Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 78

• 29 143
  • 735
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте! Забелязвам, че на всяко следващо изследване TSH ми е по- ниско, а FT4  се вдига с по една единица. През април беше 12 при долна граница 12, след това 13, преди две седмици правих изследване и беше 14.60 . Не съм променила нищо в храненето и начина на живот, не пия хормони...просто се чудя на какво се дължи това, нямам обяснение. Твърде фантастично би било след още време да стигнат поне средата на границите, но мечтите са безплатни...

# 676
  • Варна
Влияе се от много фактори, дори и "прости" като стрес и ежедневие. Във всеки случай обаче не е добре да е на долната граница.

# 677
Антителата могат да се намалят, но няма доказан начин за това. Аз рядко изследвам антитела, освен ако не са в някакъв пакет, и всеки път са с различни стойности. Даже е имало случаи, в които нямам антитела.
По-важното е, че дори и да се достигне така мечтаната ремисия, унищожената вече в някаква степен жлеза, няма да се възстанови. И ако преди ремисията си имал нужда от хормон, тази нужда при отсъстващите антитела ще си е същата.

# 678
Леми, в каква насока ти се отрази добре инозитола?
То е комбинация от инозитол с още нещо, помогна ми за нормализиране и регулиране на цикъла, и спря качването на килограми. Точно тогава започна да ми прескача цикъла и килограмите захвърчаха стремително нагоре, та този продукт поспря това. Поне това беше на пръв поглед, изследвания не съм правила, но знаеш, тези неща са си показател за подобрение в общ план, хормони и тн.
Пих го няколко месеца и го спрях, а може би трябваше по-дълго да го взимам.

Последна редакция: пн, 25 ное 2024, 10:09 от Lemy

# 679
Нямаше ли някаква тема за алтернативно лечение? То всички минаваме през този етап де, но просто няма много смисъл да се дъвче едно и също, докато човек сам не "узрее".
У нас също всички без мъжа ми са на хормон. Има всякакви разфасовки и варианти, та всеки да си напасне.
Миналата седмица дъщеря ми беше на гинеколог, слупавлн, без "проучване".  Младата дама-дипломиран лекар гинеколог беше й заявила, че това с Хашимото са "глупости" и ако пие хормони цял живот, няма да има деца. Но й нашиба дуфастон де. Не знам изобщо как да я коментирам. От професор гастроентеролог и от кардиолог също съм чувала, че това с хипофункция и Хашимото е глупост и не трябва да се пият хормони . За сметка на това ендокринолога ми показа съвсем новите хапчета за отслабване, които им рекламират вече усилено. Вместо инжекциите, които са модерни в момента. Викам й "Ура, да слагат шоколадов вкус и ще решат половината световни проблеми вече!", та се посмяхме.
Та в такава ситуация какво да реши пациента...на кой да вярва, какво да прави, какво да яде? Вода с оцет и после не може глутен, мляко,не може половината зеленчуци, плодове също, зърнени абсурд, ако имаш и алергия към нещо, край...и накрая...вода с оцет и тва е.

# 680
Около мен мой роднини, които са с хашимото не пият хормони и никога не са пили.

# 681
Хепи такъв натоварен преди обед имах и тъкмо блея и викам да надникна тук и хубаво ме разсмя с тази вода с оцет Joy , ама си права де.
За здравето човек си е отговорен сам, решаваш на лекар ли ще вярваш (и на кой), ти ли ще се образоваш, ще диетуваш ли или не...ще се лекуваш ли или не, средно положение и общо решение няма. Всеки който не иска да пие хормон е редно поне да се запознае с това, какво може да му се случи от една хипофункция, защото то рано или късно ще му се случи. Но понеже ще е друго заболяване, той най-вероятно няма да разбере, че е следствие от това и ще си вика - Добре съм, нищо ми няма на щитовидната...

За гинеколожката съм без думи...

# 682
То и аз имам познати дето са с хашимото и не пият хормон, но са с наднормено тегло, паник атаки, запек, косопад, безсъние, умора и т.н.
Всеки сам си прЕценя, дет' се вика, как да си изживее живота.
А на колко такива лекари съм попадала, които въобще не знаят какво причинява хипофункцията... и като че ли другите лекари, а не ендокринолозите, са по-наясно с това коварно заболяване.

# 683
Като слушам нашите доктори си мисля, че всеки различен университет е завършил, всеки си приказва каквото си иска. То какъв е смисъла всъщност да се ходи на лекар, ако ще е по-добре да се самообразоваме и да се самолекуваме. Ендокриноложката която посетих последния път ми каза, че има пациенти от много години и все ТСХ им е 9-10, не се променя а те се чувстват добре и не им предписва нищо...останах без думи.

# 684
"Добре" е относително понятие. За масата хора е нормално да си дебел, да спиш лошо, да не можеш да извървиш пеша 5-10 км, да пиеш по една голяма ракия на ден, да ти е високо кръвното, да ти е висока кръвната захар...

Къдрокоса, съжалявам, но мнението на човек, който пише "моЙ роднини" и препоръчва каша от овесени ядки за закуска в тема за инсулиновата резистеност е доста... как да го кажа по-деликатно... семпло.

# 685
Може да съм допуснала правописна грешка, но не съм груба и невъзпитана

"Добре" е относително понятие. За масата хора е нормално да си дебел, да спиш лошо, да не можеш да извървиш пеша 5-10 км, да пиеш по една голяма ракия на ден, да ти е високо кръвното, да ти е висока кръвната захар...

Къдрокоса, съжалявам, но мнението на човек, който пише "моЙ роднини" и препоръчва каша от овесени ядки за закуска в тема за инсулиновата резистеност е доста... как да го кажа по-деликатно... семпло.

# 686
И аз почнах да пиша с много грешки, комбинация от кокректора, диоптъра и бързане, та не придирям. Но се ядосвам на лекари и болни Sad
Да, има всякакви лекари, уви...Sad Ами сам си решава човек, това е Sad в наше време може да намериш и статии, и лекари, които да подкрепят каквото вярваш и това е. Море от информация, но реално какво се получава. Давиш се.

# 687
Ето я темата за алтернативното лечение, като гледам, отдавна не е писано:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1104189.new;_gl=1%2Ao7c391%2A_ga%2 … 3LjUyLjAuMA..#new

# 688
Аз хем съм съгласна, че има всякакви лекари и човек трябва сам да се погрижи за себе си, хем се ядосвам. Лекарите уж са учили не знам си колко години, те са специалисти, те би трябвало да знаят. А в реалността се оказва, че аз като пациент, трябва да отделя от свободното си време, за да се образовам, за да мога да компенсирам незнанието на уж професионалистите. Това е дълбоко погрешно! На системно ниво е погрешно.
Сори! Трябваше да измрънкам.

# 689
По принцип след завършването си, не са длъжни да опресняват знанията си изобщо. А и все пак като хора са различни. За отговорност съвсем няма какво да се обсъжда.

Общи условия

Активация на акаунт