Къде работят петнадесетгодишните?

• 3 641
  • 71
  •   1
Отговори
# 30
За съжаление в България както се писа е или на черно или с познати и рядко законно с разрешение на Инспекцията по труда. А е позитив младите хора да работят почасово вместо да се шлаят и висят на телефона, считам, че с времето нещата ще се променят и ще има повече алтернативи. За съжаление нямаме традиции, а това е съвсем нормално в много държави. Все с познати, тоя оня, вместо да е регламеннирано без излищна бумащина, но и със закрила за да няма крайности и експлоатация на детски труд. Аз имам наблюдения за възможностите в чужбина още от 13-14 г. възраст, веднъж седмично, раздаване на брошури с количка за целта, след това в магазини, заведения, подготвяне на стоки за изпращане.... В една фирма където студенти и ученици бяха с целогодишни договори, идваха на работа различно, понякога когато имаше ваканции дори една седмица, местата бяха заемани от учиници и студенти, познаваха работа, чудесно решение за да няма проблем с отпуските. Понякога ги викаха и през другото време, имат обща група и пускат общо запитване кой може да дойде. Ако са до 16 г. можеха да работят само до 20 часа. Естествено всичко законно, с договори, осигуровки, инструктажи.

# 31
Да, ама в чужбина няма такова ходене на уроци, курсове, извънкласни дейности, като цяло май и вътрекласната заетост чисто времево е по-кратка, а пък натовареността за подготовка за следващия учебен ден - по-ниска.
У нас - 6-7 астрономически часа в училище, после на плуване или таекуондо 2 до три дни седмично, после на допълнителни уроци за матурите, къмто 18-19 часа се прибира и сяда да учи за следващия учебен ден. Малко хиперболизирам, да, но един ученик с всичките си подготовки и заготовки прави по-дълъг работен ден от мен с все пътуването ми до и от работа, а отделно и че той самият понякога пътува до и от училище.
Не могат да се сравняват, поне за момента.

# 32
Да, ама в чужбина няма такова ходене на уроци, курсове, извънкласни дейности, като цяло май и вътрекласната заетост чисто времево е по-кратка, а пък натовареността за подготовка за следващия учебен ден - по-ниска.

Защо така мислиш или говориш от опит или за някакви лично твои познати? Има ходене на курсове, спорт, хобита, естествено, аз най-заетите деца, които познавам не са в България (точно в чужбина и особено сред по-заможните според мен често дори се прекалява с извънкласните дейности, защото те се слагат на CV и дават на много места бонус точки при кандидатстване в уни после). Къде точно да е разликата с България?

# 33
Не е от опит, разбира се, чета тук какво пишат (и по други социални мрежи също). Вероятно не чета правилните групи, защото повече говорят за работещи деца, не за деца, които ходят на уроци и курсове, даже за уроци и курсове в момента въобще не мога да се сетя кога последно съм чела и дали изобщо.
Интересно ми е как се съвместява пълен учебен ден, поне една извънкласна дейност всеки ден, работа, учене вкъщи със социален живот, общуване със семейството, хобита, сън, хранене.

# 34
Е, каквото казвам не важи без изключения естествено, не всички работят, някои работят само ваканциите, а и не всеки ходи на 1000 неща. По отношение на работа е популярно след гимназията да се прави една година пауза за работа, често в чужбина, на много това им е опита също. Специално за извънкласни дейности в горните класове/ в гимназиален етап особено обаче се набляга страшно много от децата с амбиция или съответно родителите им, точно заради кандидатстването после.

# 35
Ааа, загрях сега за кое говориш.
Това също го няма в този вид и мащаб в България. У нас работата е за изкарване на пари ± повече или по-малко драматични и принуждаващи обстоятелства. В общия случай не е нещо, което правиш, за да павираш бъдещето си, а за да вържеш горе-долу настоящето.

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 16:30 от Нарцùса

# 36
Не знам другите как са били, аз работех лятото, моето близко обкръжение от приятели също без изключение, но в горните класове имах съученици (не много, но няколко), които работеха в кол центрове май на 4 часа с чужд език и през учебната година след навършени 18.Това е било преди 15тина години и взимаха доста добри пари за каквото може да си пожелае един гимназист Simple Smile . Ако трябва да съм съвсем честна, поне аз особено в 12 клас както помня нещата спокойно мога да заявя, че натоварването позволяваше без проблем почасова работа, ако човек не се готви за някакви по-тежки изпити. Макар че единия от колцентърджиите завърши медицина и сега е хирург, така че явно и така е можело. Не мисля, че е било по финансови причини, мисля, че искаше да си изкара негови си пари.

Ако е имало деца да работят през учебната година не съм разбрала и вероятно е било от нужда. Тук изключвам някакви краткотрайни или еднократни неща, тип за ден или два, или примерно да дават веднъж седмично част и уроци или друго нещо за примерно един следобед.

В някои чужбини и в определени училища има задължителни ученически практики, това също е работа, но им е част от учебната програма така да се каже. Работа през учебната година редовно и по-времеемка не мисля, че е често срещано освен от нужда също или в семеен бизнес. Но през ваканциите както и в България има опции.

# 37
За ваканциите опции има, аз останах с впечатление, че темата завива в посока работа по време на учебната година, затова започнах да коментирам това.

