Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 8

• 42 005
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Официално нямаш право - това е втори багаж.
Много хора са споделяли, че минават често с такава и вероятно се допуска от служителите редовно. Но винаги трябва да има опция да се прибере в ръчния багаж при нужда.
Ако чантата наистина е малка, на тях им е ясно че ще влезе в ръчния и не правят нищо, предполагам такива са били описваните ситуации.

# 661
  • Mostly in my mind
същото важи и за мъжките чанти за документи и пари през рамо/кръст предполагам?

# 662
  • София
същото важи и за мъжките чанти за документи и пари през рамо/кръст предполагам?
Да. Ако нямаш платен приоритет имаш право само на 1 единствен брой ръчен багаж, не по-голям от 40х30х20 см (за Уиз Еър) и независимо от вида му (дамска чанта, мъжка чанта, чанта за фотоапарат, чанта за лаптоп, раница, сак, торба и т.н.)
Понякога са много ларж и за огромни дамски чанти не правят проблем. И даже комбинирани с огромни раници и без платен приоритет. Но не съветвам никого да опитва, защото може да му струва поне 70 евро, ако попадне на стриктен служител. Просто се изненадвам какви пътници има (които смятат, че за тях правилата не важат).

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 15:24 от миленка_д

# 663
  • Mostly in my mind
Ще пътуваме с ръчен багаж само. 4 човека сме семейството. Мисля,че е добре и няма да имаме нужда от повече за 3,4 пълни дни до Италия през топлото време. Посъветваха ме само  да не пълня чантите догоре, а да оставя място и за покупките от там,ако имаме такива, та да не се чудим после къде да ги вкарваме.
Иначе аз съм фотограф и много се чудя дали  да си взема фотоапарата и ако да, как. Освен да го метна на врата..  Blush Stuck Out Tongue Winking Eye
И още един въпрос. Коментиран със сиг много пъти. Коли под наем. Кои сайтове бихте ми препоръчали? Трябва да е ван, 7 човека сме. Мисля за един ден само да го ползваме, да отидем на Зоосафари и на връщане Монополи и Полиняно, че с деца и влак/автобус ми се струва мисия невъзможна.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 15:18 от Лолита

# 664
Аз пътувам с фоточанта и малка дамска чанта на рамо (същинският багаж е приорити или чекиран) и никога не са повдигали въпроса. Заяждат се с хора с куфари и с огромни раници, които се опитват да ги минат като ръчен.

Разберете, че единственият проблем е мястото в багажниците над главите. За това се грижи екипажът, не е от зор да ви глоби. Ако нещата ви са достатъчно малки да ги държите в краката си, под предната седалка, изобщо не ги интересува едно ли, три ли, пет ли носите.

# 665
  • София

Разберете, че единственият проблем е мястото в багажниците над главите. За това се грижи екипажът, не е от зор да ви глоби. Ако нещата ви са достатъчно малки да ги държите в краката си, под предната седалка, изобщо не ги интересува едно ли, три ли, пет ли носите.
Това обаче не е вярно. Проверяващите багажа нямат нищо общо с екипажа. Най-често са от операторите наземно обслужване и даже не са от авиокомпанията. Целта им е да съберат допълнителни такси от недисциплинираните пътници.
За съжаление не може да се предскаже кога ще правят проверки и колко стриктни ще бъдат. Реално аз съм присъствала само на една преди месец рано сутринта на Терминал 1. Една жена стоеше още преди проверката за сигурност и проверяваше наред всички пътници на Уиз, като накара всички да си поставят багажа в клетките дори видимо празни раници. Чела съм обаче доста разкази на очевидци. На връщане от Рим на гейта имаше купчина с изоставени дрехи и вещи, които явно са издували раниците и собствениците им са се отказали от тях. Впечатленията ми са, че се затягат проверките. Но е възможно и да минете метър. Дори е по-вероятно да не ви направят проблем. Но може и да ви поискат 70 евро допълнително.

