Къде работят петнадесетгодишните?

• 3 635
  • 71
  •   1
Отговори
Снощи гледах едно българско предаване, четирима човека казаха как работят от петнадесетгодишни.
В много теми точно в този раздел, също срещнах такива изказвания - било че самите автори са работили от петнадесетгодишни, било че децата им работят от петнадесетгодишни. Затова реших да пусна темата в този раздел.
Моя близка от началото на годината търсеше работа за седемнадесетгодишната си дъщеря, момичето също търсеше - нещо сезонно, за лятото, така и не намериха. Оказва се, че не познавам нито един човек, който да е работил от петнадесетгодишен. Нито сред моите връстници, нито сред връстниците на децата ми.
Много съм учудена, и се питам, аз ли живея в някакъв балон и съм изолирана от житейските реалности? Къде и какво работят петнадесетгодишните? Колко работещи петнадесетгодишни познавате?

# 1
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Сина на мои познат работеше на 15, 16 години на автомивка лятото.
Да, незаконно, бащата на момчето беше близък приятел със собственика.
Плащаха му "на ръка", работи два месеца, и отиде на море, да си ги изхарчи.
Но това беше преди 10 години, сега не знам дали някои ще се навие да вземе
непълнолетен.

# 2
За 15 годишни не знам, освен нещо в семеен бизнес или на черно без договор. От 16 нататък става с разрешение на бюрото по труда и декларация на родителите, и там още подробности, които не си спомням, както и намалено работно време. Общо взето си е бумащина допълнително, но по разни заведения и магазинчета гледам че работят хлапета под 18

# 3
  • Сф
От 16 годишни работят,да. КFC, pizza lab, MD, Фантастико. Някои с познати. Например сервитьорка;в магазин за ХС; автомивка със сервиз. Все реални примери давам, които имам пред себе си или съм чула споделено. Какво ви е толкова чудно, не знам. Моята дъщеря сама си намери работата , като и се обадиха общи взето от 3 места. А преди 16 с познат, смисъл където ходеше на курсове по хобито и помагаше на рецепция срещу доста ниско от моя гледна точка заплащане, но все пак работеше. Който търси - намира. На 16 всичко е законно и може при желание, взимат. Работата във веригите например обаче не е лека и не всеки става.

# 4
Много хора не говорят за това, защото не са работили “най-ласкавите” работи.
Също така, масово работещите от по-ранна възраст сме в сивия сектор.
Аз започнах работа на 16 (малко преди да ги навърша). Работих временно като помагах в един денонощен магазин (подреждах стока, чистех оборудването, подове и т.н.). След това покрай една съученичка се запознах с един австриец, който имаше фирма, продаваше картини и търсеше хора да пишат резюмета на английски. Двете заедно работехме за него. Плащаше доста добре за работата, която вършехме, но разбира се всичко беше на сиво.
Приятелят ми също е работил преди да навърши 18 - първо във фирма за стъкларски услуги, после в автосервиз, където се е задържал повече.

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 14:07 от Mystiс

# 5
  • София
И ние сме търсили за дъщеря ми. Общо взето, няма нищо законно, освен хостеса в Хепи почасово.

# 6
Аз съм работила, като промоутър и в заведения лятото. В общи линии, главно се случва по морето. Масово се работи на черно, то си е традиция.

# 7
Имам само една приятелка, която е работила на 15 - незаконно (естествено) в бар, защото житейските обстоятелства са били много тежки.

В моята (елитна и зубраческа) гимназия всички започваха лятото преди 12 клас, ако имат навършени 18. Сещам се, че една съученичка помагаше на родителите си, които имаха заведение, но не знам това дали се води точно работа според темата.

# 8
Най-различни неща. От малцинствата например работят на черно покрай бизнеса с диворастящи гъби/трюфели/билки. Непълнолетни младежи също така редовно раздават брошурите в Слънчев бряг. Едно познато момче помагаше на баща си в ресторанта му. Общо взето, повечето такива дейности са странични и не е постоянен тип работа.

# 9
  • Сф
И ние сме търсили за дъщеря ми. Общо взето, няма нищо законно, освен хостеса в Хепи почасово.
Напротив - има и е законно. Извинявай, ама като прочета "НИЕ" търсихме и се подсмихвам. Сами могат да кандидатстват във формите на фирмите , нали ? Или чрез посредник.
А, сетих се и за страбъгс ако не бъркам веригата ,но също взимат при навършени 16.
И не е към теб лично, но говоря не само за през лятото. На някои деца по принуда, а на някои  и по желание се налага да работят дори докато учат през годината.

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 14:16 от PureLove

# 10
Аз съм брала домати в селската кооперация. Била съм 13-14 годишна.

# 11
Аз познавам хора, които са работили от 13г. Когато станах на 16 и аз започнах да си търся работа, но никъде не ме взеха, та и на мене ми е интересно как ги наемат другите и то без да имат нужните години. Всичко е незаконно, предполагам...

# 12
  • София
И трите ми дъщери са работили през ваканциите, но след 16-годишна възраст. С разрешение и със спазване на законовите изисквания.
Работили са различни неща: в нашата кантора и в офисите на познати, замествайки техни служители в отпуск - секретарска и деловодна работа, в магазина на сестра ми - като помощен персонал, като почасови детегледачки за лятната ваканция на малки деца (с договор), на морето винаги са работили поне месец в някое заведение или магазин. После и през студентските години първо започнаха едната в заведение, а другата в цветарски магазин, докато минат първи и втори курс, а в трети вече започнаха стажове по студентски програми по специалностите им (двете най-големи са в чужбина и там ученето в университет е с година по-кратко) и така си намериха постоянните работни места.
Третата сега ще бъде последна година в гимназията. В учебно време вече 2 години участва в някакъв ученически проект, в който правят предпечатна подготовка на учебни помагала, за които получава някакви дребни суми.
Навремето ние сме работили също така през лятото, но тогава се работеше нелегално. През лятото ходехме компания младежи с няколко познати възрастни в Гърция за летните кампании по полето. Сервитьорствахме в капанчета по морето или помагахме в кухнята, за да си поемем някои разходи за по-дълга морска почивка. Съпругът ми и брат му работеха известно време в автомивка и по строежи. После всички намерихме познат съученик, чиято майка имаше фирма за преводи и започна да ни дава да превеждаме разни неща, вкл. сме правили преводи на субтитри за филми.

# 13
Сестра ми работеше сезонно обработка на чушки за направа на лютеница.

# 14
Работех от 14 или 15 годишна (с разрешение от инспекцията по труда) лятото в хотел на рецепция, като администратор/рецепционист.

Общи условия

Активация на акаунт