Осмокласници 2024/2025 - ново начало - тема 1

• 43 215
  • 786
  •   1
Отговори
# 705
  • Бургас
В нашето училище по програмиране са 2 момичета и 23 момчета. Моята девойка е едното момиче.😆

# 706
Явно нещо пълзи по децата. Моето спа следобед. Отивам да видя да не ме изненада с някоя температура и тя. Дано не.

# 707
В нашето училище по програмиране са 2 момичета и 23 момчета. Моята девойка е едното момиче.😆
Ауууу, не думай, защо така лошо нарушават здравословната Stuck Out Tongue Winking EyeWinkJoy среда !?!
Да вземат пример от ЕГ-тата, че после тия деца, таквиз нарушени, какво ще ги правим!? Stuck Out Tongue Winking Eye

Feline^, със сарказъм го написах, болна тема ми е, да не помислиш нещо друго.   Hug

# 708
  • София
Явно нещо пълзи по децата. Моето спа следобед. Отивам да видя да не ме изненада с някоя температура и тя. Дано не.
По моето пълзи предимно мързел. По цял ден се търкаля в леглото, не знам как ще влезе в учебен режим.

# 709
Нашите са 12/16 момчета/момичета. Дано се спогодят в класа.

# 710
  • Sofia
И наборката спа близо три часа Open Mouth Още малко им остава да почиват, а и тя цяло лято става сутрин рано за тренировки.

Аз също реших да купя учебниците по немски език, за да си пише спокойно в тях. Мисля, че всички родители така ще процедираме. Имам ги от батко ѝ поизписани, имам и посочените от класната 4 помагала, но във всяко има по малко писано, така че всичко ще е ново.

# 711
И наборката спа близо три часа Open Mouth Още малко им остава да почиват, а и тя цяло лято става сутрин рано за тренировки.

Аз също реших да купя учебниците по немски език, за да си пише спокойно в тях. Мисля, че всички родители така ще процедираме. Имам ги от батко ѝ поизписани, имам и посочените от класната 4 помагала, но във всяко има по малко писано, така че всичко ще е ново.
Нашата класна вчера не даде никакви заглавия на помагала.
Рано било.
Дали по една програма ще сме, или всяка класна избира помагалата?

# 712
  • Sofia
Предполагам, че всяка избира с какво да работи. Дори учебниците са различни - три паралелки учат по Exakt für dich, четири - по Menschen.

# 713
  • София, Лагера
Ноеми, когато имаш време дай малко подробности за екскурзията ти Hug Със сигурност е било страхотно!
Аз като че ли не съм още на училищна вълна. След родителската днес може и да превключа Joy
Скрит текст:
Откъде да започна: Пътувах сама, без група. Намерих си пътешествието в един сайт - tourradar. Там може да си избереш как искаш да пътуваш. Разгледах профилите на агенциите - колко тура предлагат, какви дестинации имат, откога са на пазара, разбира се ревюта на туровете им и на тази база избрах тур агент. Аз по принцип обичам да пътувам с хора, но тази комбинация от дестинации, която исках я няма като обща оферта, защото местата за посещение са много далечни едно от дрго. А и (почти) няма пътища между тях. Или май просто няма, кара се често през скалите. И много често им свлачища. Като има свлачища, те не са никак малки. Направо половин планина се срутва върху пътя. За 2 седмици го видях 2 пъти. Единия път отне 6 часа тракторите да отринат пътя. А те не го "отринаха" точно, защото върху него се беше срутила огромна скала, а направо направиха нов път. Затова им трябваше на 3 багера 6 часа...
В крайна сметка бях сама, с персинален тур агент.
Та така, към началото, посрещна ме един пич с огромен джип на летището в Исламабад. Питах го защо ни е необходим такъв луноход и той ми каза само: "Ще видиш". Е, видях. Пътища след магистралата... просто няма. Всичко е камънак и черни пътища - насред планините. По тези каменни пътеки не могат се разминат по принцип 2 возила, но СЕ разминават!  И е невероятно красиво! През цялото време бяхме над 3-4 хил метра надморска височина, и все още гледахме снежни върхове - по 7+ хиляди метра. Минавахме долини с разноцветни реки - да, разноцветни!!! в зависимост от почвите биваха червени, сиви, тюркоазени!!!! и черни! Никога не съм виждала такова разнообразие! Особено беше красиво, когато 3 реки се събират и цветовете постепенно се сливат...

