Любители на кучета - 145

• 27 599
  • 731
  •   1
Отговори
# 195
На мен повече на ферма ми намирисва, отколкото на развъдник при тези обяснения. Кастиел противно на моите очаквания беше много жизнен и гальовен през целия път от Варна до Бургас, въпреки завоите и факта, че е с чужди хора и друго куче. А кака му Кая повръща по пътя. Нито е отказвал храна, нито е бил стресиран, освен от лошата съскаща котка, която го посрещна и, която като видеше, веднага се залепваше за мен. И си хапваше с апетит гранулите, които ни дадоха, а после и тези, с които ги смених след няколко дни. Единствено от стълбите много го беше страх и трябваше да го нося.

# 196
  • В един копнеж!
"Прескочихме трапа" с две кученца, заразили се с парвовироза.
Вече са по-жизнени, ветеринаря от няколко дни разреши храна, вода. Няма проблем с приема им.
Въпросът ми е кога, след какъв период, се счита, че животинката е здрава?!
С какво пръскахте предполагаемото място на зараза? В момента използвам белина за помещението, в което са изолирани, но това важи ли за открити пространства?

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 22:41 от Еnchantress

# 197
  • Варна
На мен повече на ферма ми намирисва, отколкото на развъдник при тези обяснения.
Мислех си да не се включвам, ама…
Разбира се, че не е развъдник. То малтипуто не е призната порода и преди това да стане и да се създаде стандарт на породата, ще минат още доста години. Принципът един микс да се превърне в порода е да се стигне до устойчивост в поколенията, тоест след редица поколения да се раждат еднотипни кученца с еднакъв вид, размер и темперамент. Това се постига чрез специализирана селекция и отнема години. Това малтипу ако създаде поколение с друго малтипу, ще се родят най-различни бебета.
Просто този микс, както и кавапу, и всякакви пу-та са модерни и хората си ги произвеждат. Ако съчетаем например немска овчарка и акита, сигурно ще се получат много сладички бебета, но няма да са от порода немска акита.

Та мисълта ми беше, че няма как да сте си взели кученцето от истински развъдник, защото истинските развъдници развъждат само официално признати породи. Кой знае къде и как е гледано. Кой знае как са му подбрани родителите. За медицински тестове не смея и да питам.
Поредния пример как хората разнасят лоша слава за развъдниците, без никога да са имали досег с такъв.

Иначе е голям бонбон кученцето и имате късмет, че е запазило гените за нескубеща се козина. То пък има късмет, че е попаднало на стопани като вас и съм сигурна, че много се обичате.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 23:12 от Didi168

# 198
Здравейте,
имам проблем с Данте. Когато приятелят ми идва вкъщи, той се крие. Понечи ли да го гали, пишва по малко. В началото му се караше като пишаше навсякъде, та може би го е стресирал. Определено има неприязън към него от страна Данте, защото открито го избягва. Ако сме сами няма проблем.
Предполагам трябва да накарам приятелят ми да го гали и гушка повече, да му дава лакомства. Успокойте ме, че процеса е обратим и няма винаги да е така.

# 199
  • Бургас
А има ли причина Данте да не харесва приятеля ви? Има ли проблем с други мъже с подобна визия? С други хора?
Прилича на субмисивно напишкване. Ако прикляка, свива се, бута опашката ниско и пишва е точно това. Но ако е и страх, за мен е сигнал, че има и нещо друго. Ако приятеля ви освен, че му се е карал и го е поотупвал, няма нищо чудно в поведението на животинката. Много вярвам на хората, но на кучето повече!
На първо място, ако го е удрял, трябва да престане веднага. При идване носи лакомство, кляка и вика Данте. Подава лакомството и чака Данте да го вземе. Ако пишне - без никакви реакции. За мен това е шанса. Ако Данте е паметлив каузата я пиша загубена.

Ева, пишва от радост когато види определени хора и работим над това, като просто не и обръщат внимание докато се успокой. Когато се кротне, тогава и казват здрасти.

