Брекети – къде, какви, за колко? -тема 17

• 32 250
  • 676
  •   1
Отговори
# 645
Ами и нашето е дете е на 13 и не са избили още два премолара. Даже ортодонт ги гледа, каза просто да изчакаме. Аз си спомням, че и на 14 г още сменях някои зъби. След 1 година, ако не се сменят, ще се консултираме пак.

Имайте предвид, че постоянните пети зъби са единствените зъби, които са по-малки от млечните им еквиваленти. Тоест и малко да се преместят четвъртия и шестия след изваждането, пак може би ще има достатъчно място да порасне петия без изкривявания. Но не бързайте да вадите и другите три зъба, освен ако няма сериозна здравословна причина.

Много благодаря за включването. Със сигурност няма да бързаме да ги вадим и ще направим консултация и с друг ортодонт. Насочила съм се съм Надя Белчева и Вехова

# 646
  • София
Ако скоро не изникне изваденото зъбче, наистина може да започнат да се накланят съседните, но аз скоро видях някъде (не помня къде) едни "мястопазители". Може би във фейсбук нещо ми се беше показало. Така са ги кръстили и мисля, че са за такива случаи. Не е нужно чак брекети.

# 647
Синът ми е на почти 11 години и е на път да обърне захапката.

Консултирахме се с 2-ма ортодонта, които изразиха различни мнения какво да се прави.

Според единия (д-р Гайдарова) нищо не можем да правим сега, да изчакаме докато стане на 15 и тогава да сложи брекети. Ако е възможно, да се приложи "камофлажен" сценарий на лечение, свързан с вадене на 4-ти долни зъби. Ако не се получи, остава единствено операция като вариант.

Според другия (д-р Хасара) сега е точният момент да се действа. Предлага детето да сложи шини и нещо за езика и гарантира, че след 1 година носене захапката ще се оправи. След това ще решаваме дали да се изработят нови шини или да сложи брекети. По-нататък не ми стана съвсем ясно какво предлага и ще звъня за разяснителна среща.
Дали ако сега се оправи захапката с шини, по-късно, около 15 години, когато започне усиленият растеж на детето, захапката ще стане обратна? Как се противодейства на това?
Има ли реален ефект носенето на шини и т.н. сега?

Ще съм благодарна на всеки, споделил свързан опит или мнение!

# 648
Здравейте, дъщеря ми е на 13,5 г. и има още млечни зъби. Преди няколко дни и извадиха горен кучешки зъб, който се клатеше и втори кътник, който не се клатеше. Записаха час за изваждане и на останалите три временни кътника и след това предложиха слагане на брекети, за да се пази мястото на зъбите.
Звучи сякаш някой зъболекар иска да отчете дейност (приход) от вадене на зъби. Откъде накъде ще бърза да ги вади?

# 649
Усиленият растеж не започва след 15 години. Точно сега е момента да се действа. Племенникът ми живее в Германия, носеше апаратче за коригиране на захапката, едната част се фиксира на небцето и е постоянна, другата се слага и се маха. Имаше изискване колко часа да прекара с нея. Беше по-малък като възраст даже от вас. Около 9 годишна възраст. Сред това носеше брекети. В момента е на 16 години и е само с ритейнъри.
Дъщеря ми пък беше със апарат за коригиране на дълбока захапка. Първият ортодонт, който посетихме и предложи и на нея външен апарат, но тя не се съгласи. Ортодонтското лечение е дълъг процес и е нужно съдействието на пациента.Ще потърся снимка от нета и ще кача.

# 650
Усиленият растеж не започва след 15 години. Точно сега е момента да се действа. Племенникът ми живее в Германия, носеше апаратче за коригиране на захапката, едната част се фиксира на небцето и е постоянна, другата се слага и се маха. Имаше изискване колко часа да прекара с нея. Беше по-малък като възраст даже от вас. Около 9 годишна възраст. Сред това носеше брекети. В момента е на 16 години и е само с ритейнъри.
Дъщеря ми пък беше със апарат за коригиране на дълбока захапка. Първият ортодонт, който посетихме и предложи и на нея външен апарат, но тя не се съгласи. Ортодонтското лечение е дълъг процес и е нужно съдействието на пациента.Ще потърся снимка от нета и ще кача.

Благодаря за включването!
С обратна захапка ли е бил племенникът Ви? Колко време приблизително е носил апарата и колко брекетите след това?
Някой може ли да препоръча ортодонт в София за нашия случай (да коригира развиваща се обратна захапка на дете със смесено съззъбие с шини)?

# 651
Да, беше с обратна захапка. Може би около 9 месеца до 1 година спеше с външен апарат като този, който показах. След това носеше само брекети, докато не излязоха всички зъби и не се подредиха. Вече около половин година е с ритейнъри.
П.с ето го апарата:
За ортодонт не мога да ви дам препоръка. Ние посетихме три различни клиники, докато се спрем.

# 652
  • София
Мисля, че трябва да се действа, докато все още горната челюст подлежи на разширяване - понякога това е достатъчно, за да се коригира захапката. Но понякога не е и се налагат и други процедури.

# 653
  • София
Хрумна ми да попитам, ако някой има опит, опасно ли е да се носят брекети при практикуване на спортове като ски и езда, при които има риск от падане и удар на челюст? Може би в такъв случай ще е по-добре да се спрем на алайнери.

# 654
Брекети и бойни спортове- с предпазител.
Брекети и водни спортове, и футбол- без нищо.

# 655
  • София
Благодаря, при падане напр.на ски обаче ми се струва опасно с тия железа в устата. Каската не пази челюстта. Не знам ще иска ли да слага предпазител като кара - все пак са поне 4-5 часа без прекъсване.

# 656
Аз си разбих устата на кънки на лед с алайнери. С тях също се налагат понякога метални бутони, така че фул фрейм каска с каквото и да е.

# 657
Питайте ортодонта. Ще ви каже какви предпазители да вземете за конретния случай.

# 658

Моят съвет е да започнете лечение още сега и без вадене на зъби, ако има такъв вариант. Не чакайте, за да не се окаже, че сте закъснели. Наистина, ако трябва да се разширява челюстта гледат да е преди пика на растежа.

Може да направите консултация при д-р Вехова, София. Дъщеря ми е сходен случай и е при нея.  Предложи ни лечение без вадене на зъби, като можехме да избираме между брекети и алайнери. Избрах алайнери, но минуса е, че не ги носи редовно. Това е проблем при децата.

# 659

Моят съвет е да започнете лечение още сега и без вадене на зъби, ако има такъв вариант. Не чакайте, за да не се окаже, че сте закъснели. Наистина, ако трябва да се разширява челюстта гледат да е преди пика на растежа.

Може да направите консултация при д-р Вехова, София. Дъщеря ми е сходен случай и е при нея.  Предложи ни лечение без вадене на зъби, като можехме да избираме между брекети и алайнери. Избрах алайнери, но минуса е, че не ги носи редовно. Това е проблем при децата.

Здравейте, благодаря за споделеното.
А защо да не се вадят зъби?
Дали са ви препоръчали външния апарат при обратна захапка, за който писаха по-горе (маска на Долер май се казва)?

Общи условия

Активация на акаунт