Нашите кухни - тема 98

• 40 457
  • 747
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Бихте ли ме насочили от къде мога да закупя метална тръба за въздуховод Ф150, да не е гофре, за аспиратора?
А защо метална?
Ние ползваме ПВЦ. Те за въздуховоди са произведени https://praktis.bg/kragal-pvc-vazduhovod-omson-15vp1-5-f150mm-1-5m
Метални от Интерметал, ама те са за кюнци, т.е. камини. Едната част едностенни, дригите двустайни купуваме.

Майстора ни каза, че поне метър нагоре от аспиратора трябва да е метален заради горещия въздух, който се засмуква. В теми тук съм чела да не се използва гофрирани такива.
Над шкафовете сме взели от пвц, плоските, за да не се вижда над шкафовете.

# 496
  • София
Няма нужда да е метална. В линка, който съм постнала, точно ПВЦ ще ви се отворят. Няма толкова топъл въздух след аспиратора.
Поправих адреса ла линка.

Maria 1986, показвала съм поне два пъти моята от Ирим. Плот си взехме друг, от Салекс. След 5 г употреба, само една панта на шкафа на мивката се разскърца и изпусна плавното затваряне.
Преди вратичките MDF ги внасяха от Турция, но си купиха линия и сега се правят тук.

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 19:40 от sofyia

# 497
  • Пловдив
ПВЦ тръбите са си идеални за аспирация в дома .
Професионалните (ресторанти) трябва да са метални ,не защото се нагряват повече ,а защото готвенето е в голям обем  .По вътрешността на тръбите се наслояват мазнини ,които са запалими .Един вид ,за да отговарят на изискванията за пожаробезопасност .  

Ако държите на метални , във всяка ОВК фирма продават под наименованието - спироканални тръби .

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 22:19 от nelina_london

# 498
  • София
Не, свободно стояща е, мислех да я слагам в шкаф - в долния ред ( сегашната ми в така, но над пералня и  фурна), но се наложи да сменя първоначалната идея. Мъж ми държеше на голям шкаф под мивката и не остана място за нея.

Екзотика
Whirl­pool MAX 38 SL Mi­kro­wel­le 13l with Quarz­grill silver https://amzn.eu/d/6ZQoHX0
Компромис е малко и цвета, нямах голям избор като я купувах.
От Амазон.де е беше с безплатна доставка до България, иначе се намират и тук с транспорни дефекти/върнати, но не посмях да рискувам...надявам се да издържи няколко години.

Благодаря, Desem, не съм се сетила да гледам в Амазон. Цветът няма значение, ще е в шкаф. Достатъчно ли са тези 700 градуса мощност? Предполагам за затопляне стигат.
Няма избор. Stuck Out Tongue Winking Eye
ОК са, ползвателят не се оплаква. Моята в къщи понякога я  ограничавам на 500 W, така че е добре.

# 499
Бихте ли ме насочили от къде мога да закупя метална тръба за въздуховод Ф150, да не е гофре, за аспиратора?
А защо метална?
Ние ползваме ПВЦ. Те за въздуховоди са произведени https://praktis.bg/kragal-pvc-vazduhovod-omson-15vp1-5-f150mm-1-5m
Метални от Интерметал, ама те са за кюнци, т.е. камини. Едната част едностенни, дригите двустайни купуваме.

Майстора ни каза, че поне метър нагоре от аспиратора трябва да е метален заради горещия въздух, който се засмуква. В теми тук съм чела да не се използва гофрирани такива.
Над шкафовете сме взели от пвц, плоските, за да не се вижда над шкафовете.
Няма такова нещо, свен ако нямате огнище и аспираторът е само иноксова кутия....
Гофре никога, но ПВЦ белите въздуховоди са точно за тази цел разработени и за вентилатори в бани...

# 500
Какво знаете виЙ за стайлинг на кухни, вижте Шехерезада 🤓

# 501
И какво? Това е пазар, не възпитание на вкусовете - ако има търсене се появява предлагане. Сичкуту сиганин шъ ахне като я види, те не са ли клиенти? Simple Smile

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 13:27 от Черна станция

# 502
  • София
Ирим не са ли с по-тънкото ПДЧ? Няма ли опасност да се откъртят вратите?

Изобщо от модулните кухни, кои са ок? За Икеа и Диалог знам, ама някой има ли опит с други? Видях някакви сръбски, някой да ги е пробвал?

# 503
  • София
Ирим не са ли с по-тънкото ПДЧ? Няма ли опасност да се откъртят вратите?

Изобщо от модулните кухни, кои са ок? За Икеа и Диалог знам, ама някой има ли опит с други? Видях някакви сръбски, някой да ги е пробвал?
Виденов са по-тънки, но това което видях в ИРИМ е по-дебело от ИКЕА.

# 504
Какво е мнението ви за кухня без горен ред шкафове? Кухнята ще в лятна къща, за сега нямам намерение да готвя там много или сложни неща, ще се ползва предимно за съхранение на чаши, чинии и т.н, за които вероятно ще има достатъчно място в шкафовете под плота. Ясно ми е, че открит горен рафт ще изисква добра подредба и ще се събира прах, но има ли други минуси? Кухнята ще е с дължина около 5 м, в която трябва да влязат хладилник, миялна, фурна, котлони и мивка, ще има и малко по-висок остров или нещо като бар с дължиина 2м.където също ще мога да се събират домашни потреби и като че ли ми се иска да няма горен ред шкафове, но като до сега не съм имала такава кухня, не мога да преценя дали е удачно.

# 505
  • Варна
Фи_фи, на мен ми харесва. Щом не е основен дом, няма смисъл да се затрупваш с шкафове. Ако си измислила мястото на това, което ти е нужно, тогава давай смело. Ако се окаже, че имаш нужда от още място, винаги можеш да добавиш нещо в последствие.

# 506
  • София
Никакъв плюс нямат горните шкафове, освен място за съхранение и липса на прах вътре. Може висок шкаф колона да сложиш като килер за съхранение ако ти е малко. Лавици не е също задължително да има.може без нищо горе.

# 507
Единствените ми горни шкафове в последните 3 кухни са тези на колоните и аспираторите, най-много някой сложен да обере дупката между колона и стена. Други не слагам. Ако е супер малка кухничка, сега правя една такава, тогава вече по принуда слагам.

# 508
За сръбските кухни (забравих им сега името, като че ли бяха "Матис", но ги проучвах преди година-две) - чувала съм много положителни мнения, поне към тогавашния момент.
Аз и заради ниския си ръст много искам кухня без горни шкафове, но засега такава е само селската, макар че след време принудително и тя ще се сдобие с такива заради мястото за съхранение. Не намирам какъвто и да било минус, освен че на някой може да му изглежда непривично предвид масовия случай с монтирани горни шкафове, ама да си гледа работата...и кухнята.

# 509
Ох, мечта ми е без горни шкафове Simple Smile Бях 4 години без шкафове и не са ми липсвали изобщо - два рафта имах с по два буркана и ми беше екстра.

Намерих нов конфигуратор за кухни - доста е лесен за работа и може да се избират цветове по RAL. С някакви модули е - не съм запозната, но назад имаше коментари за дълбочината, тези пък са по 72 см високи. Rolling Eyes
https://masomi.bg/builder

Обяснение как се използва:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт