Неапол и Амалфийското крайбрежие- Тема 1

• 23 956
  • 466
  •   1
Отговори
# 405
  • Наблизо
Здравейте. Попитах в темата за Бари,но тъй като пътуването ни е съчетано с Неапол питам и тук. Какво бихте препоръчали да се пробва като храна и напитки. Благодаря предварително!
Всичко що ви видят очите.Не се шегувам.Пица-неаполитанска и пържена,паста,аранчини,сладолед и н.

# 406
  • София
За Неапол си бях записала да опитаме сфолиатели (не съм сигурна дали така се пише) сладки от многолистно тесто с крем вътре - ядохме няколко пъти, харесаха ни! И пица фрита- два пъти опитах- не е моето!
На централната гара на Неапол, докато чакахме влака за Салерно си купих и опитахме тарали! Бяха страхотни. Не бих казала, че заведението беше по-луксозно, но не беше и съвсем стрийт стайл. Опаковаха ни ги в красиви картонени кутии. Имаше най-различни вкусове- с босилек, с пеперончини, с бадеми.
На прибиране към Бг от летището си купих отново тарали- огромни, с цели бадеми!
Честно казано съм малко разочарована от стрийт фуда в Неапол- може би аз тръгнах с големи очаквания, или пък дъжда, който ни валя 3 дена ми развали настроението, но нищо не ме впечатли страхотно там!

В Бари- където и да ядохме октопод, навсякъде беше страхотен! Като и там ядох най-вкусната паста, която съм опитвала някога ( орикете с туна)

# 407
  • София
Здравейте. Попитах в темата за Бари,но тъй като пътуването ни е съчетано с Неапол питам и тук. Какво бихте препоръчали да се пробва като храна и напитки. Благодаря предварително!

Характерна напитка е лимончелото, аз харесвам повече това, което е като крем, не прозрачно. Местните вина не са лоши.
За ядене - опитайте сладкишите им, не им знам имената, но всички са страхотни. Има едни във формата на мидички, от многолистно тесто са, с различни пълнежи, ммм. Пиците са ясни Simple Smile А и сирената, но то май в цяла Италия е така, опитайте прясна бурата и каквото още ви хареса от витрината. Само сирена и хляб мога да ям в Италия. Саламите не ме впечатляват, но това е до вкус.

# 408
Сфолятели. От многолистно тесто с различни пълнежи като класическият е рикота. Типични са и ние всеки път преяждаме с тях особено мъжът ми им е голям фен.

Пица неаполитана е ясна - всъщност това ни е любимият тип пица и честно казано ходим до Неапол основно заради нея. И когато сме някъде другаде и видим такава, пробваме задължително. Последно сега в Испания два пъти ходихме в пицария с неаполитаска пица и с голямо удоволствие пропуснахме няколко тапаси.

# 409
Аз търсих пица Неаполитана и не можах да я видя и опитам...Маргарита и Маринара бяха навсякъде и бяха много хубави...в Да Микеле- прочутата пицария много ни харесаха..
С какво е Неаполитана и дайте снимка да я видим 🙂

# 410
Неаполитана е стил в правенето на пица, както има и римски тип. Тази в Неапол, който се води родното място на пицата, е с висок борд, тестото е с висока хидратация и ферментация от поне 48часа, доста сочна е, ако мога така да я определя. Винаги бих я предпочела пред другите стилове пица и честно казано колкото я обичам прясно приготвена, толкова и на другия ден Grinning

Аз лично обичам много Дявола, както и варианти с рикота и пистакио.

# 411
Ооо така значи 🫣 аз търсех да видя Неаполитана 🤣🤣🤣 ами да, значи и аз съм й фен, много ми хареса и топла и студена наистина страхотна

# 412
  • Milano
Някои бордове са с пълнеж (con cornicione ripieno).

# 413
  • София
Аз съм била в почти всички региони на Италия и пицата в Неапол ми хареса най-малко, ама въпрос на вкус. 😃

# 414
Аз съм била в почти всички региони на Италия и пицата в Неапол ми хареса най-малко, ама въпрос на вкус. 😃
Да, абсолютно индивидуално е. И аз доста съм обикаляла Ботуша и щом мога - избирам неаполитанска пица. Но виж, храната в Сицилия не ми харесва хич, а хората умират да я хвалят. Хубавото е, че за всеки има по нещо в тази прекрасна държава.

Ние сме през юни в Неапол, нищо освен спането не сме планирали, че сме буквално за дълъг уикенд.

# 415
Здравейте, вярно ли е, че ако искаме да отидем до Капри или Амафииското крайбрежие с фери от пристанище Неапол, трябва да гледаме он лайн предишната вечер, дали пътуването ще се състои и дали няма да бъде отменено ? Тоест, така както разбирам нещата, човек не знае до последно дали ще пътува или не.

И още един въпрос, ходили ли сте до Позитано и Амалфи примерно с Get your guide ?

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 22:34 от BlackCat12

# 416
Еее, в Неапол само с фери не сме хвърляли боб дали ще дойде и кога 😬 Извинявайте, не е полезен коментарът, но не се въздържах, при всичкото чакане, дето му чакахме там.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 22:29 от anmasu

# 417
Момичета, може ли линк към сайта със стачките, уж го бях запазила, но не го намирам.

# 418
Здравейте, вярно ли е, че ако искаме да отидем до Капри или Амафииското крайбрежие с фери от пристанище Неапол, трябва да гледаме он лайн предишната вечер, дали пътуването ще се състои и дали няма да бъде отменено ? Тоест, така както разбирам нещата, човек не знае до последно дали ще пътува или не.

И още един въпрос, ходили ли сте до Позитано и Амалфи примерно с Get your guide ?
Ами вероятно е така. Ние бяхме преди месец, в началото на Април. Искахме да хванем ферито от Салерно до Амалфи или поне това от Амалфи до Позитано, но този от Салерно още предния ден беше ясно, че е отменен поради очаквано дъждовно време, а в деня в който обиколиме крайбрежието с автобуса, спряха и феритата от Амалфи до Позитано. Ако прогнозата за времето е благоприятна, няма причина да се притеснявате.

# 419
Ааа, по обективни метеорологични причини се отменя, така ли? Значи си връщам думите назад за гадаенето.

Ами вероятно е така. Ние бяхме преди месец, в началото на Април. Искахме да хванем ферито от Салерно до Амалфи или поне това от Амалфи до Позитано, но този от Салерно още предния ден беше ясно, че е отменен поради очаквано дъждовно време, а в деня в който обиколиме крайбрежието с автобуса, спряха и феритата от Амалфи до Позитано. Ако прогнозата за времето е благоприятна, няма причина да се притеснявате.

Общи условия

Активация на акаунт