Къде работят петнадесетгодишните?

• 3 631
  • 71
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Детето ми момиче, вече на 18 навършени, търси работа за двата летни месеца и не успява да намери. Имате ли идеи къде ще работят вашите деца това лято?
Била взимат ученици. https://billajobs.bg/students
 Старбъкс, КФС, Бъргър Кинг, Макдоналдс. https://starbucksjobs.bg/bg/predlozheniya-za-rabota/

# 61
Всички такива места наистина взимат ученици, но мноооого малко вероятно да я вземат само за два месеца. Да речем, че сега е 15 юни. Докато мине интервю, одобрят я, направи документите (медицинско, задължителна здравна книжка с всички изследвания и ваксини) ще стане юли. Пускат договор от 1 юли, един месец я обучават (такива места имат изключително огромен списък от стандарти, температури, трайности, съдържание и работа с машини, фритюрници, онлайн обучения и т.н.) и тя си подава предизвестието. Изкарва един адекватен месец и я няма. Това се отразява в "досието" на самия франчайз пред американската майчина корпорация - персоналът напуска след 2 месеца. Мениджърите не си вкарват такива таралежи в гащите, затова не може и да си намери нищо в момента, ако кандидатства по подобни места.

# 62
  • София
Да, хамалогията е голяма, но дъщеря ми така почна в Старбъкс - уж само за лятото след 11 клас, продължи и в 12 клас в свободното време и изкара там три години и половина.
Може би, в Била ще е по-лесно започването, а и парите са по-добри.

# 63
  • Между гори и планини
Вероятно е трябвало да се подадат документи още април или май с уговорката да започне работа през ваканцията.
Изненадващо за мен синът ми ходи с по- голямо удоволствие на работа, отколкото ходеше на училище. В началото му беше трудно, от пакетажното в мандрата го викаха където трябва помощ, стоял е в хладилно да реже масло и кашкавал, там където той го нарича ада - бъркане на сирене, сваля пелети с кутии сирене. Обаче стана част от колектива, приеха го. Когато май месец не ходи на работа заради матурите и бала, си го търсиха, наричат го - тяхното момче. От цялата работа бонуса е, че яде млечни продукти на корем и направи фитнес тяло 😊

# 64
Аз не виждам драма да се работи дори и само един месец лятото. За бизнесите също е ок, защото така се дава възможност да  почива основния персонал.Дъщеря ми е на 15 и тази година нищо не намерихме, но се надявам следващата да започне някаква работа. В едно квартално кафене търсеха от понеделник до петък от 16 до 20 часа някой да помага в кухнята за заготовки за пекарната. Това ми звучи идеално и като вариант за целогодишна заетост. Бяха обявили заплата 1000 лева.

# 65
Дори и на 17 не успяхме да намерим, без много да сме се задълбочавали, но там където попитахме искаха 18г.

# 66
Защото си знаят че от инспекцията по труда ще им цъфнат на проверка щом назначат някой непълнолетен. А това за 1 месец само или пък за 2 месеца лятото съвсем не си струва. Тъкмо пообучиш някого и му свършва ваканцията - хем пак нямаш човек, хем и накой е отделил време да го обучава вместо да си върши неговата работа.

# 67
Летните курорти търсят точно само за лятото Simple Smile

# 68
  • София
Да, Беа, но непълнолетните:
- могат да бъдат назначени най-много на 6 часов работен ден
- има допълнителни изисквания за условията им на труд и почивка
- има изискване, че е забранено да полагат нощен труд след 22 часа
- веднага щом бъдат назначени на трудов договор (не може на друг, защото те не могат дори сами да се представляват и трудовият договор се разписва и от родител) инспекцията по труда започва проверки какво се спазва.

За работа без договор - твърдо не, защото е опасно. А, забравих - за да работи така, трява да има навършени 16 години. Работата през лятото става основно с познати или стажове в големи фирми, които могат да си позволят. 15-годишните е практически невъзможно да си намерят работа, ако мама и тате не са ги уредили.

# 69
За 15 годишни - изобщо нямам идея, но за 17+ си имаи договори, и всичко.

# 70
Да, но сезонът вече се измести и приключва по-скоро към края на септември, учениците вече не вършат голяма работа там. Иначе преди си беше традиция експлоатацията по курортите.

# 71
Той летният туристически сезон и започва преди да са излезли в лятна ваканция. Макар че до тогава тъкмо вече има и напуснали, че в този отрасъл условията обикновено не са цвете...

Общи условия

Активация на акаунт