Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 8

• 43 394
  • 754
  •   1
Отговори
# 330
Подкрепям за Полиняно.И част от моето сърце е там.Марк Твен е казал,че преди Рая,Господ е създал това място.

# 331
Здравейте!
Може ли информация за това дали има автобус от летището на Бари до Матера и обратно?
Пътуването ни е далеч планирано, но ми се иска да направя резервации за спане и след всичко четено тук мисля 2 нощи в Матера и 2 в Бари да направим.
Самолетът каца ранен следобед. Проверих в https://www.rome2rio.com/ и ми показва, че автобус за Матера има около 19 ч чак. Sad То верно денят е дълъг, но целият ден си отива по летища и пътища.... Дали има къде другаде да разчитам на друг обществен (влак, автобус) транспорт?

2. вариант е първоначално в Бари 2 или 3 нощи. Предпоследният ден да отидем на разходка със спане в Матера и оттам направо към летището, но пък не съм сигурна дали няма да ми е претеснено прекалено да не пропуснем полета, той е в чудесно време 14 ч, т.е. спокойно може да се стигне, ако има сутрешен транспорт.

3. вариант е най-лесният - 4 нощи в Бари и оттам екскурзии за по 1 ден, ама пусто четене в темата и "реклама" за нощна Матера и искам да я видя Kissing Face

А за екскурзия за ден, в който ще спим в Бари нагласям следния маршрут: Бари - Алберобело - Монополи - Полиняно а Маре - Бари, удачно ли е? Ще използваме автобус/влак, което препоръчате.

# 332
  • София
Rome2rio съвсем не дават изчерпателна информация, а само за компании до чиито разписания имат достъп. И не винаги особено актуални.
В някои дни излиза директен Фликс в 14.15. Но има и още директни автобуси - споделяни са в темата програми с директен превоз летище - Матера.
Ако не ти пасне остава опцията влак / шатъл или градски автобус до Бари и оттам влак / междуградски автобус до Матера.
Някой наскоро сякаш сподели, но понеже нямам скорошни планове за там и съм чел явно по диагонал и май за Матера се отнасяше, че автобусът спирал далече. Въпреки че непосредствено до централната гара има и автогара, явно не ползват нея.

# 333
  • София
Здравейте, някой има ли опит с паркиране в Матера, драматично ли е положението ?

# 334
  • София
Здравейте, някой има ли опит с паркиране в Матера, драматично ли е положението ?
Спирахме на много удобен паркинг на 5 мин. пеша от старата част. И не беше скъп. Малко преди това имаше още един доста голям паркинг, който подминахме. Сигурно има и други. Иначе спахме в апартамент в нормален жилищен район, където се паркираше пред сградата.

Мисля си, че за Матера 2 нощувки са много. В деня на пристигането може да се види нощна Матера, на другия ден до обяд се разглежда на дневна светлина и вечерта може да се спи на по-удобно за другите градчета място. Освен ако нямате планове да гледате места около Матера.

# 335
  • Бургас
Ето тук паркирахме в Матера:
https://maps.app.goo.gl/V7DcxWta8oGh7XMX9

Никъде положението не е драматично, ако си плащаш.

А за екскурзия за ден, в който ще спим в Бари нагласям следния маршрут: Бари - Алберобело - Монополи - Полиняно а Маре - Бари, удачно ли е? Ще използваме автобус/влак, което препоръчате.

Това цялото в един ден, или питате кой от трите града да изберете?
Или Бари-Алберобело, или Бари-Монополи-Полиняно.
Всички наведнъж е почти невъзможно с обществен транспорт.

# 336
Ние сме го правили Бари-Монополи-Алберобело-Бари в един ден,  но лятото когато е дълъг деня и е възможно, дори спокойно разглеждане без препускане.
За Алберобело повече от 2 часа не ви трябват.

