Имотен казус със съсобственост.

• 1 308
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте, моля за мненията ви отностно един имотен казус свързан със съсобственна къща.
Бих желал да направя и консултация с адвокат, така че ако имате препоръки за юрист с опит в подобни казуси, ще се радвам да споделите.
Казуса е следният.
Три деца(X;Y;Z)от една майка, наследяват къща.
Y дарява своят дял(1/3) на детето на X. Имота се дели за ползване 50/50(Между X и Z) по равно фактически, но без да е разделен документално, по равно между X и Z. Всички партиди са на името на X, Z не плащат консумацията си за електричество и водоснабдяване, но това са отношения между X и Z. След години Z почива и оставя 2ма преки наследници(деца). Къщата продължава да се използва както е разделена помежду им. X прави множество подобрения за своя сметка на ползваната си част, включително нов покрив на цялата къща и тн. Частта обитавана от наследниците на Z придобива изоставен вид, руши се, става свърталище на наркомани и тн. След време X почива и нейният пряк наследник вече придобива 2/3 от имота(б.а. дарението от преди 20 години от Y и сегашното наследяване на X).
Наследниците на Z вече големи самостоятелни хора, след известни проблеми със закона от криминален характер вече не обитават имота, имат свои семейства в други имоти, тяхната част от имота продължава да се ползва понякога от техен родител(който няма собственост в обекта), ползва частта си  от имота без ток и вода-преди е ползвано чрез частта на X, но това е прекратено поради неплащане на сметките и поради настъпили аварии, които ползващият не е отстранявал и това е създавало опасност от пожари и наводнения, няма смисъл да обяснявам на какво прилича, пак казвам посещава го рядко, но все пак, от време на време. Наследника на X, започва да стопанисва неговата част от имота, като инвестира нови средства в освежаване, ремонт и подръжка. През всичките си години на собственост е заплащан данъка върху имота в срок, дори е правен опит да се плаща данъка и върху частта на която не е собственик, за да не се трупат, задължения на имота, но от общината отказват с мотива, че при тях тази 1/3 още се води на името на Z, виждат, че е починал и поради тази причина не могат да приемат плащане от негово име. Въпроса е, има ли възможност за придобиване на останалата 1/3 от имота, която е започнала да се руши, прилича на джунгла и привлича понякога бездомници. Въпроса да се реши чрез покупка на тази част, не знам колко е възможна, предвид, че наследниците на Z са в запори и задължения(вероятно и към държавата), мисля, че имаше пречки за изповядване на имотни сделки в такиви случаи.
Осъзнавам, че стана дълго, но се постарах да съм изчерпателен в обстоятелствата на съсобственоста и владеенето на имота.

# 1
Това, че са в запор, не ги прави по-малко собственици. Те пак могат да продадат, но няма да получат парите, а ще им се намалят дълговете. Но как става наистина е работа за адвокат - да се вдигне възбраната под условие, че парите ще отидат за изплащане на дълговете.

# 2
  • Melmak
Свържете се с адвокат. Щом са задлъжнели може да се съгласят да ви продадат тяхната част.

# 3
Става въпрос за "смешни" квадрати, като пиша къща не си представяйте прогимназия Simple Smile реално може и да се изплати в брой, примерно. Въпроса, е, че като имаш задължения към държавата, не може да правиш сделки, продажби на коли, имоти и тн. по инфо от съвсем скоро.
Благодаря за споделените мнения, нуждая се от препоръка за адвокат минал през подобни казуси, както и на мненията на хора, имали подобни казуси. Моралните съображения също може да си ги изложите, все пак не сме в юридически форум.
Черна станция, мотивацията да продаваш когато няма да получии средства а ще ти се намалят дълговете, които така или иначе не правиш сметка да плащаш, клони към 0, за това питам запознати или препатили, дали съществува друг начин за придобиване на конкретната част, няма да бъдат ощетени съсобствениците, доста години другият съсобственик им помага по един или друг начин.

# 4
  • Melmak
Те може да не искат да продават, защото просто не искат. Или защото някой ден може да дойдат и да ползват.

Тогава вече става сложно. По принцип има вратичка с констативен НА, като ти докажеш, че добросъвестно си се грижил за имота. Не е толкова лесно и не става само с 10 г плащах данъци и сега е мое. Въобще в България върлува един такъв мит, че плащаш данъците на чужд имот и той вече е твой. Не е точно така. Вече и малко нотариуси се съгласяват на подобни сделки, но все пак има.

Можеш да им пратиш нотариална покана за доброволна делба. Ако къщата е неделима ще трябва да се наплати дял.

# 5
Те може да не искат да продават, защото просто не искат. Или защото някой ден може да дойдат и да ползват.

Тогава вече става сложно. По принцип има вратичка с констативен НА, като ти докажеш, че добросъвестно си се грижил за имота. Не е толкова лесно и не става само с 10 г плащах данъци и сега е мое. Въобще в България върлува един такъв мит, че плащаш данъците на чужд имот и той вече е твой. Не е точно така. Вече и малко нотариуси се съгласяват на подобни сделки, но все пак има.

