АС и други романтични К-драми - тема 11

• 18 924
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
  • пак на Рив Гош
Добре, ще се постаря да нахвърля някои основни неща, които запомних и сигурно пропускам много. Ако по-нататък се сетя за нещо, ще допълвам.
Слагам го в скрит текст, понеже стана дълго за четене.
Скрит текст:
За запознанствата:
В Корея запознанството на уредени срещи е много често срещано. Дори и да не е задължително организирано от семействата (както гледаме по сериалите), редовно можеш да помолиш познат(а), колега, състудент(ка) и т.н дали няма някой свободен приятел/приятелка, да ви представи. И за хората е нормално и обикновено реагират положително. Не е срамно да се запознаеш на уредена среща. Запознанствата по приложенията (подобно на Тиндър) все още не са популярни в Корея и на тях общо-взето се гледа подозрително. Във Франция е обратното - няма нищо лошо да се запознаеш с някого в приложение, или Инстаграм. Запознанства стават и в приятелски кръг, но не на точно уговорени срещи, а по-скоро - като излизате компания и каните свободни приятел(к)и, или пък на купони. В Корея запознанство на купон е по-сложно, понеже не организират подобни мероприятия вкъщи. Компаниите се виждат навън. Но, като са навън, могат да отидат в някой бар "за запознанства", където се ходи точно с цел да срещнеш нови хора и там компаниите се смесват. Запознанства в бар или дискотека са по-редки, защото като цяло се счита, че са места за еднократна забивка. В Корея е нормално ако някой ти хареса на улицата/в кафене, да му/ѝ поискаш телефонния номер или идентификатора в приложението Какао (както сме виждали в сериалите) и е също така нормално да приемеш с усмивка евентуалния отказ на отсрещната страна и да не настояваш за нещо повече. Във Франция също може да се случи някой мъж да ти поиска номера/Инстаграма, но както каза момичето в подкаста, много често отказът е приет агресивно и нея я е страх да откаже, защото ѝ се е случвало отхвърленият ухажор да я обижда, да настоява, дори да тръгне след нея. Затова тя има втори профил именно за такива случаи и го дава него, за да е спокойна. Между другото, 'га бях млада и 'убава, също ми се е случвало да ме спрат на улицата да ми искат номера, да ме канят на кафе и т.н. и някои са доста досадни (да се поФаля и аз колко съм (била) вървежна Joy), та я разбирам, на моменти си е за страх.
Също така, в Корея по време на първа среща е нормално да те питат (и ти да питаш) къде и какво работиш, колко ти е заплатата, къде си учил (и какво... SKY, нали? Wink ), къде живееш, колко плащаш, какво работят родителите ти, колко са възрастни, къде живеят, искаш ли деца и колко... (виждали сме го в сериалите). Докато във Франция тези неща се считат за неучтиви (особено заплатата, цената на наема) в началото. Или поне не питаш за това 5 минути след като сте си казали "здрасти".

За свалките:
Във Франция няма точно определен момент, от който нататък се броите двойка. Ориентир е първата ви целувка, която идва по-рано, или по-късно в периода на ухажването. В този "преходен" период, е нормално да се виждате/конатктувате/запонавате с други хора, с които може да се получат нещата... или не. Демек, допустимо е да тъчете на повече станове.
В Корея всичко е много по-кодифицирано. В момента, в който имате взаимен интерес с някого, минавате на етапа "some" (от "something" - "нещо"). Това е моментът на опознаването и напасването, който не трае особено дълго (няколко седмици максимум), и през който ти вече трябва да спреш да търсиш запознанства с цел връзка. След този период на some, един от двамата трябва да декларира интереса си и да установите сериозно, че сте двойка (признанието с цветята, въпросът "искаш ли да сме заедно?" и т.н, както сме гледали в сериалите). И започвате да броите от "Ден Първи" на връзката.