# 38
Аз работя от 8ми клас всяка лятна ваканция. По мое желание, родителите ми винаги са имали средства, но ми беше приятно и забавно и не ме е спирало от дискотеки и забавления, изкарвах си пари и си купувах глупости - дрешки, кремчета, но усещането, че са си твои, е незаменимо. Работила съм на сладоледи, в магазин за козметика и дрехи. На 17 мисля вече може с разрешение на родител и имах и ТД. Преди това без договор.

# 39
За момчетата конкретно - знам че и по строежи почват. Един колега пък преди години така за някаква квартална кабеларка опъвал кабели и прочие. В днешно време вече по моловете със сигурност ще вземат над 16 години човече.
При мен работи едно момче на 17 от малцинствата, много свестен и работлив, обща работа в строителството. Проблемът беше , че искаха разрешение от родител, а майка му беше в чужбина и много не се интересуваше от него, а баща нямаше. Така че го пуснах на черно, не ми се искаше да го върна, изкара едно лято докато завършим обекта, после мисля замина на някъде като направи пълнолетие. Получаваше си редовна заплата както другите общаци

# 40
  • Между гори и планини
На приятелки синовете миналото лято на 17 работеха в логистична фирма, напълно законно. Взеха работата на тези които излизат в отпуск.
Синът ми си намери работа в пакетажното на една мандра. Лятото на пълен работен ден, уговори се със шефовете, в учебно време да ходи само в почивните дни. Съучениците му също работят - бармани, сервитьори, в кухнята на ресторанти, продават лятото сладолед... Важното е да създават трудови навици, то е ясно, че работата няма да е някаква елитна, все още са гимназисти . Но пък се чувстват отговорни, големи и доволни когато си вземат парите.

# 41
Като малка работех в сребърна бижутерия (на черно) без ТД, а после като промоутърка. Може да се работи и като фрийлансър в freelancer.net, разбира се, плащане и профил ще бъдат официално на родителя, който също трябва да  плаща данъците върху приходите - това е супер за деца с IT насоченост, дизайн или някаква по-тясна специализация, защото има доста работа, подходяща и без да си с висше. Има преводи, писане на текстове, дизайн на лога, картинки, сайтове и тн сред проектите. Аз работих доста така по време на студентските ми години. Ако го имаше като опция, когато бях на 15, щях със сигурност да предпочета пред раздаването на листовки. Grinning

# 42
На доста фирми не им се занимава да наемат непълнолетни, по повече от една причина. Главната е че в момента в който назначиш и започне непълнолетен, буквално още на другия ден ти идват на проверка от инспекцията по труда да видят дали са спазени всички изисквания за условия на труд. Като почнеш от стая за отдих и прочие. Плюс естествено бумащината, която съпровожда тези проверки. А у нас каквото и да си говорим, са много малко работодателите, които са спокойни при една такава проверка... Тъжно, но факт.
Другото е че у нас поначало не е толкова разпространено да се работи почасово, колкото гледам че споделяте в други държави и колкото виждаме по филми и книги. Независимо за каква възраст става дума.
Иначе особено момичетата са масово по заведения, по детски кътове в заведения, промоутърки които раздават флаери и всякакви такива. И често се хващат без договор, поради вече споменатото. Момчетата по-често се хващат общаци като че ли, за физически труд покрай строителни работи, в автомивки и подобни.

# 43
  • София
За разлика от общия тон в темата - аз съм категорично против на деца 15 да работят. Цял живот ще имат за това. 17-18 ОК, но на 15 са си още деца и трябва да имат времето да пораснат. Ваканцциите са точно, за да се шляят, да спят до късно, като последни години от детството. Ако детето силно иска и само търси - ОК, но аз да го подтиквам - твърдо не. Летните ваканции са време за почивка, за презареждане за новата учебна година. Също са време децата да започнат да се оглеждат и да търсят себе си. Лично аз виждам само минуси от неквалифицирания труд, един плюс не виждам. Разбира се, има и много нюанси, защото да се помага в семейния бизнес е по-различен тип работа. За протокола - на 16 продавах сладолед 1 лятна ваканция, а след това съм помагала на баща ми в семейния бизнес.
Виж, за мен е важно нещо друго - децата да учат съвестно за знания, да имат интереси и да успеят в този период да се ориентират кариерно. Да имат достатъчно време да четат книги. Да имат време и възможност да упражняват хобитата си. Според мен е добре първата работа да бъде стаж по избраната специалност, това вече има страхотен смисъл.

# 44
Това е така, но за съвестните и ученолюбиви деца. Такива като моя, който книга не отваря и оценките му са тройки с изключение на тази по физическо, има дисциплиниращ ефект. Тази година работи 1 месец в почивката между тренировъчните сезони. Беше на почти 16г. Беше ми омръзнало да ми обяснява как бутонките от 550лв са много изгодни като ги намалят на 380лв и слушалки от 400лв едва ли не са  нещо естествено да притежаваш. Работи 1 месец в склад - носи стекове със захар, сол и прочее. Съд заплатата си купи нови бутонки, ама от 150лв (каквито и ние му купуваме и пак ми се виждат скъпи) и слушалки за 180лв (което за мен е графа "разсипия"). Работи на черно.

Общи условия

Активация на акаунт