Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 8

• 43 060
  • 754
  •   1
Отговори
# 165
Благодаря!

# 166
  • София
Върнахме се и ние вчера. За повечето места, където бяхме, се пише в темата често и по много.
Ето и едно, което никога не съм виждала да се споменава тук - Молфета.
Скрит текст:

Разкошно пристанищно градче на около 20 км на север от летище Бари, с катедрала от 12-13 век и добре запазена стара част. За нас то се превърна и в кулинарна дестинация номер 1 в Пулия.
Слагам няколко адреса, ако някой се запъти натам.
Скрит текст:
Сан Марко - това по моя и на дъщеря ми вкус е сладолед №1 в Италия и света. Има опашки ден и нощ. https://maps.app.goo.gl/Th1k24CTo448ucnk6
Жестоки фокачи и рибно калцоне https://maps.app.goo.gl/Lq7UxpmyAviz5PXa7
И два ресторанта https://maps.app.goo.gl/HugHjm9NFNcwESTd8
https://maps.app.goo.gl/sVYY9b1dyswFUDuk7
Настаняването също отлично, с гледка към морето. Изобщо чудесно попадение.
И Трани, наблизо, не е за пропускане.
Не съм се сетила да пиша. Wink И ние бяхме 1 седмица в Молфета. Апартаментчето беше разкошно, макар и без гледка към морето. Колата оставяхме на паркинга на пристанището (има безплатна част), който беше на 2-3 минути от апартамента.

И Трани много ми хареса. Видяхте ли папагалите в парка? Поседнахме на една пейка и ни надуха главата. Joy Големи кресльовци! Joy

# 167
Еха, момичета,благодаря! Ясно е ,ще се ходи поне още веднъж.

# 168
Здравейте отново, случайно някой да е спал в Лече търся мнения

# 169
Wish rooms, на 5 минути от стария град. Единствен минус беше че душ кабината беше сравнително малка и неудобна.

# 170
Да напиша нещичко за времето, тъй като Пулия е популярна нискобюджетна дестинация през студените сезони и често се пита за него.

Температурата сега (началото на ноември) беше много приятна през деня - около 20 градуса, само слънце. Нощем става доста мразовито, особено във Вале д'Итрия, макар че термометърът показваше около 15. Край морето в Молфета беше някак по-меко. Но така или иначе, вечерите си искат топла дреха.

По-важното обаче е, че дневната светлина и топлина е изместена много по-рано спрямо българската. Съмва се в 6 сутринта, мръква около 16:30-17 ч. Слънчевите и топли часове са от 8-9 до около 14 ч., а не както ние сме свикнали, в следобеда.

За сравнение, в Сицилия както миналата година (бяхме точно на същите дати), така и тази (сравних прогнозата), е с около 4-5 градуса по-топло и се ходи спокойно по боси крака и вечер.

# 171
  • Варна
Здравейте, как стои въпросът с хранителните магазини ? До колко часа работят вечерта?
Ще пристигнем късно - към 21 ч каца самолета, докато стигнем ще стане 22 ч сигурно. Дали ще има от къде да купим нещо за хапване за децата, вода, кафе капсули за сутринта ? Simple Smile

# 172
Не работят до късно, а и са извън централните части на градовете като цяло.
Можете да купите нещо от заведенията на летището, има 2-3. Някои пицарии в града работят до 24-1 часа, другите ресторанти са до 22-23.
Вода и кафе обикновено домакините оставят на място, както и някакви пакетирани дреболии за закуска. Но сутрин пекарните отварят много рано.

# 173
Около апартаментът,където ние бяхме нищо не работеше след 14.00, освен Лидъл, но не знам до колко.Питахме един човек, който сутринта отваряше хранителен магазин, с жестове и химикалка се разбрахме,че работи до 1 на обяд.Точно до блока имаше нещо като нашите гаражчета за плодове и зеленчуци.Много рано отваря, но след 15 . вече не работи.
  На много места има вендинг автомати за напитки и разни сандвичи.Само че на нас ни глътна 10 евро, искахме бира да вземем и вода.Взе ни банкнотата и не пусна нищо.

# 174
Точно така, и ако нямате опит с пътувания в Италия, добре е да знаете, че между 14 и 19 ч. ресторантите също не работят. Т.е. ако не обядвате рано, трябва добре да планирате, за да не останете гладни.
Това е едно от малкото места в Бари, които съм открила да хранят целодневно от сутрин до късна вечер, а не е и лошо https://maps.app.goo.gl/4vic4AWXtEtckhix8
Едно кафе-бистро в Джоя дел Коле също ни спаси, по време на обиколки.
В силно туристическите места като Алберобело или Матера се намират и заведения, които не затварят следобед, но като правило така е в цяла Италия.
Обикновено почивните дни са понеделник и/или вторник, много ресторанти в неделя работят само на обяд.

# 175
Има Макдоналдс на площада срещу гарата, работи до 1 през нощта. Не е вярно че няма в центъра супермаркети.

# 176
Не съм написала това, а че повечето са извън централните части. И то е така, масово са в периферията и се ходи с кола на пазар от местните.
Но и там, където ги има, не работят до 22 ч. и нагоре.

А за Макдоналдс ако е зорът, има и на летището. Дала съм и други опции все пак, не толкова гадни Simple Smile.

# 177
Конкретно за Бари не е вярно това, ако приемем района от гарата към историческата част за централна част. Според мен е. Има despar, dok, coop, lidl, eurospin. Не знам колко местни познаваш и какво са ти казали.

# 178
OК, може би не съм права. До колко им е работното време?

# 179
Стандартно работно време като за голям град. Има и работещи в неделя. Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт