Брекети – къде, какви, за колко? -тема 17

• 26 596
  • 559
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Raduni, благодаря много. С дълбока захапка ли е било детето, при което има подобрение и на каква възраст?
Аз сега се опитвам да намеря научни статии за резултата от трейнърите при дълбока захапка. Дотук намерих - ефекти от подобрено дишане през носа и подобни, но не и особен ефект при коригиране на захапката. Пише, че има след терапията връщане назад към първоначалното положение при над 60 % от случаите. Ще търся още да чета - и то специално за деца на 10-13 години. Няма да го мъчим детето, ако резултатите са неясни. Така или иначе платихме за анализа, ще видим точно какво ще ни обяснят и предложат при консултацията след 2 седмици.

# 451
Magenta2022, да той по-скоро беше с дълбока захапка. Като ефект се повдигна сякаш горната челюст и чисто естетически усмивката му е по-добре. Преди това като се усмихнеше и се озъбваше Simple Smile Това, което тя непрекъснато споменаваше и си остана некоригирано е лека дистална захапка (т.е. долната челюст е недоразвита). Иска ми се да го оправя, говорила съм само със сегашния ортодонт на сестра му и тя нещо не иска да мести зъби, защото било леко. Но мен си ме дразни, искам да са префектни Wink

Редактирам, за да добавя нещо. Трейнерите са холистичен подход за лечение, но както казах зависи от случая и възрастта. Д-р Джон Мю, който също предлагаше холистични лечения се е изказвал не добре за тях. По спомен твърдеше, че водят до т.нар. плоско лице, но и с брекети и алайнери може да се постигне такъв резултат.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 12:20 от raduni

# 452
  • София
Аз никакъв естетически проблем не намирам, няма и проблеми с подреждането, остават само два млечни да паднат съвсем скоро. То може при вас и от израстването да са се променили челюстите и въобще да не е имало ефект от носенето на трейнъра. Ще ги питам дават ли някакви разлики в мм преди и след носенето на трейнъра и какво се очаква като резултат. Не ми се струва гледането на око да е подходящ критерий за евентуални ползи.
П.П. Много мънка тази жена под носа си, та явно затова и нямам доверие поне на този етап.

# 453
Напълно съм съгласна за мънкането. Много се напрягах да я чуя.

Иначе разликата може да се види от отливките преди и след.

# 454
  • София
Останала съм с впечатление, че тези трейнъри работят само при малки деца, при които челюстта още расте и се развива. За дишането през устата - аз дишам така цял живот, особено като спя, не може да се контролира това. Казват, че ако се подложа на операция за разширяване на горна челюст (небцова експанзия), може дишането да се подобри от само себе си. Нямам опит с тази Динкова, но я показваха по тв преди години, тя е от старата школа.

# 455
Здравейте!
Поразгледах "Фабрика за усмивки" в гр. Пловдив и малко се потресох от цените! Scream Наистина ли леченията там са на такива космически цени? Или нещо по-специално предлагат.
Тази Система Алекзандър нещо иновативно ли е, защото на мен ми излеждат просто като "нормални брекети"?

- за преглед на пациент

# 456
  • София
Да, скъпо е там, това е на д-р Горялов практиката. Алекзандър брекетите не са нещо ново, още проф. Мутафчиев, лека му пръст, говореше за тях преди 20 години сигурно.

# 457
  • София
Аз съм писала и преди, че аз се лекувах при доктор Динкова, както и сестра ми сега, която е на 9г. Сестра ми носи ритейнър. Аз носех трейнър, което за мен са две различни неща, може би? Спомням си, че при мен беше твърде малка челюстта и трябваше да се разшири. Затова го носех докато спя. Челюстта ми се коригира и зъбите ми дооста се поизправиха още преди да сложа брекетите.

За мен тази жена е чудесен професионалист и никога няма да спра да я препоръчвам. Целият екип е много готин. Започнах лечението си в тинейджърските си години, сега съм на цели 28 и ако ми се наложи, пак бих отишла при нея.