# 337
Здравейте!
Може ли информация за това дали има автобус от летището на Бари до Матера и обратно?
Пътуването ни е далеч планирано, но ми се иска да направя резервации за спане и след всичко четено тук мисля 2 нощи в Матера и 2 в Бари да направим.
Самолетът каца ранен следобед. Проверих в https://www.rome2rio.com/ и ми показва, че автобус за Матера има около 19 ч чак. Sad То верно денят е дълъг, но целият ден си отива по летища и пътища.... Дали има къде другаде да разчитам на друг обществен (влак, автобус) транспорт?
Това е сайтът, от който купувах билети от летището на Бари до Матера:
https://bari.airports.aeroportidipuglia.it/puglia-airbus/
При избор на начална и крайна точка води до сайта за купуване на билети
Сега проверих - има автобуси в 9.15, 11.30, 13.40, 15.00, 18.30
Помня, че имах проблем с регистрация с български телефон (не получавах смс с код за регистрация), но приятелка ми помогна с немски телефон (профилът беше с моя е-мейл). После аз си купих билетите.
Допълвам - автобусът спира до гарата в Матера.

# 338
Благодаря на всички за отговорите! Flowers Hibiscus
Първото, в което съм сигурна вече е, че от летището до Матера може да се намери транспорт Simple Smile

lalence11, все още до месец март има разписание, така че по-нататък ще пробвам и да се регистрирам.

Щом казвате, че 1 нощ в Матера стига - толкова ще запазя.

Tintina, за другата "програма" ще помисля. Денят наистина ще е махсимално дълъг, Iki70, но пък зависи на хората с мен колко ще им се обикаля Simple Smile , да не ги изплаша с толкова ходене, може да разделим в два дни екскурзиите около Бари - Монополи + Полиняно а Маре и в друг ден - Алберобело и...какво да добавим още, като има-няма за 2 часа ще го разгледаме това място Rolling Eyes

# 339
Някой ходил ли е на винена дегустация в района и ако да - къде?

# 340
Ако Локоротондо ви е удобно, можете да видите тази https://www.ionisvini.com/
Намира се близо до гарата.

# 341
Здравейте, Бари и околията подходящи ли са за деца?

Обмисляме пътуване с мъжа ми и 2г дете - зоосафарито, Алберобело и Полянино ел маре като минимум. Има ли в Бари паркове, детски площадки?
Става въпрос за края на февруари/ началото на март за 3 нощувки най-вероятно. Иска ми се детето да не скучае.
Разстоянията вътре в самите градчета малки ли са, дете на 2г ще смогне ли с ходене(мисля си и евентуално за тротинетка и раница за бебеносене на гръб).
Сигурно ще наемем кола за разходките между градчетата, но се чудя дали предлагат столчета за кола? Някой ако има опит, моля да сподели.

# 342
Рент-а-кар компаниите предлагат столчета срещу допълнително заплащане, разбира се (задължителни са). Но може да са поопърпани и не от класа, с който сте свикнали.

Не си представям дете на тази възраст да ходи повече от 10 минути по описаните места. В Алберобело е лудница от туристи целогодишно, Бари е голям град с всички произтичащи от това последици.
Мислете в посока количка/раница, която да ползвате през огромната част от времето.
Площадки и паркове има, но трябва да ги търсите по картата да са ви под ръка. Като цяло малките градчета са по-подходящи за деца.

# 343
  • Бургас
Алберобело може да се комбинира с Локоронондо и Мартина Франка.

Януари и февруари са по-спокойните месеци без много народ.

# 344
  • София
Ето тук паркирахме в Матера:
https://maps.app.goo.gl/V7DcxWta8oGh7XMX9

Никъде положението не е драматично, ако си плащаш.

Това цялото в един ден, или питате кой от трите града да изберете?
Или Бари-Алберобело, или Бари-Монополи-Полиняно.
Всички наведнъж е почти невъзможно с обществен транспорт.

Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт