Брекети – къде, какви, за колко? -тема 17

• 27 846
  • 569
  •   1
Отговори
# 150
Без да искам да те засегна, но не си права. Не може близостта да ти е приоритет спрямо ефективността на лечението. Не са “идеални” децата, а отговорни. Ако в една ранна възраст да са неотговорни и неосъзнати е нормално, то ангажимент на родителя е да проследява, да контролира, да изисква. Пак казвам, не се засягай. Брекета не е само да се носи, ако не си мие зъбите редовно и правилно лечението също няма да е ефективно. Накрая при махането зъбите може да са сериозно увредени. Давам само за пример моето дете, което е много отговорно и носеше нощем шина от 6 годишна. Въпреки цялата ѝ отговорност също понякога недоволства: миенето на зъбите продължава двойно по-дълго от преди, към нормалното почистване с четка се добавя и минаване с интердентална четка зад дъгата и около брекетите, чистене на междузъбното пространство с конец, което е вече доста по-времеемко предвид позицията и т.н.т. Яденето на твърди неща, дъвкането … На всеки контролен обстойно поглеждат как се справя и отново напомнят колко е важно да се продължава все така. Дори зъболекарката търси след прегледа разговор на четири очи да каже, че всичко е много добре, но да продължавам да следя, защото на децата им писва и загърбват хигиената.
В крайна сметка никой от нас не иска един ден детето му да каже “Защо сте ме оставили по този начин сега да имам тези проблеми?!”
Успех!

# 151
Не ме засягаш. Просто си гледам възможностите и съм реалист Simple Smile

# 152
И да ако трябва да отида в Овча купел, ами не мерси, далече ми. Бих искала при избора на такъв да поогледам и какво има наблизо.
Повечето добри имена са в центъра или широк център - достъпно и удобно от всички краища. Но щом локацията ви е приоритет дано попаднете на читав ортодонт и да сте доволни от резултата.

# 153
  • София
Не знам дали е по темата, но точно заради хигиената много ме е страх от брекетите и се надявах да не слагаме на този етап. Синът ми е на 9, с тясна челюст и на места кръстосана захапка. Сложиха му шина и вече 2 месеца я сваля само за миене на зъбите. Много бързо свикна и не се оплаква от болки.

Аз също съм носила шина като дете (или както тогава му казвахме апаратче). Постигнах много добри резултати, но с порастването на мъдреците пак малко се разместиха зъбите ми и все пак не е както беше преди. Болка имаше определено, помня я още - тя не е някаква остра, а тъпа и постоянна (по-силна след всяко натягане на шината) - зъбите ми все едно бяха все изтръпнали. Затова много деца не го носят редовно, но наистина свободата да го махнеш и да си почистиш добре зъбите, както и самата шина е много ценна.

# 154
  • София
Сега има и друг тип "шини", експандери тоест, захващат се само горе за небцето, без контакт със зъбите. И възрастни могат да ги носят, не се махат от устата, защото са закрепени с мини винтове.

# 155
  • София
Моят син носи брекети от 13 годишен, сега е на 15. Не е отговорен. Ако 10 пъти не повторя да си измие зъбите, няма изобщо да ги измие. Има зъбен душ, интердентални четки, конци...нищо не ползва, само сутрин и вечер мие зъбите и то колкото да отбие номера. Няма кариеси, зъбите му са здрави. За двете години два пъти му чистиха зъбния камък, друго нищо не се е налагало. Яде всичко, никога не му се е отлепял брекет. Не се плашете толкова от тази прословута хигиена и хранене докато се носят брекети.

# 156
  • София
Моят син е на 17 и е с много неотстъпчив характер. Дори 20 пъти да повторя да си измие зъбите нищо няма да постигна. Разбира се, че се опитвам да влияя по заобиколни методи, да му говоря, да обяснявам. Той винаги отговаря: "Когато се съгласих за брекети не ми казахте какво ме чака, ако знаех нямаше да се съглася" Душовете и четките си стоят непокътнати.
 В началото явно не си миеше зъбите качествено (макар да го правеше редовно). Ортодонта всеки път ме навикваше (мен), че хигиената не е добра. Накрая не издържах и попитах защо не го мъмрят него, а мен? Какво се очаква от нас: мъжът ми да му държи ръцете, а аз с едната ръка да му отварям устата, а с другата да му мия зъбите ли? Той се засмя и вика: "Права си. Защо ли се учудвам като си го имам същия у дома?" И взе да му дудне на него директно. А аз престанах да го съпровождам Stuck Out Tongue Winking Eye По последни данни на стоматологът ни, се справял добре вече уж. Но сме правили един кариес за тези 2 години. А съм подписала в договора, че при два кариеса прекратяват лечението.
 Виж с ластиците беше много стриктен, но и там бяхме в същата схема. Първият път ми обясняваха на мен, той дремеше и после се изпокарахме у дома. Аз се опитвам да му покажа как и къде, той ми блъска ръцете и ми крещи... После си пое нещата в свои ръце и не съм го контролирала, но явно се е справял.
Честно ако сега ми предстоеше, не знам дали бих се хванала на това хоро с това си дете. Да стане на 30, да го боли челюстта, да си плаща сам брекетите и лечението... Ама нали ми е детенце...
И да не си помислите че в началото на лечението ортодонтът не му обясни, че ще се изисква съдействие, че трябва да е мотивиран и да е стриктен. Нашият кимаше, даже обещание даде публично, но явно нищо не е чул.