Брекетите ми бяха изключително здрави и докато познати се оплакваха, че нон стоп нещо се отлепва, моите не мръднаха. А дори се миех с електрическа четка. От всеки лекар, независимо в какво е специализирал, има доволни и недоволни. Не мисля, че е редно да се изказваме, че някой е прехвален, когато има много хора, на които е помогнала. Благодарение на нея имам перфектни зъби в момента и не случайно часовете й вървят с месеци напред. Но това е моят личен дългогодишен опит. Отидох по препоръка и не съжалявам.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 18:15 от Петенце

# 458
За трейнери не знам, но решаването на казуса за дишане през устата не е проста работа. Ако са изключение алергии и наличие на трета сливица, т.е. унг проблем, при мен дишането през устата спря, СЛЕД като захапката ми се оправи ортодонтски. Оказа се, че долната ми челюст е била много назад и не съм имала достатъчно място за дишане. Сега съм много по-добре. Дишам през устата само ако ми е запушен носът по някаква причина.

# 459
  • София
За трейнери не знам, но решаването на казуса за дишане през устата не е проста работа. Ако са изключение алергии и наличие на трета сливица, т.е. унг проблем, при мен дишането през устата спря, СЛЕД като захапката ми се оправи ортодонтски. Оказа се, че долната ми челюст е била много назад и не съм имала достатъчно място за дишане. Сега съм много по-добре. Дишам през устата само ако ми е запушен носът по някаква причина.

С брекети ли оправихте захапката и колко дълго ги носихте?

# 460
Моля не бъркайте ритейнъри с трейнъри за зъби.
Ритейнърите се носят след като приключите лечението с брекетите.

Трейнерите за зъби- е съвсем различно ортодонстко лечение. *прочетете повече. Дискутираше се по-нагоре, но прочетет за инфо в нета.

Приличат си думите и леко на външен вид, но нямат абсолютно нищо общо едно с друго.

# 461

С алайнери, но то няма значение с какво, ластиците оправят захапката. Носих ги 3.5 години, но имах и други проблеми с подредбата.

С брекети ли оправихте захапката и колко дълго ги носихте?

# 462
  • София
Така, от всичко,  което намерих и изчетох като публикувани научни статии и изследвания за ефекта от трейнърите (а то е доста оскъдно), стигнах до извода, че трейнърите не са холистичен подход, а маркетингов подход в ортодонтията.
Като гледам панорамната и профилната снимка, както и визуално, случаят на детето е лек.
Не ме притеснява, ако трябва да носи брекети и ластици за оправяне на дълбоката захапка, а по-скоро, ако трябва да остане с постоянен ритейнър за задържане на резултата от коригиране на тази захапка.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 13:11 от Magenta2022

# 463
Може би има разлика, след като се касае за по-голямо дете, извинявам се ако съм подвела. При нас е изключително дълбока захапка заради къса юзда на езика и дишане през устата, което в рамките на година се влоши изключително. Може би трейнърите са вариант за млечни зъби, но дишането през устата води до много проблеми и е хубаво да се изкорени като навик през деня и съответно при наместване на челюстта ще се изключи и по време на сън.
Не намирам за мъчение обаче носенето на прости гумички(защото те са си точно това) докато спиш и 15на минути през деня.

# 464
  • София
Miliva, пожелавам ви успех. Но от това, което прочетох като научни изследвания, резултатите от използването на такива трейнери са незначителни за коригиране на дълбока захапка независимо малко или голямо е детето и дали има млечни зъби. За да имат ефект се препоръчва минимум 2 години непрекъсната употреба (всяка нощ и някакво време през деня), а всички знаем колко често и понякога продължително боледуват от УНГ инфекции децата. Ако те боли гърлото и не можеш да преглъщаш или ти е запушен носът, дали не е мъчение с това нещо допълнително в устата. Също така има рецидив и връщане към първоначалното положение 2-3 години след спиране на лечението. Тоест след 2 години носене на трейнърите се налага така или иначе последващо лечение с брекети или алайнери. При вашето дете има проблем с дишането, така че вероятно нямате друг избор. При нас този проблем не съществува. И ако ние правим въобще ортодонтска намеса, няма смисъл да си губим времето с нещо, което не е ефективно, направо ще минаваме на брекети/алайнери с ластици.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 20:42 от Magenta2022

Общи условия

Активация на акаунт