Неапол и Амалфийското крайбрежие- Тема 1

• 33 130
  • 596
  •   1
Отговори
# 555
Аз също харесах Неапол, но не защото е чист и  подреден, но има друг чар - хората.
НО... бездомниците там са некст левъл - с матраци и цели покъщини, разположени на витрините на големите магазини, под арките на операта, в галерията Умберто I - целодневно по целия център.

# 556
Бездомници с матраци има и в Париж, и то в центъра.

(Ама не казвам, че в Неапол няма, де.)

# 557
О ,тези в Галерия Умберто не ги  броя  за причина да се избягва приспиване в Неапол. Не ме напрягат.
 Когато бяхме този уикенд имаше концерт на площада и те си бяха насядали по стълбите , точно като алтернативна публика .. и си пееха  и си пляскаха.. 
Иначе има и в Болоня ,в Рим спят  под колоните на площада във Ватикана...

# 558
Не че са причина за избягване на спане в Неапол или да не харесаш града като цяло, но си ги има и то много и не само вечер.  Направо са си заформили цели домове на открито. Има и в други градове, да, но точно такива не съм виждала. Аз лично останах с впечатление,  че не правят никакво впечатление на местните, част от пейзажа са си и явно няма никаква воля в местното управление да се справи с този проблем.

# 559
Ние не видяхме бездомници, а и ми прави добро впечатление, когато има хуманно отношение към тях - в Рим спахме близо до ЖП гарата, хората си бяха наслагали матраци вечер, не ги разгонваха, а на сутринта, те самите си ги поприбираха.
В Неапол, на малкото места, на които бяхме, самите улици бяха мръсни.
Това беше първият град, в който ме ограбват.

# 560
Преди две години бях в Неапол. На втория ден белите ми маратонки бяха черни.
Сега се върнах от Венеция. За 4 дни си останаха същия цвят. Та, мръсно си е. Но ако пък е чисто, няма да е Неапол.

# 561
Хуманно отношение??? Да спят по улиците с кучетата? Хуманно отношение е да им се намери покрив и препитание. Друг е въпросът, че на повечето така им харесва и когато и никой не ги пипа, хептен им е добре.  Да не можеш да вървиш нормално по тротоара, за да не настъпиш матрици,  одеала, тенджери и какво ли не, хич не ми е хуманно или пък естествено... Не знам къде сте обикаляли в Неапол, но те са буквално навсякъде в централната градска част. По баровските квартали ги няма, да. Съжалявам, че не ги снимах, за да онагледя, но не снимам хора, без тяхно разрешение и знание.

Каквото и да си говорим, Неапол е мръсен град, пренаселен, зле поддържан, с видимо голяма разлика в стандарта на живот с този в Централна и Северна Италия. Колкото и да се опитва да излъска имидж, той си е мафиотски град. На мен лично на първо място ми харесаха хората, кафето, храната и това  безгрижие и безвремие, което цари  въпреки хаосът. Местните са открили тайната как да бъдат щастливи в този разпадащ се хаос. Аз лично там не бих живяла, но за един различен поглед на Италия бих го посещавала отново и отново. Няма да забравя как изкачвайки се по стотиците стълби към катакомбите на Сан Дженаро ( щото по гугъл мапс беше някакви си 1-2 км Grin) един пощальон като ни видя с изплезени езици, ни вика "Пиано, пиано", друг един човек отворил широки вратите си до самия тротоар, пържеше нещо и си пееше опера.. това няма да го видиш другаде в Италия. И разбира се богата история и археология в града и района. Така че аз си го обичам много Неапол!

# 562
  • София
Аз пък храната не я харесах точно там. Иначе харесах града, но в други градове ми е било далеч по-вкусно.

# 563
Да, и аз бих отишла, защото видях много малко от града, въпреки, че предпочитам да не повтарям места. Наистина е много хубав този "подреден хаос" - някой в темата беше използвал този или подобен израз и така ми хареса - описва го страхотно. Забележително е да можеш да "изплуваш" от това, което те заобикаля, да си обичаш града и да се наслаждаваш на живота - както местните. Аз мога да си правя изводи основно от движението, него го наблюдавах най-много - в ситуации, в които аз да съм надула клаксона и да съм се ядосала, те са над нещата, много ми харесаха!

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 22:30 от anmasu

# 564
Здравейте ,предстои ни пътуване в събота за Неапол и имам някои въпроси ,въпреки ,че успях да изчета по-голямата част от темата.
1.Ще спим във Вомеро и някъде прочетох ,че можем да хванем метро от спирка Монтесанто до Помпей,дали е така?!Или трбябва да си идем до гара Централе и от там да хванем влака до Помпей?!
2.Колебаем се последния ден дали да идем до Казерта, или до островите Иския и Прочида.Какво ще ни посъвтвате,кое си струва повече да се види?!
3.От Помпей как да се придвижим до Херкулан?
Благодаря ви!