Можеш да им пратиш нотариална покана за доброволна делба. Ако къщата е неделима ще трябва да се наплати дял.
Да, прочетох съдебната практика отностно констативните нотариални актове.
Има добри статии на няколко адвокататски дружества по темата.
Имота би могъл да се счете за делим, въпрос е, че, за да стане делим съсобствениците трябва да инвестират може би, около 20к, предвид, че тяхната 1/3 би се явила под 20 квадрата, колко би било рентабилно за тях, дори и да имат финансовата възможност.

# 6
  • Пловдив
Може да се продава, когато имаш дългове, разбира се. Веднъж са ви го казали вече.

Сега, ако под "не може да се продава" разбираме "продавачът не може да си сложи парите в джоба, щото откъде накъде ще ги дава на държавата/кредитора", друга работа. За някои хора това е едно и също. Wink

Цитат
Въобще в България върлува един такъв мит, че плащаш данъците на чужд имот и той вече е твой. Не е точно така.
Да, не е точно така, но не се сещам за никаква разумна и законосъобразна причина да ми откажат - както са направили - да платя чужд данък, ако много държа. Отношенията ми със собственика не са тяхна работа. Особено ако съм съсобственик.

# 7
  • Далечният изток
Заведете дело за делба примерно...
Аз така го предлагам принципно, защото не можах да се ориентирам при всички тези съсобственици, наследници, ток, вода...

Иначе данък може всеки да плати. Даже и аз, ако ми кажете адреса, ще ви го платя още утре.

# 8
Може да се продава, когато имаш дългове, разбира се. Веднъж са ви го казали вече.
Ами, не сте права. От тази година при изповядване на сделки не се предоставят бележки за липса на задължения към НАП а нотариуса прави проверка, ако установи задължение не може да изповяда сделката. Не гадая, не мисля и не предполагам, проверих.
Оставам отворен за препоръки за юрист с опит в тези казуси Simple Smile
Благодаря отново на включилите се

# 9
Казахме, че може като се вдигне възбраната и парите отидат в държавата. Не сме казали, че може ей така, по принцип.

# 10
  • Пловдив
Вярно, бе, ей го - черно на бяло пише: "не може". Sunglasses

Данъчно-осигурителен процесуален кодекс

Чл. 264. (1) (Изм. - ДВ, бр. 66 от 2023 г., в сила от 03.05.2024 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2024 г., в сила от 03.05.2024 г.) Прехвърлянето или учредяването на вещни права върху недвижими имоти или наследствени права, включващи недвижими имоти, включването на недвижими имоти или вещни права върху недвижими имоти като непарични вноски в капитала на търговски дружества, вписването на ипотека или особен залог се допуска след проверка, извършена от нотариуса, съдията по вписванията, длъжностното лице по регистрация по Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел или длъжностното лице по вписванията по Закона за особените залози, по електронен път в Националната агенция за приходите, в резултат на която се установи, че прехвърлителят или учредителят на вещни права, съответно ипотекарният длъжник или залогодателят, няма непогасени, подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Наличието или липсата на непогасени данъчни задължения за имота се удостоверява в данъчната оценка.

# 11
  • Далечният изток
Ако се установи задължение, може да се изповяда сделката Wink
В новата декларация по 264 от ДОПК си го пише изрично как става.
Проверено...

Магдена, ал. 4 касае задълженията.

# 12
  • Пловдив
Нещо не ми излезе ал. 4, или може би не съм успяла да я копирам:

Чл. 264.
...
(4) (Доп. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2023 г., в сила от 03.05.2024 г.) Когато нотариус или съдия по вписванията установи, че лицата по ал. 1 и 2 имат публични задължения, действията по ал. 1 и 2 могат да се извършат след заплащане на публичните задължения или ако длъжникът писмено декларира, че е съгласен публичните му задължения да се погасяват от сумата срещу прехвърлянето или учредяването на вещното право и купувачът внесе дължимата сума в съответния бюджет.

___

Аида, усетих се, като тръгнах да почерням в горния пост, обаче и при редакция не успях да я добавя.

# 13
Доколкото не сте видели всички документи, от които правите изводите си за финансовото положение на съсобствениците си, можете само да предполагате с определена доза вероятност.

Да не говорим, че следва да се видят документите от колега, за да са ясни квотите към днешна дата, а не към датата на придобиването по наследство ( споменавате разпореждания ).

+ още няколко анализа.

Едва тогава можете да обмислите вариантите.

Винаги един депозиран иск за делба дисциплинира съсобствениците със самото си съществуване (дори да се споразумеете междувременно), освен ако нямате намерение да правите обстоятелствена проверка.

Само за София мога да препоръчам адвокат, не знам в кой град е имота.

# 14
Да, адвокат от САК ще е прекрасно.

Отностно първият абзац, не ми се искаше да изпадам в подробности не касаещи казуса, иначе...в течение съм.

Ще очаквам препоръката ви, благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт