Името на моето дете

• 15 226
  • 497
  •   1
Отговори
Здравейте, имам следния проблем. Очаквам първото си дете и както всички бъдещи родители обмисляме и името на детето ни. Имаме една нестандартна ситуацията от която не намирам изход.

Ще започна от самото начало, че със свекърва ми сме в уникални отношения. Наистина не познавам друг човек като нея. Всеотдайна и майка, баба свекърва. Бих казала, че се разбирам по - добре с нея от колкото с моята майка. Живеем с жената и тя ни помага страшно много(втора майка)

С мъжа ми решихме да кръстим обаче дъщеря ни Калина защото името ни харесва, по случайност и свекър ми се казва Калин. За жалост свекър ми и свекърва ми са разведени от години и тя не иска така да се казва внучка и. Мрази го до дъното на душата си. Не бих казала че този човек е близък на мъжа ми чак толкова или на мен пък особено.Ако трябваше да избирам по симпатии щях да го кръстя на моя баща.Обаче ние не намираме друго името в което да сме на сто процента сигурни че го искаме и че ни харесва. Какво да правим? Знам че ако я кръстим така тя ще бъде много обидена защото цял живот е слушала това име и сега и внучката. Тя е емоционална жена и ще го приеме като предателство. Ще си развалим отношенията, а пък заедно с това не искам и да правя компромис с името и цял живот да живея с мисълта че за да не обидя някой не съм избрала името което съм искала за детето си. Тя има внук кръстен на нея от другия и син). Не симпатизирам на тези традиции, но така се получи просто като чух името Калина на една площадка от друга майка и в мига си казах това е името. Мъжа ми като го чу каза много хубаво звучи. И когато споделихме на близки тогава загряхме всички че е на свекър ми.

Какво да направя? Имали някой който е направил компромис и как се чувства в годините напред?Какъв е правилния подход за напред ако изберем това име?

# 1
  • София
Ами потърсете друго име. Аз също отхвърлих много имена, защото членовете на родата и от двете страни имат някакви неприятни чувства към тях.

# 2
А след като е разбран човек, защо просто не го обсъдите с нея ?
Обяснете ѝ как го чувствате, че това сте избрали и ви е страх да не се обиди тя.

# 3
Имате време да намерите друго име, може след месец това и да не ви харесва вече.

Майка ми не направи компромис в обратната ситуация - не се огъна и не ме кръсти на свекърва си. Съответната баба го запомни това за цял живот и ни вгорчава съществуването докато не си я прибраха долу под земята. Аз се радвам, че майка ми не поддаде и съм кръстена както тя е искала цял живот, но не мога да отрека, че докато не ритна камбаната онази жена - нямахме мира.
Вашата ситуация може да е различна, жената може да се посърди и да и мине след седмица, след като види бебето. А може и да изкука, като майката на баща ми, и цял живот да таи злоба.

Отделно вие нямате някаква по "висша" идея за името - да сте си го търсили дълго, да сте го сънували, да сте си мечтали за него от детството, да сте решили, че ще е на еди си кой, защото ви е ужасно близък. Чули сте го на детска площадка, до другата седмица може да чуете друго, има време. Аз бих потърсила друго име, все пак предполагам не раждате утре и да трябва да дадете вече предварителните насоки на мъжа как да го записва в документите...

# 4
Не бих се обидила в ситуацията на свекървата. Според мен си кръстете детето Калина, щом ви харесва толкова много името. Името се избира само от вас! Кофти е, че сте се допитали въобще. Това е ваш избор.

Пък сега виждам, че свекървата имала вече кръстено на нея внуче. Е, прекалява много тази разбрана и всеотдайна жена.

# 5
Аз да бях на мястото на свекърва ти също щях да се обидя. Има толкова други хубави имена. Не си струва заради едно име да си разваляте отношенията.

# 6
Вървете да живеете със свекър си!

# 7
Калина е много красиво име. ❤️

Пробвали ли сте изобщо да обясните ситуацията с името или знаете, че е кауза пердута? Някак не ми се връзва хем добра, хем всеотдайна, хем дребнава. Ще ви отхвърли с внучката, защото едно българско име звучи добре? Не би ми липсвал такъв човек.

Стискам палци някак да стигнете до това да е Калина, щом мислите, че това е Името. Тази тема прекрасно илюстрира защо не обичам традициите. 🙄 Името си е на детето за цял живот и за мен е върховна наглост изискването да се поставя егото на възрастните пред детето.

# 8
Обещала съм си, ако някое от децата кръсти бебето си с неприятно за мен име (малко са такива, но ги има), да не показвам нито грам разочарование. То е тяхно дете, не мое Simple Smile На моите съм избрала, вече редът ми за избор на имена е свършил. Аз така ги виждам нещата.

# 9
Имате време да намерите друго име, може след месец това и да не ви харесва вече.

Майка ми не направи компромис в обратната ситуация - не се огъна и не ме кръсти на свекърва си. Съответната баба го запомни това за цял живот и ни вгорчава съществуването докато не си я прибраха долу под земята. Аз се радвам, че майка ми не поддаде и съм кръстена както тя е искала цял живот, но не мога да отрека, че докато не ритна камбаната онази жена - нямахме мира.
Вашата ситуация може да е различна, жената може да се посърди и да и мине след седмица, след като види бебето. А може и да изкука, като майката на баща ми, и цял живот да таи злоба.

Отделно вие нямате някаква по "висша" идея за името - да сте си го търсили дълго, да сте го сънували, да сте си мечтали за него от детството, да сте решили, че ще е на еди си кой, защото ви е ужасно близък. Чули сте го на детска площадка, до другата седмица може да чуете друго, има време. Аз бих потърсила друго име, все пак предполагам не раждате утре и да трябва да дадете вече предварителните насоки на мъжа как да го записва в документите...

Ами горе долу след две седмици трябва да съм родила

# 10
  • София
От една страна съм за родителите да изберат заедно името, без претенции от никого. От друга страна, в случая няма натрапено име, а отпада един вариант. На кантар ми е работата. Говорихте ли с жената? В крайна сметка ще трябва да вземете решението, с последствията от което ще живеете по-лесно.

# 11
После свекървата полека - лека ще дирижира и друго. Така се почва. Обидена от името - не бих се вслушала в такива неща. Да си седи обидена.

# 12
Ами потърсете друго име. Аз също отхвърлих много имена, защото членовете на родата и от двете страни имат някакви неприятни чувства към тях.

И съжалявате ли към днешна дата че не сте кръстили така както вие сте искали детето си

# 13
  • Варна
Аз направих известен компромис с името на сина. Грам не съм съжалявала, обичам си детето, не името му.

# 14
  • Melmak
Не бих избрала това име във вашия случай. Да, красиво име, прекрасно. Но всяко име има различна стойност и значение за всеки.

Честно казано не бих кръстила детето не само, за да не се обиди свекървата. А просто, защото има значение какъв човек е свекъра. Вие буквално на него кръщавате и колкото и да опитвате да твърдите, че просто името ви харесва, не е така. Все пак всеки ще мисли, че е на дядо си.

Потърсете друго име.

Общи условия

Активация на акаунт