За връзките:
В момента, в който установите "Ден Първи", вие вече сте във връзка. Тогава ставате абсолютно ексклузивни и се посвещавате почти изцяло на партньора си. Много хора гледат с лошо око приятелите от противоположния пол на партньора си. Тоест, ако си жена, се очаква, че след като си във връзка, вече нямаш право да имаш приятели-мъже, дори и да няма никакви симпатии между вас. По същия начин и за мъжете - жени-приятелки са изключени (и това сме го виждали по сериалите). Очакванията са и за непрекъсната комуникация с партньора през денонощието. Тук вече честотата варира спрямо всяка двойка. Има двойки, където единият очаква едва ли не съобщение на всеки 10 минути, и трябва да го/я предупредиш, ако, примерно си в среща на работа и не можеш да пишеш/вдигаш телефона или да отговориш до 5 минути. Има двойки, които си пишат по-рядко, но задължително поне няколко пъти дневно. Тези очаквания за честота на комуникация са и едно от нещата, които се обсъждат още по времето на some, така си наясно дали да си губиш времето да продължаваш. Също така, ако излезеш някъде с приятели без партньора си, се очаква да го държиш в течение на всеки етап: в метрото съм, пристигнах, влязох в ресторанта, започваме да вечеряме, приключихме с вечерята, отиваме да пийнем нещо, тръгвам да се прибирам, прибрах се. Също така, след като си във връзка, баровете и дискотеките са под забрана... защото, както се разбрахме, там се ходи за свалки и еднократни забивки, а ти си във връзка. Нищо, че може просто само да ти се танцува.
Във Франция го няма това очакване за непрекъсната комуникация с партньора, "под часовник" и някак си по задължение, защото така трябва. Както и да загърбиш приятелите си от срещуположния пол и излизанията (освен, разбира се, ако не попаднеш на ревнивец със закостенели разбирания), накак си нещата са по-лежерни и без толкова напрежение. Поне в нормалните връзки.
Важността на "Ден Първи" в Корея - от него броиш 100 дни, 200 дни, 300 дни... 1000 дни и т.н. и се очаква да имате някакво специално отбелязване на деня. И, горко ти, ако го забравиш Joy. Отделно има всякакви празници на 14то число на месеца, дни на двойката, дни на това и онова... с два думи, всякакви поводи, с цел да похарчиш пари по партньора си Wink . Отделно има кина за двойки, ресторанти с менюта за двойки, пръстени за двойки (виждаме го във всеки сериал), дрехи за двойки (също го виждаме в сериалите, макар че в наши дни е по-разпорстранено сред учениците, но не и по-късно), намаления за двойки, продукти за двойки. Изобщо, животът е направен за двойки. И много често хората са почти непрекъснато във връзка. Затова и казах, че Сеул е май повече "град на любовта".
Във Франция, разбира се, тези броенета на дни не са толкова застъпени (освен при по-малките и по-скорошните връзки). След първите 6 месеца, минавате директно на годишнини, а и самите "месеци" не ги броите толкова усилено.
Тъй кто в Корея много хора живеят с родителите си, докато се оженят, срещите с партньора най-често са навън - по кафенета, ресторанти, увеселителни паркове (или в мотел, за сеХ). Което струва пари. Затова и двойките доста по-рядко ходят на пътешествия (да не говорим и с преспиване другаде, особено ако трябва да се получи и разрешение от родителите... също познато от сериалите).
Във Франция двойките заживяват заедно доста по-рано във връзката, или дори да не живеят заедно, среща може да бъде и единият да отиде в къщта на другия, да си сготвите нещо заедно и да гледате филм, вместо да отидете на кино и на вечеря навън. Също така е много по-нормално двойка във Франция да пътува с преспиване заедно, дори и за по-дълго време.

За отношенията в двойката:
Тук вече е строго индивидуално, особено спрямо клишетата, които виждаме в сериалите. От корейския мъж не се очаква да носи задължително чантата на прятелката си, например (във Франция това би било даже много странно). Или да я носи на гръб. Или да ѝ закопчава предпазния колан в колата. Но той трябва да се грижи за нея. Тук вече е индивидуално кой какво разбира под грижа и до каква степен, нещо, което работи за един, няма да работи за друг. Но като цяло кавалерското отношение много се цени (както и във Франция). Също така, от мъжа се очаква да вземе решение, като в същото време даде избор на жената. Пример: къде да отидем на вечеря?. Правилният подход на корейския мъж е: "знам, че харесваш много този ресторант за нудъли, може да отидем там. Но, ако ти се яде пържено пиле, може да отидем тук. А, ако си уморена и искаш да хапнем нещо набързо, може да идем на кимбап или пица еди-къде си". Така свеждаш избора до няколко неща, в зависимост от нейните предпочитания. Във Франция би било по-скоро: "какво ти се яде?" - "ми не знам." - "Ако искаш пица, или в еди кое си бистро?" "ами ти какво пердпочиташ?"... и така няколко минути, докато решите какво ви се яде и къде Joy.

