Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 8

• 43 054
  • 754
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте пак,имам една идея в главата но тезнам дали е усъществима затова търся вашата помощ. Кацамме в Бари на 17.12 в 13.15 местно време.И идеята ми е да хвана влака за Лече директно и там да ми е първата нощувка.Да го разгледаме спокойно и на другия ден да тръгнем към Матера.И сега въпроса ми е има ли влак или автобус за Матера.Там мисля да ни е втората нощувка.Може ли да се съчетае с друг град за деня.И следващия ден тръгване от Матера незнам може ли аз Албероберо от там .Плануват 3 нощувка в Бари и тъйкато полета и късно вечерта на 20.12 в 22.30 да обикалям през деня до Полиняно а Маре.Моля за помощ и насоки за да знам дали да се захващам с търсене на места за спане

# 151
  • София
Дори да има някакви директни автобуси Лече - Матера ( виждам един много късен на Итабус ), то стандартното е с влак до Бари и оттам смяна за Матера.
В деня за Матера по-скоро няма да имаш време за друг град, при все че има и път от Лече в този ден.

# 152
Добре ако отида до Бари пак със влака и хвана за Матера то целя ден ще съм там и ще нощувам в Матера.После на 19.12 от Матера къде да поема какво да разгледам след като се наспим

# 153
  • София
Добре ако отида до Бари пак със влака и хвана за Матера то целя ден ще съм там и ще нощувам в Матера.После на 19.12 от Матера къде да поема какво да разгледам след като се наспим
Алберобело и Локоротондо примерно.
Те са съвсем близо и спокойно се комбинират.

# 154
От матера тогава да разбирам ли че мога сутринта да хвана влака или автобуса и от там директно в Албероберо и Локоротондо

# 155
 Не че е нещо важно, но Матера не е в Пулия, а в област Базиликата.

# 156
  • София
От матера тогава да разбирам ли че мога сутринта да хвана влака или автобуса и от там директно в Албероберо и Локоротондо
Не е директно, прекачваш се в Бари.

# 157
Следя си темата аз от едно известно време и ми се загнезди идеята да заведа щерката на зоосафарито до Бари през пролетта. Обаче имам някои притеснения. Първо, не може да пътува много в кола (дори и на кратки разстояния понякога й става лошо), за междуградски автобус не знам, само в градски съм я качвала и там е ок ...  Какви са ми опциите да стигна с 6-годишно до зоопарка? В самия парк сафарито автентично ли е, т.е. с тумби, подскачане по пътя т.н. ? Изобщо чудя се дали е добра идея за дете, което не обича да пътува в кола. С друго превозно средства не сме имали проблем ( във влакове и кораби се е возила досега). Ако все пак реша да рискувам, кои места освен Лече могат да се стигнат с влак от Бари  (все пак да не е разходката само за зоосафарито)? Ясно ми е, че програмата ще е съвсем друга от тази, която бих направила ако сме само възрастни, но искам да я пробвам какъв международен пътешественик е, а и има голям мерак за самолет и тази дестинация ми хрумва като най-кратък междурнароден полет.

# 158
  • София
...
Ако все пак реша да рискувам, кои места освен Лече могат да се стигнат с влак от Бари  (все пак да не е разходката само за зоосафарито)? Ясно ми е, че програмата ще е съвсем друга от тази, която бих направила ако сме само възрастни, но искам да я пробвам какъв международен пътешественик е, а и има голям мерак за самолет и тази дестинация ми хрумва като най-кратък междурнароден полет.
Всички популярни и коментирани в темата могат да се посетят с влак - Остуни, Монополи, Полиняно, Алберобело, Мартина Франка, Локоротондо, Таранто, Матера, Алтамура, Гравина, Трани,...

# 159
За някой от градчетата няма директни влакове, а със смени.

# 160
С прекачване пак бива, въпросът е, че някъде в старите теми бях чела, че уж има влак, пък реално е автобус. То така или иначе ще е лежерна екскурзия,  може и да не успеем никъде другаде освен Бари и зоосафарито. Още го мисля. Чакам и ЧП да видим ще ни изненадат ли нискотарифните с някои хубави цени. Sunglasses

# 161
  • София
Такива неща винаги може да се случат при инцидент или при ремонт на линията.
Доколкото помня в неделя нямаше влакове към Матера, а автобуси на същата компания. Не съм сигурен още ли е така, но може да се провери на сайта им, задавайки конкретната дата.

# 162
Върнахме се и ние вчера. За повечето места, където бяхме, се пише в темата често и по много.
Ето и едно, което никога не съм виждала да се споменава тук - Молфета.

Разкошно пристанищно градче на около 20 км на север от летище Бари, с катедрала от 12-13 век и добре запазена стара част. За нас то се превърна и в кулинарна дестинация номер 1 в Пулия.
Слагам няколко адреса, ако някой се запъти натам.
Скрит текст:
Сан Марко - това по моя и на дъщеря ми вкус е сладолед №1 в Италия и света. Има опашки ден и нощ. https://maps.app.goo.gl/Th1k24CTo448ucnk6
Жестоки фокачи и рибно калцоне https://maps.app.goo.gl/Lq7UxpmyAviz5PXa7
И два ресторанта https://maps.app.goo.gl/HugHjm9NFNcwESTd8
https://maps.app.goo.gl/sVYY9b1dyswFUDuk7
Настаняването също отлично, с гледка към морето. Изобщо чудесно попадение.
И Трани, наблизо, не е за пропускане.

# 163
Параход, къде беше настаняването?
Обмисляла съм градчето, но не съм го посещавала все още.

# 164
1820 Marè се казва.
Другата къща, където бяхме отседнали, в Локоротондо, също силно мога да я похваля. С тераса колкото среден софийски апартамент и ето тази гледка от нея:

Ние бяхме с кола и избирахме и според това (с удобно и безплатно паркиране), но и двете места мисля, че са безпроблемно достъпни и с обществения транспорт.

Общи условия

Активация на акаунт