Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 8

• 43 386
  • 754
  •   1
Отговори
# 270
  • София
С тези бомбети... Два пъти ходихме до градчето. Първо улучихме обедната почивка, после отидохме и вечерта. 😃 Донесоха ни порция с 5 бомбетчета, вместо 6 (както пишеше в менюто). Решихме, че няма да се разправяме и ги почнахме. В един момент пристигна сервитьорът с още едно бомбетче. 😃 Много ни изненадаха. 😃

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 14:51 от Таня67

# 271
  • София
Вкусни ли бяха?

# 272
  • София
Вкусни бяха, но не и като за две ходения. Joy Joy Joy Всъщност ги ядохме без да се отклоняваме особено. Wink Просто разгледахме съседната Мартина Франка и на връщане отново минахме през Чистернино. Не съжалявам, че ги опитахме, но и не бих казала, че са нещо толкова неповторимо. Simple Smile
Но пък градчето е много китно и красиво! Макар и  много мъничко, ме грабна повече от съседните Мартина Франка, Локоротондо и Остуни.

# 273
Ааа, вкусни са, вкусни са много!
Мисля, че това беше препоръчваното заведение

https://maps.app.goo.gl/G8QheVCdTTU45hjQ9

Ако си направите програмата внимателно, че за обяда да сте там  се получава много добре. То са три улички, но много красиви, има един парк/паркче, от който се разкрива чудна гледка към долината, заслужава си посещението Чистернино с две думи.

# 274
  • София
Ааа, вкусни са, вкусни са много!
Мисля, че това беше препоръчваното заведение

https://maps.app.goo.gl/G8QheVCdTTU45hjQ9

Ако си направите програмата внимателно, че за обяда да сте там  се получава много добре. То са три улички, но много красиви, има един парк/паркче, от който се разкрива чудна гледка към долината, заслужава си посещението Чистернино с две думи.
Разгледах си снимките. Точно там сме яли. Случайно го избрахме на външен вид. Само погледнахме оценката в Гугъл. Simple Smile

# 275
Както са масичките на заведението, едната врата е на ресторанта, а съседната е на магазина, бомбетите ги взимат от там, та преди да седнете може да ги погледнете в суров вид, какви видове са и да си улесните избора. Едни с шамфъстък и още нещо ги помня до ден днешен.

# 276
  • София
Ние си взехме асорти, но много не разбрахме кое какво е. Joy

# 277
Е ли е възможно да се посети Cisternino от Бари?Прочетох,че гарата за влака на Трениаталиа е на 12км от града и няма организиран транспорт с автобус като напр в Остуни?Единствения вариант май бил само с бус до Мартина Франка и оттам с влак на Ferrovie del Sud Est до Чистернино? Само тази неудобна смяна на четири транспортни връзки ли е начина?

За Чистернино, ако тръгвате от Бари, първо с влак до Фазано, на гарата във Фазано има автобус, който ходи до Чистернино.

# 278
За Чистернино, ако тръгвате от Бари, първо с влак до Фазано, на гарата във Фазано има автобус, който ходи до Чистернино.

къде да видя разписанието на автобуса от Фазано за Чистернино?

# 279
Здравейте! Обмислям тази година да направим едната морска почивка в Пулия. Чела съм, че там са едни от най-красивите плажове в континентална Италия, и съм гледала доста снимки, които потвърждават това. Идеята ми е да отидем с ферибот от Игуменица до Бари или Бриндизи и да ходим на различен плаж всеки ден, защото не сме от туристите, които обичат да прекарват цялата почивка на един плаж, особено пък при дълго и разходоемко пътуване. Първият ми въпрос е някой обикалял ли е Пулия по този начин, колко време по-рано е добре да купим билетите, лесно ли е шофирането в региона, по градовете от типа на Галиполи, Отранто, Порто Чезарео, Виесте как стои въпросът с паркирането?
Идеята ми е да спим 5 вечери в Галиполи и 4 във Виесте, като се чудя дали си заслужава да добавя и 5 нощувки в Отранто или Лече за посещение на плажовете от югоизточната страна?
Мисля почивката да е във втората половина на юли и въпреки красивите снимки се чудя дали ще е претъпкано по плажовете. Затова ще ми е полезно някой да сподели личен опит, за да знам какво да очакваме. Избягваме бийч баровете, а на доста снимки на плажовете на Марина ди Песколюзе, Порто Чезарео и други подобни изглежда яко чадъросано. Тези плажове имат ли свободни части? Моля и за препоръки за красиви, но по-спокойни плажове. А плажовете в района на Гаргано заслужават ли си?

# 280

къде да видя разписанието на автобуса от Фазано за Чистернино?

На спирката на автобуса във Фазано. И в кафенето, където продават билетите, може да има. Питайте, хората са любезни там и ще Ви насочат.

# 281
  • София
Divi_86, това, което видях в първите дни на юни по плажовете около Бари ме уплаши доста. Joy Тълпите не могат да се сравняват с гръцките плажове. На изброените от теб места не сме ходили, освен в Отранто и Лече, но не вярвам да е по-различно. Отделно така и не можахме да си натопим глезените в тамошното море, защото попадахме все на платени плажове. Отчитам, че не съм се интересувала от плажове (има и неплатени). Дори не си носехме бански. Просто в един момент решихме да пипнем морето и след няколко опита се отказахме.

Сетих се, че в Полиняно де Маре, където бяхме в началото на престоя си, натопихме глезени в студеното море. Simple Smile Плажът беше претъпкан.

Още нещо се сетих. След Лече тръгнахме към Отранто и това беше едно от най-кошмарните ни пътувания. Не знам дали навсякъде е така, но там имаше безброй ограничения. Кара се с 30 км/ч. Има светофари в нищото. Прав път през полето, никакви населени места, а има ограничения и светофари. Около морето (искахме да видим пещерата на поезията и някакви други скали) също не беше приятно шофирането. Всичко е заградено, тук-там има някой паркинг в прахоляка и дори не можеш да спреш една снимка да направиш. В крайна сметка, колкото ни харесаха вътрешните градчета, толкова бяхме разочаровани от "морските" ни преживявания.

Но в темата има хора, които са ходили на морска почивка. Сигурно ще се включат с по-достоверна информация.

# 282
В чуденка съм дали да направя 5 нощувки в Бари и от там да се пътува всеки ден или да направя една нощувкам Лече?

# 283
Много хора избират нощувките да са в Бари, ние решихме да спим първата вечер в Матера и съм много доволна от решението ни (имаше много удобен автобус от летището). До Остуни, Монополи и Полиняно а маре ходихме с обществен транспорт от Бари. При следващо пътуване от Бари отидохме директно в Лече и нощувахме там, след това в Мартина Франка, откъдето с влак ходихме до Алберобело и Локоротондо. Така че всъщност зависи от вас дали бихте искали да сменяте хотели, но пък да сте на различни места вечерите. Ние бяхме с обществен транспорт, с кола сигурно е различно и няма проблем да спите на едно място. Само да спомена, преди месец бях в командировка в Матера и имаше много удобен автобус за полета на Раян до Бари.

# 284
  • София
Харесала съм си Бари като следваща дестинация, понеже искам да обикалям с междуградски транспорт и съм набелязала Матера, Алберобело като по-достъпни места, моля да добавите още нещо ако си заслужава да се посети и има редовен транспорт до там. Също така заслужава ли си да се спи във всеки един град поотделно, вместо да се връщам в Бари, защото такъв ми е планът?

Общи условия

Активация на акаунт