# 466
  • пустинен пъпеш
Вместо по-драматичен костюмен корейски или от републиканската ера китайски и както се колебаех между Story of Kunning Palace (2023)  и The Double (2024 г.),разглеждайки филмографията на някои от актьорите,попаднах на китайския Hi Producer(2023)сериал, проследяващ как гг-и се заемат с продуцирането на документален филм за китайските изкуства в бродерията, тъкачеството, керамиката, лака, операта, костюмите и т.н.Доста ме заинтригува  показването на изложба със старинни златни изделия и др. още в средата на 1 еп.,а от описанието се разбира,че ще последват и други такива изложби в следващите серии .

# 467
Роце, на всички ни е интересно Hug
Не било само в сериалите значи - отхвърления мъж/жена се оттегля с достойнство без да създава проблеми и да досажда. Чудесно... Нелепо ми е обаче това с отбелязванията на 100 дни, 200 и т.н. За комуникацията по всяко време на денонощието по-добре да не отварям дума, както и за всичко онова, което е предназначено за двойки. В сериалите не ми пречи, но като си представя, че е част от ежедневието им определено не им завиждам Mr. Green

Проф, колко хубаво, че напомняш за редакциите. Нямаше да се върна иначе на видеото с пеещите актьори. Приятно изненадана съм от Ким Го Ън (или както ѝ беше името на главната от Гоблин) - нея не бях я чувала.😍

А благодарение на другото видео - партньорите на Чонг Со Мин, с които ѝ приписват връзка разбрах, че тя и партньорът ѝ от Защото това е първият ми живот (Мин Ги) са с камео участие в Секретарката Ким. 🙃 Не ме влече Съседския сериал (заради колегата явно newsm43), но пък изгледах Защото това е първият ми живот и ми остави приятно усещане като цяло.

Сори, доста ми е разпокъсана мисълта 😁

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 23:31 от Margarita N.

# 468
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Аз пък точно колегата много го харесах. Heart Eyes
Приключих го Съседския и мога да кажа, че сценаристите продължиха да са с разхвърляна мисъл и на финала, но поне свърши щастливо за всички. Даже ми събраха брата на Главната със служителката на Главния, покрай фитнеса. Доста захаросаха всичко и всички набързо. Но целувката между главните си беше една никаква. Той целува, тя стои стиснала устни ... Много по-добре им се получаваше в предишни серии. Не знам дали виреещите в нета клюки не я спекоха главната така.
Тъй като гледах сериала предимно много късно след полунощ, често проспивах моменти. Така че бих го минала на повторка, за да си попълня липсите (и да погледам още малко двамата главни, че са ми много сладки), но ако му направят български превод. Или поне, ако рускините му довършат озвучката, че където го гледам няма такава.

Сега трябва да се озъртам за ново заглавие. От много време се каня на поне два сериала от списъка ни на първа страница, които все отлагам. Може би им е дошло времето.

# 469
# 470
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Дони не се отваря.

Аз пък да отбележа, че когато от агенциите не са обявили, че еди коя си знаменитост ще лети на тази дата, с този полет, знаменитостта си щъка по летището почти без охрана. И няма стада екзалтирани фенки, които да си врат телефоните почти в гащите на знаменитостта.
Пресен пример от тези дни с BTS Джин - https://www.youtube.com/watch?v=eEQBjWw3rq4
Джин от BTS не е очаквал да намери стадо медийни репортери и фенове на летището, така изглежда. Реакцията му на камерите насреща му на международното летище в Инчон стана вирусна, тъй като е доста „несвързана“.
Заминавайки за Лос Анджелис, Калифорния по график, който не беше обявен, Джин се появи на летището в небрежния си и удобен вид.
И така, когато неговите фенове и репортери от медии като Dispatch и Newsen го настигнаха, Джин съжали, че не е бил по-представителен…
"О, не… Не мога да бъда сниман така, днес не изглеждам добре. Нееее...! Това не може да се случи, в момента съм грозен. Това не е добре! Ако знаех, че ще си тук, щях да се гримирам или нещо подобно...!"  — Джин
... освен че феновете на Джин го намериха за представителен, както винаги! В отговор на това, че той се нарече „грозен“, феновете на Джин попитаха: „Той не знае ли какво означава грозен?“

