Неапол и Амалфийското крайбрежие- Тема 1

• 23 771
  • 463
  •   1
Отговори
# 15
запис за темата с една снимка от тази година..., хареса ни и се надявам да повторим и надградим

# 16
Не съм съгласна,  че Помпей се разглежда за 2-3 часа. Много е индивидуално.  Ако човек има интерес към история и археология и цял ден няма да стигне. Бях подведена от подобни коментари и планирах в един ден Помпей и Херкулан и съжалявам за това, тъй като нито Помпей разгледахме както трябва, нито Херкулан. Според нашите интереси,  разбира се. Ако сте запалени по история и археология, по-добре си отделете един ден за Помпей. Взехме си аудиогид и с него определено са нужни повече от 2-3 часа, а пък ако се вземе разширен билет за вилите, които са в покрайнините,  изобщо за два-три часа ще влезеш и излезеш. Това е цял град все пак, дори разходката по улиците и стъпването на камъните,  по които са стъпвали жителите му, за да пресекат, е преживяване. Казвам го от позицията на човек, който се интересува от история и Помпей също ми беше основна точка от пътуването до Неапол.

# 17
  • Вестерос
Благодаря за новата тема:hibiscus:
Не е лошо да се посочи от къде се купуват билети за забележителностите, офиц.сайтове.Също така транспорт от летището да центъра. Фериботи до Капри, поне.
При забележителностите липсва Capela Sansevero , която е уникална.https://www.google.com/maps/place/Sansevero+Chapel+Museum/@40.84 … MDSoASAFQAw%3D%3D

Също манастирът Санта Киара https://naplespompeii.com/santa-chiara.html
За фериботите съм писала Беверело, отвън на сини будки се продават билети. Като за Капри, Исхия и Прочида има и друг порт, между двата има безплатен шатъл. На другия порт се продават вътре в сградата.

Другото ще го добавяме Simple Smile

За от летището до центъра мога да дам информация за таксита. Един местен българин каза, че имало таксита по 5 евро на човек.

# 18
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Ако изберете Помпей с гид на английски, препоръчвам него

Абсолютен чаровник и невероятно сладкодумен.
Обяснява, отговаря на въпроси, дава съвети... Даже рецепта за спагети даде накрая, но не се сетихме да я запишем на видео.
Simple Smile

# 19
Има и рускоговорящи гидове.

# 20
  • София
А може ли посещение без гид?

# 21
# 22
А може ли посещение без гид?
Може,  но като цяло тогава наистина гледаш само камъни.  Аз не обичам да следвам гид, искам си моето темпо, затова и предпочетох аудиогид, но и доста бях чела преди това и въпреки това си признавам, че се заслушвах тук-таме в гидовете на групите, чиито езици разбирам, защото разказват неща, които ги няма написани из широко разпространените източници.
В Помпей има чешми за вода на доста места и е хубава питейна вода, така че не се лъжете да купувате от онези пред входа или пък вътре. Вътре има нещо като кафене + закуски, а цените са двойни и тройни от обичайните, но има зони из разкопките, в които можете да си хапнете ваша храна ако си носите.

# 23
  • София
Ще сме с деца и за това не знам дали гидът е добра опция за нас. Grinning

# 24
Един аудиогид за всички, един слуша, преразказва и води,поне за основните неща да ви разкажат. 😁 Между другото аудиогидовете са тип мобилен телефон, няма слушалки към тях, та който реши да вземе такъв, хубаво е да си носи слушалки с кабел, не знам дали стават и за безжични. По случайност носих в мен слушалки за моя си телефон, иначе трябваше все на ухото да го държа и е доста неудобно.

# 25
Знаете ли в Салерно колко гари има - една или повече? И ако са повече на коя трябва да се слезе, за да хванем автобус до Амалфи?
Не знам, не съм ходил в Салерно. Ако ще летите преди Нова година, може да си вземете полет до Салерно на Уизеър. Предполага се, че оттам има и автобуси до Амалфи, не само влакове, не знам.

И да, има аудио гидове, моят си беше на италиански.  Беше адската жега, така че повече от 2 часа не издържах.

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 18:03 от diziler

# 26
  • София
Ние като ходим живот и здраве няма да е жега. 😃

# 27
То наистина беше нетърпимо, защото няма сянка никъде. Това са едни руини, няма никъде козирка, сянка.. пържиш се като гущер.  И то са едни безкрайни алеи от полуеднакви руини... в един момент просто омръзва и вече само ги поглеждаш и продължаваш, без да снимаш. Безкраен лабиринт.

А пред гарата в Неапол, все едно сте някъде в Северна Африка. Един бледолик няма.

# 28
  • София
Благодаря за новата тема, много по-подредено и лесно за получаване на точната информация е така, с разделянето на двете области!
 Аз ще питам пак, че в старата тема никой не ми отговори! На гарата на Помпей дали има клетки за багаж?
 Планираме пътуване октомври. Реших поради ред причини от Неапол да се придвижим до Салерно и от там да разглеждаме Амалфийското крайбрежие! Имаме 2 нощувки там и после пак се връщаме към Неапол!  Та казуса е, ако има клетки, където да си оставим багажа, да слезнем на Помпей, да изкараме там повечето ден и после да се придвижим към Неапол! Ако няма- няма да крача часове с целия багаж, така че влака Салерно-Неапол, настаняваме се в Неапол, разглеждаме града и на следващия ден, пак с влака към Помпей!

# 29
Не съм обърнала внимание за клетки, но е доста малка гарата Помпей Скави и силно ме съмнява да има.

Общи условия

Активация на акаунт