Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 8

• 40 567
  • 754
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте, момичета, имам въпрос. С мъжа ми искаме да отидем от Неапол до Капри, Амалфи, Позитано и Соренто.
Решели сме да ходим с корабче. Мен цените ме шокираха, може аз просто да не разбирам. Някоя от вас да е пътешествала скоро по този маршрут и да има съвет коя фирма да изберем за целта?

# 61
Здравейте! Simple Smile
Планираме пътуване за двама до Бари през октомври. Ще бъдем там 4 нощувки, като ми се искаше всяка да е в различен град и първоначалната ми идея беше първата да е в Бари, втората в Матера, третата в Алберобело и четвъртата в Лече. Иска ми се и до Лече да отидем, тъй като това е вторият ми път в Бари и предният път също не успяхме да посетим Лече, точно защото е по-далече. Проблемът е, че ще сме без кола и започвайки да търся варианти за придвижване видях, че между Матера и Алберобело няма директен транспорт и трябва отново да се върнем до Бари и да се прекачим.
Второто ми притеснение е, че между Алберобело и Лече също няма транспорт и пак трябва да се върнем до Бари. Въпросът ми е дали е така или знаете някакъв вариант за автобус примерно, който не съм открила?
От Бари до Алберобело ми излизат само автобуси в сайта на ТренИталия, а влаковете ги дава с прекачване. Ходили ли сте до там с влак или е по-добре да вземем автобус?
Другият ми въпрос е - заслужава ли си да се отиде до Лече само за една нощувка, тъй като на следващия ден полетът ни е вечерта и ще трябва да тръгнем в ранния следобяд от Лече, за да го хванем?
Приемам всякакви предложения за улесняване на програмата ни. Благодаря предварително! Simple Smile

# 62
  • София
Здравей, Диана 🙂
Един път само съм бил в Пулия за 10 дни / нощувки които са били в Бари. Всичките тези места плюс другите съм посещавал от Бари. Разстоянията въобще не са големи и за всяко има достатъчно време, а малките преспокойно се комбинират и по две на ден.
С твоята програма, не бих предпочел да се местя всеки ден и всичко бих направил като дневни разходки от Бари.
От Матера до Алберобело не ми е известно да има директен транспорт или да е споделяно за такъв в темата. Аналогично за Алберобело - Лече.
Бари - Алберобело, така е. Автобусите са директни, влакът е с прекачване все още. Ползвал съм и двете. Че е директен е плюс за автобуса, но са и по-натоварени. Виждал съм да не качват пътници и да ги оставят на спирката да чакат, виждал съм и повече от един автобус за конкретен курс, виждал съм правостоящи, пък в други курсове да не допускат правостоящи. От тази гледна точка, влакът винаги е бил с налични свободни места. Прекачването не е нещо сложно - двата влака са на малка гаричка един срещу друг.
Лече спокойно може да се направи като дневна разходка и без да се нощува там.

# 63
Здравей, Диана 🙂
Един път само съм бил в Пулия за 10 дни / нощувки които са били в Бари. Всичките тези места плюс другите съм посещавал от Бари. Разстоянията въобще не са големи и за всяко има достатъчно време, а малките преспокойно се комбинират и по две на ден.
С твоята програма, не бих предпочел да се местя всеки ден и всичко бих направил като дневни разходки от Бари.
От Матера до Алберобело не ми е известно да има директен транспорт или да е споделяно за такъв в темата. Аналогично за Алберобело - Лече.
Бари - Алберобело, така е. Автобусите са директни, влакът е с прекачване все още. Ползвал съм и двете. Че е директен е плюс за автобуса, но са и по-натоварени. Виждал съм да не качват пътници и да ги оставят на спирката да чакат, виждал съм и повече от един автобус за конкретен курс, виждал съм правостоящи, пък в други курсове да не допускат правостоящи. От тази гледна точка, влакът винаги е бил с налични свободни места. Прекачването не е нещо сложно - двата влака са на малка гаричка един срещу друг.
Лече спокойно може да се направи като дневна разходка и без да се нощува там.
Много благодаря за изчерпателния отговор,  RebelHeart! Ще помисля и за този вариант със спане само в Бари. Може би е най-рационалният, но аз обмислях вариантът с нощувки на различни места от гледна точка на това, че ми се струва много интересно и нестандартно спането в трули в Алберобело и в стария град в Матера.

Някъде бях срещала опция, ако се вземе билет за влак до някой град, че може да се спира в градчетата по пътя и след това да се продължава със същия билет. Така ли е и има ли някаква уловка? Grinning

# 64
Здравейте!
Нещо не мога да се ориентирам с транспорта от Бари до Матера. Искаше мо се да отидем до там за няколко часа, но всичко влакове, които намирам за след 16.00 ч. Аз ли нещо не мога намеря транспорт сутринта, който да ни върне обратно в Бари ранният следобед. Някакви съвети?