# 157
Моите ги хваля постоянно, ама и те са си за хвалене Sunglasses , ни съм им намилала да чистят зъби, ни следя, ни повтарям, но те сложиха по тяхно изрично желание, чак малко преди  17г. Преди това съм ги молила чак, не и не!, а тогавашният ни зъболекар, в никакъв случай нямаше да сложи без съдействие...
Сегашният зъболекар отделя колкото време за смяната на скоба, толкова за приказки.
Каква е уловката с измиването на ръце при 2 кариеса?!- кариесите дори не е задължително , да са само от липса на хигиена, също както и зъбния камък .

# 158
  • София
Каква е уловката с измиването на ръце при 2 кариеса?!- кариесите дори не е задължително , да са само от липса на хигиена, също както и зъбния камък .
Явно да мотивират родителите да следят децата. И всъщност излъгах 2 кариеса сме правили. При първия се наложи да се свали дъгата и логистиката беше убийствена за нервите ми. Но направихме всичко в един ден (сваляне на дъга в единия край на София, оправяне на кариеса в другия край, пак слагане на дъгата на първото място. И всичко това след 16ч., защото синът отказа да си изпусне часове в училище). При последното профилактично посещение при зъболекар се видя още един, но беше на такова място, че брекетите не пречеха и го оправи въпреки тях. И тогава стоматологът ми каза, точно че този кариес не е от лоша хигиена, защото се виждало, че вече хигиената била на ниво. Сега аз не съм съвсем убедена, защото хигиената става перфектна два дни преди зъболекар.

# 159
Здравейте,

Искам да изкажа мнението си за “д-р”Чернева, ортодонт във Велико Търново (Нова дент). Взима парите още при слагането и след това не използва никакви методи на лечение, а просто зъбите се подреждат по дъгата и това е максимума, който тя може да постигне. Никакви знания няма в областта. Поставя ги, като  “лекува” години наред, а всъщност нищо не се случва, тъй като часовете ги записва за през 3-4 месеца и когато прецени просто ги сваля, без значение дали са готови или не. Моето лечение продължи 4 години и след многократно приканване да ги свали, в крайна сметка ги свали, тъй като не мисля, че освен да се мъчим взаимно, щеше да направи. Сега отново провеждам ортодонтско лечение. Освен това преди да сложа брекети четох много мнения и в крайна сметка се спрях именно на нея, но мненията за нея бяха, че е супер човек, много добра като човек. Да, отношението е важно, но усмивката няма да излекува зъбите. Мога да кажа, че до втората година има надежда, че ще се случи нещо и ще има подобрение, но всъщност всичко беше разочярование.

# 160
  • София
Кариесите наистина не зависят само от хигиената, за съжаление. Има голяма доза ген.

Нашият ортодонт също поиска изрично съгласие от детето, преди да започнем лечение. Държеше да обясни и на него всичко и той да потвърди, че ще си носи шината, защото иначе наистина няма никакъв смисъл.

# 161
Здравейте! Имате ли някакъв опит с някоя от следните ортодонтки - д-р Красимира Гайдарова, д-р Кремена Моллова, д-р  Деница Статева в София?

# 162
Здравейте, някой поставял ли е скоро естетични брекети(сапфирени, керамични) във Варна и на каква цена са в момента?

# 163
Аз пак да питам, някой коригирал ли е средна линия ?

# 164
Една от най- тежките корекции, според нашия зъболекар. И пак, според него, се прави само, ако има отклонение поне половин зъб Rolling Eyes
Честно, не си спомням останалите, с които се консултирахме, какво бяха казали по въпроса. Едната щерка има много слабо отклонение, нещо като 1мм, което доктора отказва да пипа.
Ще ми е интересно да чуя, още по въпроса

Общи условия

Активация на акаунт