От партито послучай края на Съседския - https://www.youtube.com/shorts/0YsxVQ-JNpI?feature=share
И от телевизия tVn bts от заснеманията на последния 16 епизод - https://www.youtube.com/watch?v=DG9o3C3I_DY
Днес мисля да хвърля едно око и на пуснатото от рускините в страниците на сериала допълнително видео. Нямам идея какво има в него.

# 471
Профи ,отваря се . Изглежда има забрана за нашият район.

# 472
Най-вероятно има забрана, видеото с Дони не се отваря и при мен.

Проф, ето с бг превод. Започнали са да го качват на Плейтюб (до 4-ти епизод са стигнали).

Любов по съседски, бг суб
https://playtube.tv/watch/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2-%D0%BF% … t/ZVGND28iBLftdbV

# 473
  • Варненска клюкарка
Аз очаквам сериала който ще започва на 9.10. забравих му заглавието, ако го помните, подсетете и мен.

От видеата на Дани, за Звездю съм виждала и преди да го споменават при не красивите.

Роце и аз благодаря за преразказа. Май само за дрехите за двойки не мога да се съглася, защото ми излизат купища реклами за такива магазини, марки и т.н - Шортс ми вади видеа които дори на ум не ми е иднвало да търся. Дори по витрините съм виждала че рекламата е от истински модели, а не от пластмасови манекени, т.е. за да могат да си позволят жива реклама, явно има търсене, отделно че някои от магазините бяха за стоки от високия ценови клас. Тоест не като за тийнове съгласуващи скъпа покупка с родителите си и да разчитат тийн половинката им да постигне същото.

Много ми харесва частта че не се юрват още от втората седмица да заживяват заедно. Но нямаше ли нищо и за тайните връзки, защо така се пазят да не разбере дори близкото им обкръжение? За селебритата е ясно и за офис романите също, ама за останалите?

На мен съседите си ми бяха спечени и от това което видях и в леглото, на нея и беше некомфортно, разсмя се и прекъснаха, също и като снимаха някакви кадри уж да го прегръща в гръб, а тя повдигнала рамо, видимо  пак и беше неловко. Сериалът не е ли заснет предварително, в този смисъл какво ще ги бъркат коментарите?
Преди няколко дни видях кадрите с тортата в Шортс, помислих че е нечий РД, а то било финалното парти.

Като се сетя за прибавената година към реалната възрас, броенето тип 100 -200 - 300 хич не ми пречи - и в сериали и в Шортс съм виждала поздравления, примерно за бебето на Бинчови, а по сериалите цифрата изписана върху торта.

Аз доколкото знам на летището си има едни постоянно висящи репортери на свободна практика т.е. не са диспач, нито други медии, а купища които снимат каквото решат че става за продаване. За заминаването може и да не разберат, но като видят датата на заминаване, лесно могат да стигнат до датата на завръщане и заинтересованите- тези които си вадят хляба с това, или по ентусиазираните фенове го знаят. Много компании вече позволяват използването на интернет в самолетите и е въпрос на едно изречение в нечий фен клуб някой да напише че любимецът е в полета от... и ще кацне в...

# 474
  • Русе
И на мен "Дони" не ми се отваря, а съм СИ-България.
Клипчето с тортата и аз го гледах преди около 2 седмици...Би трябвало по логика да е завършен сериалът по-рано. Нали имат монтаж и др.довършителни работи?

# 475
  • пак на Рив Гош
Аз очаквам сериала който ще започва на 9.10. забравих му заглавието, ако го помните, подсетете и мен.
-------------------------------------------------------
Роце и аз благодаря за преразказа. Май само за дрехите за двойки не мога да се съглася, защото ми излизат купища реклами за такива магазини, марки и т.н - Шортс ми вади видеа които дори на ум не ми е иднвало да търся.
Мисля, че имаш предвид Family By Choice.

