Неапол и Амалфийското крайбрежие- Тема 1

• 33 197
  • 596
  •   1
Отговори
# 330
В Неапол гледка отвисоко има от Castel Sant’Elmo и мирадуорото където са Certosa e Museo di San Martino(горещо препоръчвам).
Стига се с фуникуляра от улица Толедо.

# 331
Versace_Dreamer, многооо благодаря! Изглеждат много красиво и входът за едното място е 2 евро! Продължавайки да чета, ми идват по-конкретни въпроси:
 1. Artecard Capmania за 3 дни ли да взема или 365?
Доколкото се ориентирам, 365 е само за входове, и avia е права, че се изплаща още след Помпей, не че на много места ще влизаме, ама поне 3-4 входа ще имаме.
За Амалфийско крайбрежие май не ми е удобна Artecard за 3 дни, защото май придвижването от Соренто към Амалфи, Атрани, Позитано, Равело е много бавно (докато стигнем от Неапол до Соренто е към час и половина, и от Соренто до Атрани е пак час и половина), а през Салерно, Google Maps дава време 2 часа и 20 минути - така ли е, през Салерно ли е по-бързото придвижване?
От друга страна, може би в деня, в който съм планувала Позитано, Амалфи и Капри, може да заменя Капри със Соренто? В такъв случай, ако взема Artecard за 3 дни, знаете ли каква е отстъпката за след 2-та безплатни входа?
2. Трябва ли да съобразя транспорта през уикенда, предвид че е март месец?
В Неапол гледка отвисоко има от Castel Sant’Elmo и мирадуорото където са Certosa e Museo di San Martino(горещо препоръчвам).
Стига се с фуникуляра от улица Толедо.

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 14:18 от anmasu

# 332
  • Пловдив
Anmasu, има карти за транспорт  към 4-5 евро е дневна и към 13 евро е за 7 дни с вариант за различни зони.
Ако ще влизате само в археологическия и Помпей, 3 дневната артекард ви върши работа.
Атрани, Амалфи, Равело, Позитано в един ден, според мен е трудно, а за хора, които се изморяват бързо е невъзможно и ненужно. Помислете дали да не се откажете от Позитано или Атрани, или и от двете.  В Равело има две вили - преди с артекард плащаш вход в едната и влизаш в другата безплатно, но сега не знам как е. И за мен е полезно някой да се включи с актуална информация. До и от Салерно сякаш е по-комфортно. Или на отиване през Соренто до Позитано, после фери до Амалфи и връщане през Салерно. На мен така ми звучи и по-сигурно, предвид, че има влакове начесто и до късно, а има и Фликсбус. Като времетраене Салерно-Неапол е и двойно по-кратко от Позитано-Неапол.
Капри в отделен ден или с Помпей, ако се препуска. 
За "емблематичната катедрала" са доста - Сансеверо, Сан Дженаро, Санта Киара и още доста духовни места.
Нелоша гледка има от двореца Каподимонте, но от Сант Елмо е по-добра, а входната такса е ниска, ако решитеда влизате.

# 333
  • Milano
Катедралата в един град е само една, където е седалището на епархията, а именно Санта Мария Ассунта.

# 334
Бяхме отседнали и ние в района на Orto Botanico ( Ботаническата градина), безопасно ми се видя, не сме се почуствали застрашени, с уговорката, че не сме се прибирали по нощите, а в нормални часове след вечеря, до към 21-22 ч.
Аз бих включила и "Забуления Христос" в капелата "Сансеверо" като част от забележителностите, които трябва да се посетят в Неапол, както и манастира "Санта Киара". За "Забуления Христос"  билети се резервират предварителното и са под час, който се спазва.

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 18:03 от Stella Gemella

# 335
  • Пловдив
... някаква катедрала[/b] (ще видя коя, явно има някоя по-емблематична), въпросът ми е: какво друго да видим ...
Реджина, формално има само една, но според мен питането е по-широко - коя църква, храм, параклис, капела си струва най-много. Допускам, че ти имаш доста повече впечатления от масата, пишещи тук, предвид това, че живееш в Италия и може да препоръчаш някое малко скрито бижу, което туристите пропускат Wink

# 336
avia, regina di cuori, Stella Gemella, много, много, много благодаря!!! avia, целта на пътуването ни е Атрани, но съм го планувала само него във 2-рия ден, та по-скоро какво да съчетая с него, се чудя, ако изобщо имаме сили, де. На 4-ия ден съм планувала Позитано, Амалфи и може би Соренто, предполагам, че няма как да е Капри. А виждам, че с Artecard за 3 дни може да отидем до Соренто и май като цяло, клоня вече повече към нея. Stella Gemella, видях че сте били там и ще потърся "мафиотското" кръчме Simple Smile))

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 20:41 от anmasu

# 337
  • Milano
Avia, би било добре да се знае все пак някаква терминология.

Чета някои постове от време - навреме.
Всеки би могъл да си намери информация според собствените интереси.

Ако погледна поста на първа страница бих
добавила комплекса Доннареджина  (Complesso Monumentale Donnaregina), Complesso monumentale Sant'Anna dei Lombardi, Chiesa dei Girolamini, Chiesa di San Giovanni a Carbonara. Pio Monte della Misericordia, Museo delle Arti sanitarie, Farmacia degli incurabili, Jago Museum, Fontana del Gigante и т.н.