И за да не си говорим празни приказки, ви слагам линк към правилата на Уиз Еър за кабинния багаж.
И нагледно:

За тези, които още се съмняват, да обърнат внимание на следното:
"Всички пътници имат право да вземат на борда един безплатен ръчен багаж и той не може да бъде чекиран безплатно.

Безплатният ръчен багаж може да бъде едно от следните:

Чанта за лаптоп
Портфейл
Куфарче
Малка раница

Освен това, следните вещи могат да бъдат взети на борда без допълнително заплащане:
- Палто или одеяло
- Мобилен телефон
- Материали за четене за полета
- Безмитни артикули, закупени в салона за заминаване след преминаване през проверката за сигурност
- За бебета (0-2 години): храна за продължителността на полета и сгъваема бебешка количка или малко детско креватче (може да се вземе до вратата или на стъпалата на самолета)
- Чифт патерици за пътници с физически увреждания"

Това е за Wizz. При Райън е подобно (отново е един брой), но размерите са 40х25х20 см.

# 666
Миналият месец на входа на летище София служител на Уиз караше всички да си мерят багажите в клетките.Няма три,пет чанти. Само това,за което си платил.Можеш да облечеш три блузи,клин и дънки,но не да се накичиш с портмоненца ,чантички и торбички.

# 667
Има летища на които следят наистина дори размерите на малки чанти и раници и глобяват, например Ларнака.

# 668
Има летища на които следят наистина дори размерите на малки чанти и раници и глобяват
Именно - но аз говоря за чанти с размер МНОГО ПО-МАЛЪК от допустимото. Иначе всичко цитирано по-горе е абсолютно вярно, разбира се. И винаги ще има хора, които се опитват да го заобиколят с дебели раници и да спестят.
(Все пак клетки съм виждала само на гейта, дори не мога да проумея къде преди секюритито може да се направи проверка).

# 669
  • София
Аз пътувам с фоточанта и малка дамска чанта на рамо (същинският багаж е приорити или чекиран) и никога не са повдигали въпроса. Заяждат се с хора с куфари и с огромни раници, които се опитват да ги минат като ръчен.
В такъв случай аз си нося и една добре сгъната найлонова торбичка. Ако някой спомене, че са 2 багажа, слагам и двете неща в нея. Simple Smile Но това го правех, когато имах отделен голям куфар. Напоследък съм с по-малко багаж и се съобразявам. Слагам в раницата фотоапарата без чантата, само в една тънка платнена торбичка от някакви обувки, за да не се жули. И без това хилядата глупости от джобчетата на фотографската чанта се използват толкова рядко, че само ги разнасям. Simple Smile

Иначе аз съм фотограф и много се чудя дали  да си взема фотоапарата и ако да, как. Освен да го метна на врата..  Blush Stuck Out Tongue Winking Eye.
Мисля, че не е позволено. Ще те накарат да го прибереш.

# 670
  • София
Параход, ето тук стоеше жената, но още в началото на загражденията. Имаше и рамка до нея. И проверяваше всички до един. Беше 4.50 ч. сутринта. За капак жената беше доста кисела.

# 671
Проверка на багажа още преди проверката за сигурност беше масова практика до един момент на някои летища, Бергамо, Бове...даже въпросните рамки измерваха и килограми.

# 672
Параход, ето тук стоеше жената, но още в началото на загражденията. Имаше и рамка до нея. И проверяваше всички до един. Беше 4.50 ч. сутринта. За капак жената беше доста кисела.
В 4:50 ч. щеше да е цяло чудо, ако не е кисела Simple Smile

# 673

Точно на това място проверяваха, и на изхода за другият гейт който е в гръб на снимачната(Миленка).
Там една лелка се караше по телефона на децата й, повече да не и купуват билети на Уиз.
Беше помъкнала една голяма чанта и оплакваше живота си и неправдите на вселената, че така и се е случило.
Там не проверяват за първи път.
Нас не ни проверяваха.

# 674
  • София
На мен ми се случи за първи път проверка там. Това е на входа за Шенген. Другият е за полети извън Шенген.

Общи условия

Активация на акаунт