Брекети – къде, какви, за колко? -тема 17

• 32 240
  • 676
  •   2
Отговори
# 660
Имаме такава маска, но моята девойка много не я носи за съжаление. А лятото съвсем я отказа, че се изпотяваше на челото и брадичката.

За ваденето на зъбите знам, че не добре, защото влошава лицето. Това го знам от много четене по чужди форуми и мнения на лекари като Джон Мю. Разбира се не всеки го изповядва и е въпрос на лична преценка. Аз избрах без вадене на зъби.

# 661
Имаме такава маска, но моята девойка много не я носи за съжаление. А лятото съвсем я отказа, че се изпотяваше на челото и брадичката.

За ваденето на зъбите знам, че не добре, защото влошава лицето. Това го знам от много четене по чужди форуми и мнения на лекари като Джон Мю. Разбира се не всеки го изповядва и е въпрос на лична преценка. Аз избрах без вадене на зъби.

А имате предвид вадене на непаднали млечни зъби или?
Обсъждали ли сте слагане на шини (лингвални пластини) като за начало, вместо алайнери и брекети? Нещо носи ли на езика?
За мъдреците дали сте обсъждали нещо с ортодонтка?
Предварително благодаря за споделеното!

# 662
willful, не говоря за млечни зъби, а постоянни.
Първо разширихме челюстта и след това сложихме алайнерите.

# 663
willful, не говоря за млечни зъби, а постоянни.
Първо разширихме челюстта и след това сложихме алайнерите.
Коя челюст е разширена и по какъв начин (какъв метод е използван за разширяване )?
Питам, защото синът ми е на 15 г. Носи шини от 7 годишен за коригиране на захапката. При него е дълбока захапка и тясна горна челюст. Имаше до някаква степен резултат от носенето на шините, но не достатъчен. Минахме през няколко ортодота и всички казват, че без вадене на зъби няма да се оправи захапката.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 18:27 от stelito321

# 664
Здравейте.Някой да препоръча ортодонт в Дружба

# 665
  • SF

Коя челюст е разширена и по какъв начин (какъв метод е използван за разширяване )?
Питам, защото синът ми е на 15 г. Носи шини от 7 годишен за коригиране на захапката. При него е дълбока захапка и тясна горна челюст. Имаше до някаква степен резултат от носенето на шините, но не достатъчен. Минахме през няколко ортодота и всички казват, че без вадене на зъби няма да се оправи захапката.
Въпросът не е към мен, но има един апарат - RPE, който се поставя по преценка на ортодонта. За няколко месеца бавно горна челюст може да се разшири до необходимото. Но щом няколко ортодонта потвърждават ваденето на зъби, може това да е вашият случай.

# 666
  • София
Да, на 15 години би трябвало да стане с RPE или MARPE. Иначе почти винаги дълбоката захапка върви с тясна горна челюст

# 667
Наскоро д-р Рами Фармауи беше постнал във ФБ случай с възрастен пациент и експандер. Не знам дали е RPE или MARPE.
Споменавам го, защото не съм сигурна дали не са малко ортодонтите, които го предлагат.

# 668
  • София
Да, това е MARPE, захванато е към небцето с мини винтове, но пък има и пръстени на кътниците - хибриден модел. Има и експандери, които въобще не се закрепват за зъбите, а само за небцето. Не са много наистина ортодонтите у нас, които работят с този метод.

# 669
Моят син(14г) е с такъв експандер закрепен за кътниците с пръстен. Един  месец го въртяхме, за да се разшири горната челюст. ( и доооста слюнка произведе Laughing) Той също получи това разширение между предните зъби, което ортодонтката каза, че ще се затвори. Сега за този експандер всяка вечер закрепваме хедгиър и сутрин го махаме ( на пръстените има едни малки тунелчета), с които, доколко рабрах, един вид спираме растежа на горната челюст, за да може долната да порасте и настигне. В профил  брадичката му е по-навътре. като посвикне още малко с апаратите ще сложим и брекетите, за да наместим малко захапката и 1-2 зъба извън редиците.

# 670
На мен такова като второто ми бяха поставили в МА като дете.

# 671
  • Mediterraneo
Експандери носеше и голямата ми дъщеря, закрепени за небцето. Не сме въртяли нищо, на месечното посещение докторката си свършваше каквото трябва. Изглеждаше ми като истинско мъчение това нещо в устата на детето, но си заслужаваше.

# 672
Моят син(14г) е с такъв експандер закрепен за кътниците с пръстен. Един  месец го въртяхме, за да се разшири горната челюст. ( и доооста слюнка произведе Laughing) Той също получи това разширение между предните зъби, което ортодонтката каза, че ще се затвори. Сега за този експандер всяка вечер закрепваме хедгиър и сутрин го махаме ( на пръстените има едни малки тунелчета), с които, доколко рабрах, един вид спираме растежа на горната челюст, за да може долната да порасте и настигне. В профил  брадичката му е по-навътре. като посвикне още малко с апаратите ще сложим и брекетите, за да наместим малко захапката и 1-2 зъба извън редиците.

Иванита, заинтригува ме какъв е този екпандер с тунелчета, и как точно стопират растежа на горната челюст? Тя не расте ли докато се правят оборотите и като спрете да въртите спира и разтежа? Или има много видове експандери или аз не те разбирам Simple Smile

# 673
Ами то май аз не се изразих правилно.
 Синът ми е с дълбока захапка. Аз, доколкото разбрах, този експандер по-скоро разширява челюстта на ширина.
Разширихме горната челюст с експандера -1 месец, за да може да се направи повече място за растеж на долната, тук като уж тя изостава и оттам тази по-хлътнала брадичка. Ортодонтката го "застопори" да не се върти повече. На самия експандер има две улейчета, където се закрепва този хедгиър.

От нета:
За какво се използва Хедгиър?

Ортодонтите използват Хедгиър за корекция на струпване като създава място, както и при разминаване в развитието на двете челюсти (клас 2) и овърджет. Това е възможно, понеже децата са във фаза на растеж и той може да бъде направляван в желаната посока. Хедгиърът прилага натиск и сила върху горната челюст, които задържат прекомерното й развитие. По този начин се дава възможност на долната челюст да се развие и да настигне горната челюст, за да се постигне правилна захапка.

Използване на Хедгиър рано (в детските години) може да подобри лицевия профил на детето, както и неговата усмивка. Още по-важно, може да коригира или предотврати по-сериозни проблеми като възрастни, които биха могли да се разрешат само с ортогнатна хирургия.

# 674
Иванита, изясни ми се Simple Smile Благодаря!
Кой е ортодонта? Интересувам се за сина ми, но той е по-голям и е възможно да е късно за него.

Общи условия

Активация на акаунт