П.п. Дуомото не е кръстено на Сан Дженнаро.

Що се отнася до панорамни места бих отишла до Позиллипо - с фуниколяра от Мерджеллина напр.до Терасата на Сант'Антонио, после нагоре до Мандзони, Палаццо ди Донн'Анна, вилите, парка, панорамният път до Марекиаро и т.н.
Позиллипо е зоната на заможните, разположен е на хълм с хубави гледки над залива.
Има много хубави рибни ресторанти и коктейл-барове.

# 338
Здравейте. От летището в Напол дали има редовен директен автобус за Салерно и може ли да ме насочите към разписание. Проверявах в нета, но ми излиза единствено един автобус на Flixbus следобед.

# 339
На мен лично от посетените забележителности   в Неапол най-ми допадна  Chiesa del Gesù Nuovo- богат интериор  ,градините на Santa Chiara са много красиви и любимо място за снимки на туристите.
Дворецът Palazzo Reale е величествен и с богат ,пищен интериор вътре, а също и най-старата действаща опера San Carlo е много красива.
Бих препоръчала и дворецът Казерта,но едва ли ще ви остане време.
Относно място за отсядане -ние бяхме точно  на Piazza Bovio -за мен изключително безопасно , страшно красиво и на 5 мин от центъра-препоръчвам.
В един ден Амалфийското крайбрежие- няколко варианта:
С рент-а кар от Неапол/Ако сте в Салерно може и оттам,/с влак от Неапол до Соренто и оттам с автобус Sita /спирката е точно срещу входа на гарата-билети закупихме директно от шофьора/или друг вариант е с корабчета -по-бързо.Ако ви става лошо от завои и имате фобия от височини по-добре с кораб,пътя е истинско предизвикателство.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 09:08 от macapisa

# 340
Ооо, много благодаря, много полезно, macapisa! Има ли някой, който може да сподели актуално време? Наистина ли ще е дъждовно тези дни?
На мен лично от посетените забележителности   в Неапол най-ми допадна  Chiesa del Gesù Nuovo- богат интериор  ,градините на Santa Chiara са много красиви и любимо място за снимки на туристите.
Дворецът Palazzo Reale е величествен и с богат ,пищен интериор вътре, а също и най-старата действаща опера San Carlo е много красива.
Бих препоръчала и дворецът Казерта,но едва ли ще ви остане време.
Относно място за отсядане -ние бяхме точно  на Piazza Bovio -за мен изключително безопасно , страшно красиво и на 5 мин от центъра-препоръчвам.
В един ден Амалфийското крайбрежие- няколко варианта:
С рент-а кар от Неапол/Ако сте в Салерно може и оттам,/с влак от Неапол до Соренто и оттам с автобус Sita /спирката е точно срещу входа на гарата-билети закупихме директно от шофьора/или друг вариант е с корабчета -по-бързо.Ако ви става лошо от завои и имате фобия от височини по-добре с кораб,пътя е истинско предизвикателство.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 13:18 от anmasu

# 341
Здравейте отново. Нашето пътуване наближава и имам два въпроса. Дали има директен автобус от летището в Неапол до Салерно (не успях да намеря такава връзка в нета). В противен случай, ще трябва да отидем с автубуса до Неапол и от там с влака към Салерно.

И вторият въпрос - прогнозата за събота е за валежно време по крайбрежието на Салерно-Амалфи- Позитано. С тази прогноза, може би идеята за придвижване с корабче няма да бъде най-добрата, а по-добре е с автобус да обиколим градчетата, доколкото успеем - какво мислите?

Също, да препоръчате добри места за хапване в Салерно?

Благодаря предварително.

# 342
  • София
https://www.rome2rio.com/map/Naples-Airport-NAP/Salerno#r/Bus/s/0

Тези компании ги отваряш една по една и проверяваш.

# 343
Здрвейте, с моя приятел ни предстои пътуване в началото на април и нямам много информация относно следните неща:
Първо искам да уточня, че сме за 6 нощувки в Неапол и много ми се иска да обиколим градовете Салерно, Виетро сул Маре, Равело, Амалфи, Позитано, Помпей и Соренто. Въпросът ми е, че има 3 гари доколкото разбрах, но коя води до Соренто, коя води до Салерно, доколкото знам от там може да отидем с автобус до останалите дестинации. Дали ще стане по-бързо с автобус и къде е спирката в Неапол?

# 344
  • София
За всички влакове използваш централната гара на Неапол Napoli Centrale.
Посока Салерно и Виетри сул Маре са от челните коловози на ниво терен.
Посока Помпей и Соренто са от подземна гара Garibaldi, която макар и отделна от експлоатационна гледна точка, е де факто част от Чентрале. Има изобилие от табели вътре за лесна ориентация.
За Помпей и Соренто може и да се ползва предишната гара, която се явява и начална - Porta Nolana. Плюс е че се качваш от начална гара, малък минус е, че е малко по-далече от централната спрямо основните райони за туристическо настаняване. Разбира се, предвид къде сте настанени, може и да се случи да е по-близо от Чентрале.

Общи условия

Активация на акаунт