# 65
Гледайте тук https://ferrovieappulolucane.it/en/
Има достатъчно влакове https://ferrovieappulolucane.it/wp-content/uploads/2024/01/N-2_M … L-15-GEN-2024.pdf

Гарата е тук https://www.google.com/maps/place/Appulo+Lucane+Railways+Srl/@41 … MDSoASAFQAw%3D%3D
Влаковете тръгват от втория етаж. Билети от автомат, може да вземете отиване и връщане, нямат час-само дата. Има и каса за билети също.
Когато се качвате на влака гледайте да пише на вагона Matera sud и тогава няма прекачване в Алтамура.

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 17:04 от Lady Vengeance

# 66
  • София
Здравейте!
Нещо не мога да се ориентирам с транспорта от Бари до Матера. Искаше мо се да отидем до там за няколко часа, но всичко влакове, които намирам за след 16.00 ч. Аз ли нещо не мога намеря транспорт сутринта, който да ни върне обратно в Бари ранният следобед. Някакви съвети?
https://eticket.ferrovieappulolucane.it/b2c/web/

Задай конкретна дата - възможни са временни промени поради ремонт и т.н.

# 67
Няколко страници назад съм качил разписанието на автобусите.

# 68
Много благодаря!

# 69
Всъщност Bari Centrale ( гарата ) може да е много объркващо място за хора, които за пръв път стъпват, защото се оказа, че има няколко под гари на различни тренове и автобуси, но с добри насоки от хора, били там ще се оправите.
Ние спахме 5 нощувки в Бари и всеки ден до различни градове.
До Албероберо е най- добре с рейс. Отсреща срещу гарата спират. Билети в кафе "Дея " продават. На всеки час има автобуси. 10 E отиване и връщане.
До Матера...отстрани на гарата, влизате в другата гара, има друг влак на друга компания ( по- горе го посочиха) Билети пак от кафето купихме.
До Монополи и Полияно а Маре с влак на trenitalia. Билети от автомат в фоайето на централната гара. Хубаво е, че с един билет слизате в Полиано  имате престой 3 часа и после от същата гара със следващия влак пътувате до Монополи.
За Лече също един ден си трябва, до там билет от машината на Централната гара.
Някои комбинират Албероберо с Мартина Франка и Остуни, но докато се лутахме за билети изпуснахме рейса( сутрешния)и стана късно.
Оставихме си и ден и половина за Бари. Изкарахме хубаво, спокойно, насладихме се на гледки и преживявания, много пица, желато и тяхното хубаво вино.

# 70
Всъщност Bari Centrale ( гарата ) може да е много объркващо място за хора, които за пръв път стъпват, защото се оказа, че има няколко под гари на различни тренове и автобуси, но с добри насоки от хора, били там ще се оправите.
Ние спахме 5 нощувки в Бари и всеки ден до различни градове.
До Албероберо е най- добре с рейс. Отсреща срещу гарата спират. Билети в кафе "Дея " продават. На всеки час има автобуси. 10 E отиване и връщане.
До Матера...отстрани на гарата, влизате в другата гара, има друг влак на друга компания ( по- горе го посочиха) Билети пак от кафето купихме.
До Монополи и Полияно а Маре с влак на trenitalia. Билети от автомат в фоайето на централната гара. Хубаво е, че с един билет слизате в Полиано  имате престой 3 часа и после от същата гара със следващия влак пътувате до Монополи.
За Лече също един ден си трябва, до там билет от машината на Централната гара.
Някои комбинират Албероберо с Мартина Франка и Остуни, но докато се лутахме за билети изпуснахме рейса( сутрешния)и стана късно.
Оставихме си и ден и половина за Бари. Изкарахме хубаво, спокойно, насладихме се на гледки и преживявания, много пица, желато и тяхното хубаво вино.
happy doc, благодаря за информацията🙂
За пръв път ще бъдем в Бари и ми е полезна. Ние ще нощуваме в Бари и всеки ден ще пътуваме до различни места. Имам един такъв въпрос - този влак на Trenitalia до Монополи може ли да се хване от летището или само от Bari Centrale?

# 71
Бюти, следя темата,че в края на октомври ще сме там.Благодаря за подробното описание!

# 72
  • София
Няма директен влак от летището до Монополи. Нужна е смяна в Бари.

# 73
Здравейте, очертава се на пътуваме от Лече до Остуни. Лече разгледахме, за Остуни, мисля че половин ден е достатъчен, така че дайте идея какво да разгледаме за половин ден между двата града. Благодаря предварително!

# 74
Здравейте, Група!🤗 Имам нужда от съвет!  Предстои ми самостоятелно организирана екскурзия до Бари, Италия. Ще бъдем там за 4 дни и имаме план за 4 дестинации. Нощувките ще са ни в Бари. Обмисляме първият ден  направо от летището да се отправим към Матера, за да не губим деня. Но имаме ръчен багаж и малко куфарче. Къде можем да си оставим багажа, на най - изгодни цени и къде ще ни бъде най - удобно?

Общи условия

Активация на акаунт