# 200
Имам питане за панкреатит при куче. На 07.09.24 г, вечерта, внезапно кучето ни спря да играе, но понеже ходихме на голяма разходка, го отдадохме на умора. На следващата сутрин, повърна една чаена лъжичка бяла пяна и се изкашля 2-3 пъти. След това беше доста унило. В понеделник го заведохме на лекар, имаше температура 40 градуса. Сложиха АБ, пуснаха изследвания и биохимия, без отклонения. Вчера, пуснаха пак изследвания, защото температурата продължаваше и излезе амилаза 1300, при норма до 300. Явно е панкреатит, според лекарите. Сега е на стационар, на системи. Има ли сред вас стопани, минали с животинките си през това?

# 201
А има ли причина Данте да не харесва приятеля ви? Има ли проблем с други мъже с подобна визия? С други хора?
Прилича на субмисивно напишкване. Ако прикляка, свива се, бута опашката ниско и пишва е точно това. Но ако е и страх, за мен е сигнал, че има и нещо друго. Ако приятеля ви освен, че му се е карал и го е поотупвал, няма нищо чудно в поведението на животинката. Много вярвам на хората, но на кучето повече!
На първо място, ако го е удрял, трябва да престане веднага. При идване носи лакомство, кляка и вика Данте. Подава лакомството и чака Данте да го вземе. Ако пишне - без никакви реакции. За мен това е шанса. Ако Данте е паметлив каузата я пиша загубена.

Ева, пишва от радост когато види определени хора и работим над това, като просто не и обръщат внимание докато се успокой. Когато се кротне, тогава и казват здрасти.
Не го е шляпал, просто му се караше. С Маверик няма проблем. С други мъже няма този проблем май, не съм забелязвала поне. Ще започнем да работим над това, благодаря.

# 202
Нито за  ферми искам да чувам, нито за развъдници. За мен е едно и също, второто малко по-лъскаво и уж законно.
Няма как да уважавам хора ,които изкарват пари от възможността на едно куче да ражда, просто е абсурдно.
Самата дума развъдник- корен развъждам. Защо развъждаш ? Нови породи не знам скоро време някой да е сътворил и открил. Кучетата да раждат нов стоп във фермите, веднъж в годината в развъдник, малко ли е ? За 10 години живот, едно куче ще е раждало 10 пъти, ражда, продават се и айде следващите. Изследвания, хубаво ама пак нямаш гаранция за нищо. Като при изследванията за бременни за хромозомни аномалии на плода и други. Ок, една част от болестите и синдромите ти се изключват на този етап, но това гарантира ли ти здраво дете цял живот?? Има толкова много фактори, че просто не ми се говори. Според мен трябва да се забранят и развъдници и ферми и всичко. Освен ако няма някакви много сериозни регулации, примерно една женска да не ражда повече от 1 път на три години. Ако има такъв развъдник, лично ще му стисна ръката. Но да печелиш по какъвто и да е начин, защото природата е направила така , че женско куче да може да ражда и да отгледа бебетата си почти без минимални усилия за човека,сори но това не е любов към животните, това е бизнес и комплекси.
Да си намерят една работа като нормалните хора и да не разчитат на беззащитни женски да им изкарват хляба.

# 203
  • Варна
Разликата между ферма и развъдник е от небето до земята. Проблемът е, че хората бъркат едното с другото.
Всъщност едно женско куче в нормален развъдник ражда не повече от 4 пъти в живота си и това е уредено още в договора за осиновяване на въпросната женска, когато развъдчикът си я купува. Първо раждане - между 2 и 3 годишна възраст. Последно - до 6 години. Максимум по едно раждане на година. В повечето развъдници, особено тези, които развъждат само една порода, кучетата са членове на семейството и се отглеждат домашно, както всички тук си гледате кучетата вкъщи, наравно с децата.