Белл, аз затова и написах онзи дисклеймър, че преразказвам личните впечатления на трима души, живеещи на място, от сревнително малък брой връзки (техни или от обкръжението им) и няма да има точни данни (примерно, процент от двойките, които носят дрехи за двойки, разпределени по възраст или доход Wink ) Joy.
Иначе, то и ние с Благоверния имаме около 90% еднакви нърдовски тениски, ама не ги броя за couple T-shirt Joy
За тайните връзки не стана въпрос.

Ако не ме лъже паметта, някъде към юни (или юли?) Хе Ин беше пуснал в Инстаграма си снимки от завършането на сериала, та може снимките да са се проточили доготава.

# 476
Family by Choice започва на 9.10.

Приключих и аз със Съседския и Печалбата.
Печалбата ми беше по-интересен и забавен. Разликата в годините на главните въобще не дразнеше и ми стояха добре един до друг. В последните два епизода малко загубиха фокуса с драмата около откачения баща на писателката, но джедайското изпълнение на шефчето със специалните "оръжия" Joy спаси донякъде комедийната страна на сериала.
В Съседския нещо ми липсваше. От една страна беше добре, че беше за обикновени хора. Нямаше чеболи, нямаше Пепеляшки. Дори бившите бяха нормални, а не някакви досадни лепки. Не задълбаха в сълзливите драми и ги вплетоха в историята, колкото да обяснят поведението на героите. Но... прекалиха с присъствието на родителските тела и въпреки, че сами по себе си бяха забавни, им отделиха излишно много време. Това, което ми куцаше беше взаимоотношенията между главните. Бяха сладки заедно, но не успях да усетя "голямата" любов от нейна страна. Харесвам целия каст, и млади и стари, не съжалявам, че го гледах, но едва ли бих го повторила.

# 477
Забавна  реклама с Дони
Да пробвам да ви компенсирам с още Дони Stuck Out Tongue Winking Eye Ако и сега не го виждате ,значи повредата не е при вас ,а в Инстата Joy
Пп Не знам дали знаете, но понякога когато не виждате нещо от ИГ трябва да рефрешнете и тогава се появяват клиповете-. Пробвайте.

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 16:51 от Danifin1

# 478
  • Варненска клюкарка
Роци благодаря, същия!

Много разхвърляно съм се изказала, но на работа пиша от телефона, като съм заета го оставям насрана и продължавам по някое време и така се получава и дълго и с разхвърляна мисъл...Joy

На мен Съседския ми дойде с твърде много родители, хора с дълъг семеен живот,без да споделят от какво са огорчени от другия, то пък ако не викнеш на мъжа си/жена си  да му/и  кажеш какво те мъчи, особено  неразпознаването на реността на другия какво семейство сте тогава, човек съквартирант да има ще се държи по-адекватно с него.... Язък им за интелекта и професиите с коитор се предполага че трябва добре познават човешката психика. Твърде срамотни и наивни отношения на Главните един към друг предвид че са на 30 и се познаваха от 25 години, бяха имали и предишни връзки и колебания тип ощипани моми ме дразнеха.
Не съм търсила срока на снимките, но по картините на полетата с цъфналите слънчогледи се вижда че са юнски + следващите 2 серии евентуално юлски т.е. снимките са приключили през лятото, сглобяването може и до последния ден да са го правили, но каквото са заснели е било преди месеци, т.е. не получаването на някои сцени не е по причина коментари в мрежите. Още след излъчването на първите 2-4 серии преди  месец и нещо,  ми беше излязла клюка как гланвната с компания се засякла с главния в някакъв ресторант в търговски център и побързали да се изнесат с нейните хора от там т.е. по това време ако се виждаха всеки ден на СП едва ли щяха да допуснат случайна среща...

# 479
  • Русе
И за мен последният епизод на Съседския беше излишен. Можеха по-накратко да вместят събитията в предпоследния, които ,според мен, всеки  предвиди.
Хареса ми актьорската игра и на младите, и на родителите. И все пак малко пресолиха манджата. Simple Smile
Е, те мен затова  не ме вземат в снимачния екип?! Joy
Молба: ако някой разбере, че има превод на филма "Любов в големия град", нека сигнализира, моля!

Общи условия

Активация на акаунт