Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 31 178
  • 735
  •   1
Отговори
# 375
Пърпъл, т3 да кажем е добре, т4 е много ниска. Тсх не е мръднал. Вдигай дозата т4 засега с поне още 25мкг.

А дали режимът на хранене не ви е сринал т4.
След включване на т3, дозите ми т4 не са се променили, въпреки че тсх ми клони към 0.
След каква храна може да се срине Т4?
Конкретна храна не мога да посоча. Имам предвид нв-режим, макар че Буболина не казва на какъв вид хранене е. Привеждането на организма в режим "глад" спира метаболизма! И нека само да подчертая, за да не става излишно за и против нввмх - говоря за малко въглехидрати, а не за малко ядене на захарни продукти (защото много често хората бъркат въглехидратите със захарта и сладостта на една храна). Някой, като каже аз не ям въглехидрати, а на закуска си правя мляко с овесени ядки. Scream Е, това какво е? Само и единствено въглехидрати с малко мазнини и нищожно протеин. Да не говорим, че въглехидрати се смесват с калории и въобще става паприкаш.🤣

# 376
  • Варна
Моето TSH вече 3,5 г го поддържам 0 почти, защото съм без жлеза. Пия само Т4, имам си конверсия, но искам да стане по-оптимална, тоест да вдигна Т3, въпреки че не е чак ниско, чувствам се перфектно освен това. Но много искам да пробвам и видя как ще се отрази. Тъй као доживот ще пия хапчета, съм на тирозинт като най-изчистен, искам да добавям и Т3, за да подпомагам.. защото така или иначе аз само вкарвам Т4-то и не знам колко дълго ще разчитам на ок конверсия.. сега съм млада, ама кой знае. Така или иначе няма как да стане по-"бавна" жлезата, защото аз такава нямам. Та с TSH 0 си се живее перфектно.

Аз също се храня без захар до голяма, но не без въглехидрати както описваш. Идват си  ми от зеленчуците, ям в много добри количества, но не прекалявам с доста неща, заради потенциални проблеми в тази насока.. открих си преди няколко седмици антитяло за диабет т1 и сега съм шах и мат дали ще се развие в бъдеще, предвид Хашимо-тото... а както казах 3,5 г съм без жлеза, но остатъчни антитела има, винаги намаляващи, но ги има... а както знаем един автоимунен процес, означава почти сигурно и друг в бъдеще. Сори за отклонението и благодаря за разясненията за Т3. Недялкова ми каза да изчакам да спра да кърмя, защото не е ясно как се отразява въшното Т3 на това + цялостно аз как ще се почувствам.... та това чакам.

# 377
Exberry, по какъв повод го откри антитялото? Да, може да е остатъчно и то от времето на Хашимото и никога никакви проблеми да не ти създаде. Кой знае всеки от нас какви антитела носи?! Но в този случай имай предвид никога да не вярваш изцяло на нома-индекса, защото ако процесът се развие той ще е фалшиво нисък заради недостатъчния инсулин. При теб вероятно нищо няма да има. Редовно обаче следи децата.

# 378
Момичета, не подлагам на съмнение това, което пишете, но ми изникна въпрос - ако Т3 е активният хормон, защо има косопад при снижаване на стойностите на Т4?
Разбирам останалото - че при прием на Т3 хипофизата не произвежда TSH и жлезата "не работи", следователно в организма няма Т4.

Когато падне ФТ4, пада и ФТ3 от конверсията, а външния прием на Т3 не може да компенсира тази липса. Основното налично количество на ФТ3 трябва да идва от конверсията, затова ФТ4 трябва да е високо (на горната граница). Отвън добявяме само за допълване. Иначе, да, активния хормон е ФТ3 и всички симптоми са от него.

Ами ако конверсията е лоша и колкото и да е високо т4, т3 никакво го няма?
И ако има неадекватно ТСХ спрямо т4 и т3?

Аз цял живот имам ниско ТСХ, но и ниски щитовидни хормони. Т.е. моето ТСХ така или иначе не стимулира кой знае колко ЩЖ. Отделно, конверсията ми не струва.

При това положение как няма да включа т3, даже и т4 да не ми е оптимално? Защо въобще да гоня оптимално т4 като от него нищо няма да произтече за мен?

И да, симптомите идват от т3, т4 е нужно за да има т3.

# 379
  • Варна
Exberry, по какъв повод го откри антитялото? Да, може да е остатъчно и то от времето на Хашимото и никога никакви проблеми да не ти създаде. Кой знае всеки от нас какви антитела носи?! Но в този случай имай предвид никога да не вярваш изцяло на нома-индекса, защото ако процесът се развие той ще е фалшиво нисък заради недостатъчния инсулин. При теб вероятно нищо няма да има. Редовно обаче следи децата.