Личи си, че изобщо не сте запозната, но никога не е късно да научите нещо ново.

Ако не са професионалните развъдчици, след 20 - 30 години изобщо няма да има никакви породи. Не че генерално това е нещо кой знае колко лошо, но почти всеки човек, който си взема кученце, иска конкретна порода, която да му пасва като размер и характер на ежедневието. За работни кучета пък да не говорим…
Дори при кокошките има породи и се селектират различни видове.

На тотално незапознат човек пък изобщо няма смисъл да обяснявам колко струва да се заплоди едно куче и да се отгледат здрави кученца до 3 месеца, не до 40 дни, и колко се печели от цялата работа.

Пълно е с бездомни сладкиши по улиците и по приютите за хора, които нямат възможности или не им е толкова важно какво точно кученце ще имат. Защо ли обаче никой не ги взима? Всеки иска породисто, ама за 100 лева.

П.п. Да, не е гаранция, че генетично изследвано кученце няма да се разболее до края на живота си, но е 100% гаранция, че няма да е генетично обременено още по рождение, ако е плод на болни и несъвместими родители.

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 14:15 от Didi168

# 204
  • Варна
Аз едно знам, колкото по-непородисто е, тоест порода "любов" , толкова по-здраво е.

# 205
  • Варна
Така е, естела! Породите си вървят в комплект с болести и затова безопасното им развъждане е толкова трудно.

# 206
Диди, много ще се радвам да е така, но сама знаеш ,че това което описваш е сигурно едно на 10 000. А след като живеят в домашна среда, значи също няма гаранция, че брат може да заплоди сестра, син -майка и т.н. Всъщност само развъдника си знае нещата, договори дали някой въобще следи? Те уж така дават и новите кученца с договори, само че не знам някой развъдник да се интересува активно през целия живот на едно продадено куче, какво се случва с него.

# 207
  • Варна
Диди, много ще се радвам да е така, но сама знаеш ,че това което описваш е сигурно едно на 10 000. А след като живеят в домашна среда, значи също няма гаранция, че брат може да заплоди сестра, син -майка и т.н. Всъщност само развъдника си знае нещата, договори дали някой въобще следи? Те уж така дават и новите кученца с договори, само че не знам някой развъдник да се интересува активно през целия живот на едно продадено куче, какво се случва с него.

Ами не, не е 1 на 10000. От както се преквалифицирах и станах кинолог, откакто и започнах да спестявам за Изи, да чета, да се интересувам и т.н. се запознах с много професионални развъдчици в страната и в чужбина. Смея да твърдя, че имам реален поглед над нещата.
Специалистите не са виновни, че масовия български купувач не може да разграничи развъдник от ферма. И да, интересуват се от всички свои кученца и помагат на новите им семейства доживот.

Брат и сестра… луди ли сте? 😂 Просто се отделят разгонените женски два пъти в годината за по няколко дни. Има и развъдчици, които имат кучета само от един пол и работят в партньорство с други развъдници. Така е например жената, от която взех Изи. Отглежда нейната баба (която е вече възрастна и извън развъдна дейност), майка ѝ и двете ѝ лели. Бащата е от Италия. Въпреки наличие на 3 женски в развъдна дейност, прави по едно кучило общо на година или през година.

# 208
Може ли да имам мнение? Благодаря. Относно непородистите-  напротив. Не знам къде живееш, но аз всеки ден съм в Борисовата градина и все повече виждам хора с непородисти кучета, което е добър знак. Осиновени от приют или намерени. Естествено, приютите пак са си пълни, просто защото текучеството е голямо, но мисля че вървим към добра посока.

# 209
  • София
Така е, естела! Породите си вървят в комплект с болести и затова безопасното им развъждане е толкова трудно.
Естела, Диди, какво значи по-непородисто?
Диди, съгласна съм с това, че е сложна поддръжката ба породите, но не и с това, че безпородните са чисто безпородни и по-здрави.

Общи условия

Активация на акаунт