Впечатлиха ме много хората. Като карахме от юг на север, от забулени жени и черни хора, ставаха все по-светли и по-непокрити жените. Бурките изчезваха.  И ставаше все по-чисто наоколо. Най на север, до границата с Китай хората бяха почти съвсем бели със съвсем европеиден вид! На север изповядват Исмлаилистки ислям, който е някаква секта и е доста светски (Аз съм им фен още от Таджикистан, ама там е друга история). Не се забулват, нямат тежки ислямски обичаи и не следват стълбовете на исляма, нямат джамии. Ходят в Джаматхана, техния вариант на джамия, но там не толкова стриктно. 
Едно от най-интересните места за мен беше долината Калаш. Аз и заради нея и се вдигнах накрай света. Това е долина на супер изолирано място далече в северозападен Хиндокуш, буквално без достъп. Именно по тази причина никакви външни хора не са достигали до нея. В продължение на столетия е била извън света. Едно време Александър Макеoонски е минал оттам и е основал тези поселища. И до ден днешен хората са бели, със сини очи, със светли коси, като европейци. Езикът им е различен като състав, нищо общо с официалния Урду, не говорят Урду, НО говорят английски! Даже доста на добро ниво. За малката си долина имат 11 училища. За тях образованието е ценност! По статистика имат 98% literacy rate! Жените там ходят с носии всеки ден. Всеки ден! Не по празници, това им е ежедневното облекло. Включват и коронки от мъниста. И момиченцата на по 5 г носят такива! Ако някой се интересува, нека погледне в гугълІ kalash peolpe
Долината Калаш е едно от много малкото места в Пакистан, където момичета момчета учат заедно. (иначе на юг от 1 клас са разделени)

После се отправихме на изток, към долинаат Хунза, вече в планината Каракорум. Тя е вече известна и доста туристическа. Голяма красота! Отново планини, езера и реки. Постоянно реки по пътя (в .ч извъра на Инд). И глетчери. В Пакистан има над 7000  (7 хиляди) глетчера! Планински плата на по 5 х метра с блестящи реки и прекосяващи ги стада якове. И спокойствие! Това не може да се опише с думи! Карахме по цял ден - аз обичам.
Има хотели, има ток (в Калаш ток има само на места) Долината Хунза е дълга, по поречието на р. Хунза и има няколко населени места по нея. Наколо е заобиколено от планински върхове. Това не може да е опише, наистина, вижте го го гугъл. Вижте там и Rakaposhi mount or Golden peak in Hunza. Или градът Karimabad.
Хората са пак нерегиозни (нетипично за Пакистан), момичетата се женят по любов, нe по уредени бракове.
И хората всички, и мъже и жени се гордеят с това и се считат за едно ниво над другите паксттанци- Има за какво!. Най-малкото заради процента на образованост.
После пътувахме по южните планини, но те не бяха толкова интересни.  За други туристи биха били  УАУ, защото имат зеленина, но за мен си бяха просто... Родопите.

Ох, има и още, но просто няма сила да разказвам.
15 дни не могат да се опишат с 10 думи. Имам тетладка със над 100 страници пътепи. Такива имам от всяко интересно пътуване.
Но накратко: Северен Пакистан не е Пакистан. Никога е е бил. Северните земи са в в територията на страната от 60ина години, чисто административно. Културата няма нищо общо с държавата. Там са били мирства (не Емирства), части от Китай, изолирани планински места. Даже и не фигурират в държавата, а са някакви автономни области. Някаква гадна политика ги е включила в територията на Пакистан, по "Голямата игра" в борбата между Русия и Англия. Като всички държави в региона, много тъжно!
Пенджаб, който е големия щат е.... ммм... дъното да дъното. Не стигнах дотам, но и не исках да стигна (само за малко, до Исламабад). Но видях местни туристи оттам. И видях какви са + отношението не местните към тях.
Ми, дано да не обидя някого, но отношението ми е като от образоване българи към долни цигани. Не без основание. Няма да влизам в детайл, защото мога и няма да е нито красиво, нито полит коректно. Да кажа само: повръща ми се. А аз съм пътешественик и нося!

# 714
  • София по рождение
Предполагам, че всяка избира с какво да работи. Дори учебниците са различни - три паралелки учат по Exakt für dich, четири - по Menschen.
Аз търсех учебниците в сайта. Как я набави тази информация?
Нашият клас, съдейки по уч. помагала, са със съвсем други от изброените.

# 715
Добре че сте вие. Чета за учебниците и същевременно класната направи група и там пишат майките за общи поръчки, включих се да не обикалям ама покрай вас реших да видя за какво съм се съгласила. Ами хората качили учебник, помагало необходими тетрадки. Та сега и тетрадки трябва да купувам, че наличните не отговарят на изискванията...

# 716
Ноеми, страхотно звучи и евала за смелостта да тръгнеш сама! Пренесе ме там.  Че даже и гугъл отворих. Благодаря, че сподели!

# 717
  • София
Ноеми, изчетох те на един дъх, благодаря! Flowers Hibiscus Звучи много интригуващо, пожелавам ти догодина отново да поемеш в някоя посока и после да ни разкажеш Flowers Hibiscus

Аз също се замислих за учебниците. Вчера ги стоварих в колата, а днес ги оставих в Office 1, да ги подвържат. Но не погледнах какво има в торбите Joy Добре, че децата са много по-ентусиазирани от мен Hug

# 718
Наоми, прехласнах се Hug
Много увлекателно пишеш, а местата, които си посетила са изключително впечатляващи. За калашите и аз съм чела, а дори има и теории, че имаме общ произход.
https://bnr.bg/hristobotev/post/100084434/zagadychnite-kalashi-i-nie

# 719
  • Sofia
Аз търсех учебниците в сайта. Как я набави тази информация?
Нашият клас, съдейки по уч. помагала, са със съвсем други от изброените.

За учебниците класната ни каза, а и преди го бях чувала. Списък с 4 помагала пак тя ни даде. Една майка веднага предложи да се заеме с организирането на обща поръчка.

Общи условия

Активация на акаунт