Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 31 196
  • 735
  •   1
Отговори
# 345
  • Варна
nighshades се ограничават в АИП - автоимунен палео протокол, спазвала съм го аз и доста ограничаващ; нормално да има облекчение при много хора. Ако не сте чели книгата, препоръчвам!

Иначе включват зеленчуци като домат, патладжан, чушки

# 346
  • София
Нямам проблем с тях аз. Видях доста добър ефект от спиране на глутен, млечни и захар, но не знам, кое точно от 3-те ми се отрази добре като го спрях.

# 347
Забелязвам, че когато времето е малко по-студено /16-17градуса/, показалците и палците на ръцете ми изтръпват.Когато съм на топло, всичко се оправя.И кожата на ръцете от седмица -две я забелязвам по-суха.При някой друг случва ли се това?
Ами, аз май съм била така през целия си живот. В миналото не се вглеждах и замислях особено, но последните години ми прави впечатление как само леко да захладнее - и пръстите на ръцете ми веднага започват да се усещат странно. При мен не е точно изтръпване - по-скоро скованост или все едно съм натопила пръстите си в топла вода, след като са били премръзнали, т.е. нещо като чувство на възпаленост или леко щипане. Друга аналогия е, че ги усещам, сякаш съм ги ударила, примерно, в ръба на масата.
Не знам дали е свързано с Хашимото-то или е някаква форма на студова алергия - която пак може да е вследствие на Хаши-то, де.
На мен цялостно студът ми се отразява ужасно - зимата гледам почти да не излизам навън, ако нямам нужда. Определено лятото е "моят" сезон.

Иначе включват зеленчуци като домат, патладжан, чушки
Майко мила... Щом на чушките и боровинките посегнаха, аз хептен оставам без нищо за ядене вече. Grinning

# 348
Майко мила... Щом на чушките и боровинките посегнаха, аз хептен оставам без нищо за ядене вече. Grinning
Мен чушките винаги са ми дразнили корема.
Но да, трудно е, за това още не се навивам за повторение, като най-трудно ми беше спирането на кафето.
Лично аз го правих заради един здравословен проблем, за който единствено ми предлагаха кортикостероиди, а не се знаеше дали ще има ефект. Този режим ми помогна невероятно, стабилизираното на червата беше бонус. Така че предполагам, не е за всеки.

# 349
На сина ми като правихме тестовете за хр.непоносимости, аз все се притеснявах да не излязат домати, картофи, че хапва доста такива ястия . Но учудващо за мен излязоха точно чушките, тогава лекарката ми беше казала, ако толкова иска някога да хапне малко да са зелени (нямам идея защо).

gyga а студени ли са ти крайниците? Според мен имаш лошо оросяване. В12 как ти е?

Гърненце аз имах студова алергия преди години, 2-3 зими ми се появяваше. А точно тогава основно стоях вкъщи, ревматологът ме попита - Да не работите навън?! Биеха ми една инжекция, не помня каква и ми се оправяха ръцете за 2 месеца. След това изчезна това, кога и защо така не разбрах

# 350
Гърненце, и аз съм ги чувствала по този начин, но на доста по-ниски температури.Винаги крайниците са ми били студени даже и в сауна и на плаж, но откакто започнах Т4 понякога ги чувствам топлички и много им се радвам.Сега обаче не е толкова студено - 16-17 градуса е, а ми изтръпват все едно съм била на минус 16-17.
В12 доста ми варира, сега се е стабилизирало около 550.Ще взема да започна витамини от Б групата и отделно Б12.

# 351
На мен също ми стават много сухи ръцете и напукани между пръстите.  Това откакто имам Хашимото. Застуди ли се и се почва. Никакъв крем не помага. Също и само едната ми пета става суха и груба, въпреки грижите.

