Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 8

• 42 151
  • 754
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте, обмисляме пътуване до Бари края на юли ще сме 2-ма възрастни и дете. С кола рен-а кар не съм сигурна,че ще се справим и с шофирането, но пък мислим доста да обикаляме. Четох, че е натоварен период по това време на година, но предполагам,че с градски транспорт и влакове, ще успеем навсякъде да обиколим. Ще се радвам за отзиви,  дали е подходящ вариант този период и без кола.

# 436
  • София
С обществен транспорт може да се стигне до всички коментирани в темата градчета.
Късен юли, освен да е горещо, друг минус не се сещам.

# 437
  • София
Върнахме се снощи с късен полет . Доволна съм от двудневното бягство . Спахме в Лече и ми хареса доста градчето . Добавям, че в Лече повечето забележителности са в ремонт и опаковани.В стария град всичко затвори в 18:30, но има нещо като по- модерна част - тип Витошка . Там беше пълно с италианци и беше приятно . Храната е вкусна навсякъде , но едно кафе се върнахме три пъти -   Alvino. После се разгодихме до Полиляно , топличко и приятно . Купихме си в Бари неща за вкъщи и обратно в София с уморени крака и доволни стомаси.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 23:03 от hali4ka85

# 438
Здравейте, зоосафари може ли да се осъществи ако си без автомобил? Предлагат ли транспорт в зоопарка или вариант да наемеш рикша, автомобил….на място в зоопарка?

# 439
Защо не четете поне 1 стр. назад в темата?
Аман.

# 440
  • София
Здравейте! Летим за Бари 01-07 март, като ще разпределим по 2 нощувки в Бари, Лече и Матера. Сега, въпроса ми е за пушенето в тези градове. Моля без коментари колко е вредно и т.н.Simple Smile) искам да съм наясно за да не изгърмим с глоба. Питам за открито разбира се- има ли обособени зони, категорична забрана ли има, просто който е бил скоро ще съм благодарна да даде инфо.

# 441
  • София
Да дам и моите 5 ст. по темата. Заминахме на 24.01, върнахме се на 29.01 тази година. Кацнахме в Бари, взехме колата под наем и газ към Алберобело. Разгледахме го в късния следобед и вечерта, след което имахме две нощувки там. В събота разгледахме Локоротондо, Мартина Франка и стигнахме до Таранто (последното не ме впечатли и можеше да го пропуснем спокойно). В неделя бяхме на зоосафари във Фазано, след което отидохме до Остуни. Вечерта се предвижихме към Матера - по препоръки от темата, видяхме нощна Матера, спахме там и сутринта стартирахме с обиколката. Много съм впечатлена, страшно много ми хареса и можех да се разхождам по уличките цял ден....Следобеда се отправихме към Бари, където останахме следващите две нощувки в стария град. На следващия ден отидохме до Полиняно и до Монополи - и двете са прекрасни, много китни. Като цяло съм много доволна - видях много нови места, сафарито беше също много вълнуващо. Може би има и по-удачна организация за такъв период, но всичко, което исках да видя - успях, събрах спомени и напълних душата с красиви картини. Мога да отговоря на въпроси, ако някой има по-конкретни питания. По повод пушенето - мъжът ми е пушач, пушеше навън и не е имал проблем (пуши обикновени цигари, ако това има значение). За вотри път пътувам в Италия извън сезона, миналата година бяхме по същото време в района на Неапол, Амалфи, Позитано. Има си и плюсове, и минуси. Като минус мога да кажа, че не всичко е отворено или работи с намалено работно време и трябва да се съобразяваш с това. Също така ние извадихме късмет с времето - беше ок. 18 градуса, но не винаги е така. Основен плюс за мен е липсата на маси туристи, което ти дава възможност за спокойни разходки и перфектна видимост.

# 442
Здравейте! Летим за Бари 01-07 март, като ще разпределим по 2 нощувки в Бари, Лече и Матера. Сега, въпроса ми е за пушенето в тези градове. Моля без коментари колко е вредно и т.н.Simple Smile) искам да съм наясно за да не изгърмим с глоба. Питам за открито разбира се- има ли обособени зони, категорична забрана ли има, просто който е бил скоро ще съм благодарна да даде инфо.
Няма забрана за пушене на открито,дори не ми е минало през ум да проверявам. Пушила съм си навсякъде.

# 443
  • Бургас
Има обозначени места за пушене. Например на летището отвън - къде може и къде не може.
Но никъде другаде не съм виждала забранителни знаци и пушачите в нашата група си пушеха спокойно навсякъде.

# 444
  • София
Благодаря! Защото четох тук-там, че из Италия има пълна забрана, на някои места доста солени глоби, ако запалиш цигара на 5 м.от човек...ей такива.

# 445
За Милано ставаше въпрос за тази  забрана. Аз си пуших навсякъде, видях, че и други правят така. Е, гледах да не е насред тълпа, все пак.

# 446
  • Бургас
Южна Италия е друга Италия Simple Smile

# 447
Да дам и моите 5 ст. по темата. Заминахме на 24.01, върнахме се на 29.01 тази година. Кацнахме в Бари, взехме колата под наем и газ към Алберобело. Разгледахме го в късния следобед и вечерта, след което имахме две нощувки там. В събота разгледахме Локоротондо, Мартина Франка и стигнахме до Таранто (последното не ме впечатли и можеше да го пропуснем спокойно). В неделя бяхме на зоосафари във Фазано, след което отидохме до Остуни. Вечерта се предвижихме към Матера - по препоръки от темата, видяхме нощна Матера, спахме там и сутринта стартирахме с обиколката. Много съм впечатлена, страшно много ми хареса и можех да се разхождам по уличките цял ден....Следобеда се отправихме към Бари, където останахме следващите две нощувки в стария град. На следващия ден отидохме до Полиняно и до Монополи - и двете са прекрасни, много китни. Като цяло съм много доволна - видях много нови места, сафарито беше също много вълнуващо. Може би има и по-удачна организация за такъв период, но всичко, което исках да видя - успях, събрах спомени и напълних душата с красиви картини. Мога да отговоря на въпроси, ако някой има по-конкретни питания. По повод пушенето - мъжът ми е пушач, пушеше навън и не е имал проблем (пуши обикновени цигари, ако това има значение). За вотри път пътувам в Италия извън сезона, миналата година бяхме по същото време в района на Неапол, Амалфи, Позитано. Има си и плюсове, и минуси. Като минус мога да кажа, че не всичко е отворено или работи с намалено работно време и трябва да се съобразяваш с това. Също така ние извадихме късмет с времето - беше ок. 18 градуса, но не винаги е така. Основен плюс за мен е липсата на маси туристи, което ти дава възможност за спокойни разходки и перфектна видимост.

Здравейте! Благодаря за информацията! Мога ли да попитам от коя компания наехте колата и колко Ви струваше?

# 448
Колко евро би струвало такси от Бари до Зоосафари? Ползвал ли е някой?

# 449
Не сме ползвали, но таксито е около 2,20 Евро на км.
Дотам са 60 км.
Иначе има Bolt и Uber, техните цени са почти наполовина.

Общи условия

Активация на акаунт