеин. Имам вкъщи на myprotein и преди редовно си правех смути с него, авокадо, банани и какао. Обаче сега не съм сигурна за протеина и какаото. Все забравям да питам АГ дали може. В интернет не ми се появи. Дали някоя от вас знае как стоят нещата с обикновения протеин и какаото?
Пиех протеин докато бях бременна - две дози дневно. Само веднъж си взех за бременни, беше ужасен и не повторих. Какао също консумирам редовно - не съм го спирала. Реално закусвам овесени ядки, лъжица какао и гореща вода плюс доза протеин.

Просто гледай в протеина да няма някакви странични добавки, но повечето са напълно окей.

Иначе за захарта и меда - действат по идентичен начин на организма. Нищо полезно няма в меда и не знам защо постоянно се дава като алтернатива на бялата захар. Многото плодова захар - фруктоза, също не е окей защото натоварва директно черния дроб. Като във всичко, валидна е максимата - дозата прави отровата.

# 704

Те са позволени, ама не стават за ядене. Иначе ако нямате диабет, няма какво толкова да ограничавате сладкото. Прекалено не е полезно, но пък от време на време от единия шоколад нищо няма да ви стане.

Безумен е въпросът как нищо не се правело, ако имало гестационен диабет. И няма никакъв смисъл да се пази диета за диабет, ако няма такъв. Прекалено строга е.

Общи условия

Активация на акаунт