# 352
Тази седмица боледувах от вирусна инфекция и по този повод личната ми пусна ПКК, СRP и кръвна захар.От себе си добавих желязо и феретин.Ужасих се направо, като видях, че желязото ми от 12 в май месец е паднало на 3,3.Мисля, че при мен това е причината за сухата кожа и да ми изтръпват пръстите от по-студеното време.Странното е, че никога не съм имала проблем с желязото или поне не съм го засичала.Дали има връзка с тежката хипофункция в която бях преди два месеца?Не съм взимала Б12, защото уж беше стабилизиран.

# 353
  • София
Б12 не се взима обаче при анемия

# 354
Днес изпаднах в тотално отчаяние. Три нощи не добър сън (заради децата) и имам чувството, че се върнах месеци назад. Силна тревожност, раздразнителност, стягане в гърлото, плюс мозъчна мъгла.
Мисля си, че е от щитовидната или надбъбречните....
С Хашимото съм, хормони в норма, но не оптимални. Лекарите не искаха да ми изпишат хормон и аз не събрах смелост да си го самопредпиша.
Месеци режими, добавки, тъкмо се закрепя малко и някакъв стрес или вирус и пак съм зле. Така ли ще е винаги?

# 355
Така ще е. Стресът е всеки ден, непрекъснато, положителен и отрицателен. Докато чакате лекар, някой друг да вземе решение и да поеме отговорнаст вместо вас, ще продължавате да се влошавате. Режими и добавки работят в периферията. Те не осигуряват хормони. От 2 години (730 нощи) почти нямам цяла нощ сън. Имам нощи с по 4-5 ставания на всички час. Сутрин не знам къде се намирам. Хормоните, разбира се, няма как да са перфектни, но съм намерила за себе си нещо, което ми дава тонус, енергия, добро настроение, сила. За мен това е спорт + т3 и т4. Използвам всяка свободна минута да спя през деня, че не знам каква нощ ме чака. И колкото и години напред да ми остават, вероятно все това ме чака. Нямам време да чакам лекари да се занимават с мен...и да ме пращат по психиатри.

# 356
  • Варна
Така ще е, да. ЩЖ е много чувствителна на стрес, същото и за надбъбречните жлези. Освен режими, добавки и т.н., хормонът често помага човек да се почувства по-добре. Предвид, че казвате неоптимални хормони и че не се чувствате добре, хормонът вероятно ще помогне. 

# 357
Подкрепям последните две мнения. От години сама си определям дозите на т3 и т4, видовете препарати, от Бг и чужбина поръчвам и тн. Добре, че не чакам на лекари, че не знам докъде щях да съм стигнала с оплакванията досега.

Бонго, при орален прием на т3 имаше ли нужда от отстояние от храна, добавки и т.н.?

# 358
  • Варна
Дайте малко ноу хау за Т3 - италианско или турско с колко почнахте и тн..че ми е малко тъмна Индия, а ми е важно вече да почвам 😁

# 359
Stella, няма нужда от отстояние от храна и кафе. За добавките гледам около 4 часа. Аз пия цялата доза т3 за деня заедно с т4 сутрин. Пробвала съм да я деля на две, но не виждам разлика в резултатите от изследванията и затова сутрин взимам всичко.

Exberry, започнах с гръцко т3, а сега съм на турско. Даже в момента съм на дитирон, който май още го има в Гърция (комбиниран т3 12,4/т4 50). Бях си накупувала количества преди време, та да го изпия преди срока на годност. Макар че т3 ми е направо животоподържащо, и с изтекъл срок да е, ще си го изпия до трошичка. Започнах с 1мкг, като в аптека ги накарах да ми направят 1 таблетка на 25 дози. Постепенно вдигах и в момента съм на 12,5 мкг т3 с 81 мкг т4. От Турция няма проблем със закупуването. Цената му е 7,50 лв. Последно март си донесох със самолет 10 кутии. Щях да си накупувам още, но се притеснявах да не ми го вземат на летището. В кутия са по 100 таблетки.

Общи условия

Активация на акаунт