Скрит текст:
Благодаря ти... ох, само за детето не се бях филмирала още хаха. Обобщено (че съм интересен казус) - пролетта си мислех, че имам ИР  заради леко завишена КЗ, която си открих със сензор. Инсулина ми обаче ок, леко завишен гликиран и КЗ на гладно. По случайност пуснах някакъв пакет и видях c-peptid към долна граница, но в граница. Тогава ми пуснаха мухата за диабет.. и чак 6 месеца по-късно, на шега буквално реших да проверя. Пуснах най-евтиното (наистина заради това) антитяло за Д1 и излезе положително... инсулина станал 2 пъти по-нисък, КЗ и гликирания също по-ниски (аз щастлива, че съм ги свалила и че инсулина е под 5). Пуснах останите 2 после, те са отрицателни... тоест на пълен късмет съм го хванала. И сега остава въпросът този инсулин е спаднал, защото панкреасът започва да се унищожава.. и дали след 5 години да очаквам да развия Д1 и да стана инсулинозависима.. пореден лекар е потресен, че с такива резултати изобщо се изследвам и с въпросите ми... един ми каза да направя ОГТТ, за да видя кое как се движи в момента. И че потенциално може да се случи, да, но с хранителен режим и движение, вероятно мога да си поддържам панкреаса + никой никога не знае.

Стела, tsh не е фактор, аз както казах от 3 години имам нулево. Ако включваш Т3, е добре да си поддържаш и Т4 високо, да, макар че за някои хора работи само прием на Т3. Щом смяташ, че конверсията ти не е ок, напълно може да е гетично - в ДИО гена например... и още много, като селен, йод и тн. Ето един скрийншот за любопитните кое къде е фактор + гени.

Скрит текст:

# 380
  • София
аз както си бях оптималана преди месеци, сега пак съм рабутала, не знам от какво. ТСХ 2,29, ФТ3 3,7 (долна, 3,1), ФТ4 17,6.
На 150 Тирозинт, и Т3 3 пъти по 1/4. Какво да променя според вас? Да вдигна Т3 на 4-5 пъти по 1/4?

# 381
Благодаря много за отговорите. Изчаквам да мине време от последния вирус и да пусна нови изследвания. Въпроса е после с кое лекарство и каква доза да започна? Ще ида в аптеката и ще си взема т4, ама кое точно.?

# 382
Еутироксът има повече варианти като мкг. Акутироксът е течен и също лесно се дозира. Започва се с 6 мкг, на следващата седмица 12 и така като начало до 25 мкг. След 2 месеца контрола и ако трябва продължаваш да вдигаш. И така постепенно до напасване на твоята доза. Обикновено трябва година, но при добра конверсия, може и много по-бързо да стигнеш до правилната доза.

Catty m, ако се чувстваш добре с тази доза т3, вкарай само още 1 четвъртинка със сутрешната доза.

# 383
Като се спомена акутирокс, една приятелка иска да мине на него. Сега е на 100 еутирокс и ме беше питала от акутирокса колко трябва да отмерва. Някой може ли да помогне? Blush

# 384

В случая 5 мл
100х0,05 (сегашна доза х 0,05)

# 385
Благодаря, Бонго. Ще й направя един скрийншот да й изпратя. Да си гледа и отмерва Simple Smile

# 386
  • Варна
Как го пиете течния? Смисъл с лъжица ли? На мен ми е супер удобно като се събудя през нощта или рано сутрин да изпия хапчето, за да може като се събудя да знам, че са минали часовете и мога да ям. А Т3 на 1 прием или го разделяте? Знам, че някои го пият вечер, други 2 пъти през деня и т.н.

# 387
Аз само една опаковка акутирокс бях пила, док ми беше казал точното деление за моята доза. Има си нещо като спринцовчица, която се напълва до съответното деление от шише, в което се съдържа самият препарат. Аз си го впръсквах директно в устата, не знам други как са го приемали.

Т3 го пия заедно с еутирокса, през нощта (3ч), еднократно 25мкг.

# 388
  • Варна
Ааа готино за спинцовката.. това е добър вариант. Аз минах на Tirosint, за да е максимално изчистен, ама май и този течния е.

# 389
5-10мин след прием на Акутирокс може да се яде и пие.Аз го пръскам в устата и пия вода, че е мн.сладък.

Общи условия

Активация на акаунт