Био зеленчукова градина, нашето райско кътче! (ТЕМА 58 )

• 31 617
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
Студ си е вече да. Аз от няколко дни затварям парника още следобяд. Падат си температурите и много рязко захладня. Оставям само два горни проверителя над вратите, които са, но вътре си остава по-топло.

# 61
Мога ли да отрежа доматите и да оставя корените в земята? ... И на пролет да ги изорем... Или да ги скубя?

# 62
Не, само бобовите са полезни заради азотфиксиращите бактерии. Останалото вадя, утре ще е поредната доза домати, все още има цвят и скоро няма да чистя, краставиците намаляха.

# 63
# 64
  • Перник
Захладня и растенията живнаха. Цяло лято поливах, но явно жегата ги тормозеше. Краставиците започнаха да дават повече плод, босилекът ми е най-хубавия, който някога съм имала, а доматите така ведро си цъфтят...

# 65
Здравейте, някой имал ли е коренова нематода в градината и как се преборихте? Корените на извадените ни краставици и домати са като грудкови. Четох, че било опасно и няколко години не трябвало да се сее на същото място.

# 66
Имам приятелка с нематода в двора си. Сее само семена устойчиви на нематода.

# 67
Здравейте, някой имал ли е коренова нематода в градината и как се преборихте? Корените на извадените ни краставици и домати са като грудкови. Четох, че било опасно и няколко години не трябвало да се сее на същото място.

При мен миналата година бяха така, но след тях сях пшеница и грах. Тази година са наред, поне тези, които съм изскубала.

# 68
SvetlaK,  и при мен така.  Зеленият боб, който цяло лято се скъса да цъфти,  сега започна да връзва изобилно.  Дочаках реколта от зелен боб 😀

# 69
https://zemedeleca.bg/2023/05/05/nematoda-uporit-vreditel/
Нематода – упорит вредител с естествен враг

# 70
  • София
В Западна България последните дни е есен, и то хладна. Редуват се дъжд и слънце, а температурата не превишава 18°С дори на обяд.
Доматите ми са в краят си, но пиперът едва сега влиза в плододаване. Не му стига топлото време в нашият район, въпреки топлото лято.
Бях се заканила да скубя и вторият ред зелен фасул, той пък ме изненада с реколта! И го оставих, явно до слана се бере този родовит сорт Капитано. Иначе оскубаният го оставям на място, за зелено торене, защото е здрав. Стъблата на царевицата също нарязвам и разхвърлям. Всичко останало се събира и изхвърля.
Извадихме половината картофи. Има много наядени, и естествено най-хубавите и едри. Тъй като си личат зъби, мисля, че е яден от мишки?  Не е сляпо куче, то измъква всичко. Комшийката казва, че е попово прасе, но може ли цял сезон да не видя нито едно, пък и нито един корен насаден разсад нямах прегризан.

Цветята също са се съживили от дъжда и падането на Т. Нямах никакво вземе да ги обгрижа. Правих доматен сос, пекох и затварях чушки, вадихме картофи, занимавахме се с майстори. Вече имаме замазка на къщата, ура!
Предстоящите почивни дни ще правя лютеница, с малко купени + от моите чушки.
Скрит текст:

Червена превъзходна - любим стар Бг сорт.

Флорина

Сладко от малини направих само две бурканчета, но хапваме доволно цяло лято.

Пиперът е много свеж, отрупан с плодове. Дано успея да го напръскам още 1-2 пъти. Приготвила съм му агрил, ще експериментирам до кога мога да го опазя. По правило в нашия район в началото на октомври пада слана и после има 20-на хубави дни.

Още толкова реколта ще има, предоволно, от засято 7 кг семе.

От какво е ядено според вас?

Срещу нематода
https://amiti.org/category/nematoda?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw9 … tt9gaArjWEALw_wcB

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 09:47 от sofyia

# 71
sofyia , браво за реколтата. Честита замазка. Попово прасе според мен си е хапнало от вашите картофи.

Аз приключих с доматите, обрах последните зелени, ще направя туршия.
Доматите от Недоволна са чудесни, догодина пак ще сея от тях.
Зелен боб Сакса, семена от Лидл, има шушулки, но не наедряват. Сгреших, че не го загърлих, но изпуснах момента.
Калифорнийския пипер, семена от Лидл, много добре се представи, жалко, че от градушката само две коренчета оцеляха.
Пиперът ми сега е зелен, расте. Малко късно, но ще има да хапнем. Чушки брах за по едно ядене няколко пъти.
Догодина градината няма да е строителна площадка, така че, живот и здраве, по-рано ще започна да сея семената. По лични наблюдения за нашия район най-добре е в началото на февруари да започна с разсада за домати.

Малко снимки да покажа (от 13.09 са)
Скрит текст:

Лимонът ни
Скрит текст:

# 72
Моята реколта от неделя:
Скрит текст:

Червените домати са обрани една седмица по-рано, зелените са от неделя. Вече ги бера почти напълно зелени, заради дъждовете, от които едрите домати се напукват и после може да се разболеят. Изрязала съм голяма част от корените с домати, но има и много, които са още здрави, както и колтуци. В неделя обикалях с една електрическа четка за зъби да разклащам където има цъфтящи - последни надежди. Зеленият боб го садя нарочно по-късно, с тиквичките окъснях, крокодилките се държат много добре. Две останаха да си висят, качили се на 3 метра на асмата, оставих ги, че бяха започнали да зреят и нямаше смисъл да разнасям стълбата за да ги обера.

# 73
Имам аз дилема  кое да изскубя - тиквичките или пипера, защото разсада салати ми е готов, а свободно място няма Simple Smile

# 74
Прекрасни зеленчуци момичета. Браво за труда и чудната домашна реколта. Червената превъзходна е толкова вкусна ябълка😊  
Софи и аз не мисля, че е мишка. И аз като Fortuna, си мисля, че вероятно е попово прасе. Дано са малки пораженията.

Скаридка, тиквичката не отминава ли вече? Там да освободиш място за салати.

Общи условия

Активация на акаунт