Книги, свързани с мюсюлманския свят - 3

• 9 255
  • 152
  •   1
Отговори
# 60
  • Свети Влас
Скоро не съм чела нищо на тази тема.

# 61
  • някъде другаде
Скоро не съм чела нищо на тази тема.
Аз също.

# 62
На мен с турската литература не ми върви. Не знам... различни автори, но винаги забивам още преди средата на книгата. Нито Ливанели, нито Елиф Шафак... то си е жива мъка. Единствено с Орхан Памук се справям и то не с всяка книга. Твърде описателен е и той. Обичам да има меланхолия, ама някои прекаляват. Очакваш да има действие, ама не. Твърде много детайли и твърде много отваряне на скоби.. с нови и нови имена...и още спомени. "Молитвите остават" на Туна Киремитчи ми хареса донякъде. И също на една писателка Гюлсерен Будайджъоолу, по която са правени сериали ("Завинаги" е хит). От Решат Нури... "Листопад" се чете, донякъде и "Мелодия на сърцето", ама останалите Чучулиги и от сорта не ми допаднаха. Купих си 3 книги на Орхан Кемал, забих още на първата преди средата. Направо мъка.

# 63
Аз забих така на продълженията на Не Без Дъщеря Ми. Както и на много други книги, които съм правила опит да прочета. И на книгата Последното Момиче. Зарязах ги недочетени.

Чучулигата пак държеше фронта Simple Smile избутах я до край

# 64
Едното от продълженията на "Не без дъщеря ми", на Махтоб Махмуди, го изчетох доста бързо. И ми хареса. Бащата от Иран не спира да ги тормози, още повече когато разбира, че Махтоб е записана да учи в католическо училище в САЩ. За него това е обида спрямо мюсюлманското име. Ако е останала в Иран, е щяло да получи съвсем друго образование и сега да ходи с чадор по улиците на Техеран, родила 6-7 деца, заточена за кухнята.. и така.

# 65
  • Свети Влас
На мен ми хареса книгата на дъщеря ѝ.

# 66
Излезе дългоочакваната трета книга на Надя Хашими

„Никой престъпник не е по-лош от жена, която иска да живее своя живот…

Всичко опираше до честта. Честта беше камъкът, който мъжете полагаха върху раменете на дъщерите си, на сестрите си, на съпругите си.“

Години наред Зеба е била любяща съпруга и търпелива майка, смирена пред предизвикателствата, които животът ѝ праща. Нейният тих и привидно кротък живот обаче е разрушен, когато съпругът ѝ Камал е убит, а тя е заварена над трупа му с окървавени ръце. Децата ѝ са готови да се закълнат, че майка им никога не би извършила такова деяние, но близките на Камал жадуват отмъщение. Едва избегнала жестока гибел от развилнялата се тълпа, Зеба е арестувана.

Докато очаква единствената възможна присъда – смърт, тя се оказва сред група жени, които до една са имали злощастието просто да са жени в държава, в която традициите са всичко. Те не знаят дали Зеба е наистина хладнокръвна убийца, или просто и тя е нарушила някое от безбройните правила в този жесток и подчинен на мъжете свят.

А дали пък Зеба не е магьосница, която владее джаду, митичната сила да прави невъзможни неща да се случат? Майка ѝ е била точно такава и може би силите ѝ са се предали и на нея…

Само магия може да спаси Зеба от смъртна присъда. И много повече от магия е нужна, за да се смирят скърбите в душите на тези осъдени предварително жени. Но надежда има. Дори там, в къщата без прозорци…

„Ханъм, във вашите очи аз може би съм само един мъж, но и аз зная няколко истини и една ще споделя с вас сега: децата винаги прощават на майките си. Бог така ги е създал. Дава им две ръце, два крака и сърце, което ридае „мамо“ до деня, в който спре да бие.“

# 67
Поръчах книгата на Надя Хашими от Сиела преди седмица, но още не е пристигнала.
А Хеликон я пускат с 20% намаление, с код LOVE от сайта им (на 10 и 11 фев.)

Книгите на Мариам Мафи за Руми също са  с 20%.

Същото важи за подбрани книги на Махани Малауи, Орхан Памук, Ахмет Емин Атасой, Халед Хосейни, Салман Рушди и др.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 21:10 от diziler

# 68
# 69
О, браво. Тя явно е чисто нова. Публикувам инфото:

„Търпение, дъщери мои! Мунял! Тази е едничката ценност на женитбата и на живота.“ В Северен Камерун търпението е основната добродетел, на която семействата учат момичетата – бъдещи съпруги. Немислимо е да се противопоставят на волята на Аллах, а и на по-възрастните мъже в рода. Между стените на заможните домове, където властват полигамия, съперничество, насилие и абсолютно подчинение на нежния пол, жените са осъдени на мълчание и страдания.
В този роман се преплитат съдбите на съвсем младата Рамла, откъсната от първата си любов, за да встъпи в брак с богат приятел на чичо си; Сафира, изправена пред пристигането на втора съпруга в дома; и Хинду, насилствено омъжена за братовчед си.

„В другия край на търпението е небето“, казва африканска поговорка. Но небето може да се превърне в ад. Как тези жени, които не са склонни да приемат живота, наложен им от обществото, ще успеят да се освободят? Драматичен разказ за насилието над жените и правото им на достойно съществуване.

„Вълнуващ роман за съдбата на три жени от Северен Камерун, на които е отредена само една роля: покорна съпруга на мъж, който те не са избрали, в брак, който им е наложен от много ранна възраст. Джаили Амаду Амал обаче знае, че все пак надежда има. И тази надежда се нарича образование.“
Paris Match

# 70
Халед Хосейни няма ли изглед да издава нова книга?

# 71
Явно не. След "Молитва към морето" не е писал нищо повече. Сега видях и в уики, остава си с тези 4 книги:

# 72
Лелее аз съм изпуснала Молитва към морето. Знаех, че е само с три книги.
Ще я купя.
Последната му книга отговаря ли на стила на останалите?

# 73
Лелее аз съм изпуснала Молитва към морето. Знаех, че е само с три книги.
Ще я купя.  Последната му книга отговаря ли на стила на останалите?
Ти ме уби, как така? Тя излезе още 2018. Мисля, че е изчерпана на български. В няколко държави я виждам, че я има по книжарниците. Преди няколко месеца в Баку пак я видях в огромна книжарница на един нов мол, беше сложена до другите 3 негови книги. Иначе пак оттам я купих още през 2018, когато беше чисто нова и беше по витрините на всички книжарници.

Другата седмица от Италия ще  пробвам си взема продължението на "Има крокодили в морето", което също не е издадено в България. Тази афганска нишка много ми харесва при Фабио Джеда, много напомня Халед Хосейни.

# 74
A този Фабио Джеда има ли други произведения освен въпросните две.

Четвъртата на Халед не било роман. Само 50 страници.

Общи условия

Активация на акаунт