# 565
  • София
От градовете, които съм посещавала в Европа последните години, най-брутално е било положението с бездомниците в Ница. То не матраци, а цели палатки бяха. И даже се перяха на открито. А до Музея на модерното изкуство, под нещо като мост, беше невъобразима смрад от живеещите навън. Буквално щях да повърна. А на местните май не им правеше впечатление.
Все пак не забравяйте, че бездомници има там, където зимата е мека. В противен случай много от тях няма да оцелеят. Затова в Южна Италия са доста повече спрямо северните региони.
Специално за Неапол не са ми направили такова впечатление бездомниците. И мръсотията не беше като в Катания.  По-скоро шумотевицата, крясъците, песните, клаксоните, хаотичното движение ... никак не е скучно там. Вървейки по тротоара от едно кафене решиха да излеят събралата се от дъжда вода от тентата над входа и, без да ни видят,  ни намокриха стабилно мен и дъщеря ми. Тя (тийнейджърка) веднага побесня, че й развалиха прическата (разбира се не беше нарочно), а един италианец, седнал на маса, ни успокояваше - Aqua, aqua - което ясно отразява южняшкия манталитет. Не беше приятно, но нали беше лято - изсъхнахме след малко и остана смешната част.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 08:48 от миленка_д

# 566
  • София
Няма метро до Помпей. Трябва да отидеш първо до Порта Нолана ( началната спирка на влака който ще те остави до историческия град ) или до Чентрале ( втората спирка, понеже е отделна от Чентрале е с име Гарибалди, но е същото място ).

# 567
Здравейте ,предстои ни пътуване в събота за Неапол и имам някои въпроси ,въпреки ,че успях да изчета по-голямата част от темата.
1.Ще спим във Вомеро и някъде прочетох ,че можем да хванем метро от спирка Монтесанто до Помпей,дали е така?!Или трбябва да си идем до гара Централе и от там да хванем влака до Помпей?!
2.Колебаем се последния ден дали да идем до Казерта, или до островите Иския и Прочида.Какво ще ни посъвтвате,кое си струва повече да се види?!
3.От Помпей как да се придвижим до Херкулан?
Благодаря ви!

Хвърлете един поглед тук.
https://www.city-sightseeing.it/shuttle-bus-naples-pompeii/
  Компанията,  която администрира хоп- он бусовете предлата шатъли до Помпей. С аудиогид на борда.
 Мисля ,че е много удобен вариант, може да си погледнете цените.
 Тръгват от площадчето пред Castel dell`Ovo . До там много лесно и бързо можете да стигне с фуникуляр от Вомеро. Има спирка наблизо на via Toledo.

Препоръчвам и самия хоп-он бус,особено линеа B, която минава  по крайбрежието и отива до  Позилипо, от където се разкриват невероятни панорамни гледки към града и Везувий.
 Линия А е из историческия център. Така или иначе билета важи 24 часа, може да ги пробвате и двете  линии.
Отново имат аудиогид.

# 568
Момичета и момчета,
как е района в Неапол около виа Катерина? И как се стига най-удобно от летището до там?
Шатъл до гара Централе и метро до станция Chiaia или има възможност да се слезе от шатъла на друго място и връзката да е по-добра?
И още нещо- от станция Chiaia до виа Катерина какъв е терена, става ли за дърпане на куфари?
Спешно ми е, а съм само с тел.

# 569
Аз съм пристрастна. Обожавам Неапол. Но все пак... в неделя се прибрахме от поредното ни посещение там.
 Къде  ги видяхте тия бездомници и миризми и мръсотия?
 Наистина ми е любопитно,не се заяждам.
 Както пак казвам,че около гарата не ходим,не сме ходили и този път.

Извинявайте, вие сериозна ли сте  ? Не разбирам как твърдите, че в Неапол не е мърсотия и цигания до някъде ?
Независимо, че не сте ходила около гарата, която е недалче от спирка Гарибалди мисля, на почти всички главни артерии, в испанския квартал ( Спанджанаполи ли как се казваше ), метро Данте и тн и в старата част навсякъде има боклуци, несъбрани кофи за смет и скутери, които си хвърлят боклуците навсякъде. Като си помисля, че щяхме да си търсим хотел около Данте, тъй като това ни бяха препоръчали, Господ ни спаси - арабски / африкански квартал или поне чувството,е че сте в Северна Африка.
Това е нереално, което казвате.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 23:42 от BlackCat12

Общи условия

Активация на акаунт