Био зеленчукова градина, нашето райско кътче! (ТЕМА 58 )

• 30 844
  • 741
  •   1
Отговори
# 45
Рецептата по която аз правя сушените домати е: На хартия за печене и на 100гр.във фурната. Оставям тавата цяла нощ. След което ги слагам в бурканчета, нарязвам скилидки чесън, босилек и доливам със зехтин. Прибирам ги в хладилника за зимата. Черитата на половинка и пак във фурната да се изсушат.

# 46
Градинаркиии, къде се изгубихте?
Кратък отчет кьополу, лютеница, сладко от круши, сушени ябълки и сливи са сред последните зимнини...
При нас снощи много валя и имаше прекрасен спектакъл от светкавици над морето (само да  си на топло и сухо  Simple Smile )

# 47
При нас спектакъла беше над главите ни, много неприятно. Аз вече май ще махам доматите - тук таме има някой зелен и една краставица се мъчи още. Чудя се дали да не сложа малко репички или салатки? Малко е горещо за тях като че ли? Мравките ще отмъкнат семената.

# 48
И при нас валя, малко без екстри. Тъкмо ММ направи виното и заваля. Двора е за чистене, има само малко корнишони ,тиквички, домати и карфиол от втората реколта и това е. Гроздето не го броя, то ще замине на ракия съвсем скоро. Изключителна реколта грозде има тази година. От десертните сортове има кичури по килограм и нещо.
Днес си играх та го мерих.
Малко снимки
Скрит текст:

Много бързо замина лятото. Вижда се края на земеделдката работа. Аз отчитам изключително плодородна година, въпреки сушата.

# 49
Направо тръгвам да ви обикалям по морето, като гледам какви вкусотии сте приготвили! Само да не бях на диета. LaughingLaughingLaughing

А сега сериозно.
pticasprujina, не бързай да ги махаш. Много е възможно добро време да се задържи по-дълго и да имаш още домати и краставици. Поизчакай още.

# 50
Аз ще си оставя доматите само в оранжерията. Вънка тоя уикенд ще ги нулирам вече.
Разсад краставички също имам в оранжерията, да видим ще порасне ли нещо 🤔

# 51
Морски бриз, чудни кошнички със зеленчуци и грозде. Нашето десертно грозде, го нападнаха пчели и има много за изхвърляне. Но това което се запази е много сладко. Тази година имаше много слънце и както татко казваше навремето, хубаво " изпечено" грозде. Ние почистихме една част от градината. Останалата част, през почивните дни.
За жалост, лятото бързо и неусетно отмина и се усеща есента.
Диорелка, никакви строги диети.🌞🍀

# 52
Ха ха, Ясминче. Де да можех да те послушам... Simple Smile
Майка увиваше чепките десертно грозде във вестници, за да не го нападат оси и пчели. Като узрееше кардинала, режеше чепка с клонка и й слагаше по едно зърно грозде на отрезите. Закачаше чепките на стълба към мазата и така имаше грозде до Нова година.

# 53
Ясмин, има чорапчета за грозде. Колеги казват, че вършат работа, не съм  ги използвала.
https://agrinet-bg.com/%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8-%D0%B7%D0% … 0%BE%D0%B7%D1%8F/

Последна редакция: ср, 11 сеп 2024, 20:35 от morskibriz

# 54
Нямахме вода два дни не смея да вляза в оранжериите. Утре че надзърна дали имам щети. Вода 24 часа заради авария и помпата изгоря. Днес мъжът ми е взел нова, но навън валя само за оранжериите трябва поливане.

# 55
Бризче, тези които показваш са на много хубава цена. Съседът сподели, че си купил от магазин 50бр.за 8 лв., но беше ги сложил доста рано. Ние имахме ангажименти с гости и не успяхме да отидем близо 2 седмици. Когато отидохме до село, вече имаше много оси и не ми се искаше да рискуваме да ни нажилят.
Но успяхме да хапнем. Дано задържи времето и да няма много дъжд, за да не се напука останалото и да може да узрее.

# 56
  • София
Бриз, чудни кошници и грозде!
Ние отсъствахме два пъти по пет дни в последно време и градинката си е на самотек. Изпуснах и пръсканията по схемата на Амитица, каквото стане.
Оскубала съм само единият ред със зелен фасул, вторият ще е тази седмица, че още реколта има по него. И царевицата ще извадя и накълцам с ножица, и ще я останя за зелено торене.
Краставиците продължават да са с кубинка и да си раждат. Сложих и три големи 3 л буркани за прясно ферментирали.
Домати имам колкото за ядене. Имат и доста зелени, така че няма да ги пипам.
Пиперът тепърва започва да червенее. Брала съм повече само веднъж, три пликчета във фризера сложих. И съм готвила и пекла за ядене доста разбира се. Тези почивни дни ще го обера и който е прошарил, и по-едрия зелен, ще го опека и в буркани. Днес си поръчах още 10 м агрил и съм решила да го завия, като има прогноза за ниски Т. Отчитам, че къщата прави сянка следобяд и пиперът ми закъснява доста по тази причина, но това е положението в малкия двор. Даже при мен е по-слънчево в сравнение с комшиите.
От патладжанът съм доволна, но и той е при пипера и не му стига явто светлина.
Преди дъждовете посях репички (дано не е рано за тях), рукола и спанак.
От овощните, ябълките ми са чудесни. Крушите - май изгорих едното дръвче с Нимазал-а, дано оцелее! Вързало е, но започнаха да съхнал леко листата. И през лятото се заговорихме веднъж с Aila и тя ми припомни, че не е ОК за крушите и че и те май са ги прецакали.
Малините ми се развиха много добре тази година. Въпреки многото поливане обаче, правеха съвсем дребни плодове. Едва сега са едри и сочни. Много ги харесвам тези ремотантните, от юни до сега през два дни си ги обикаляме и хапваме.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 13:41 от sofyia

# 57
Нимазал гори някои от крушите, не пишеше конкретни сортове в упътването и аз не смея да пръскам нито една от 4те в двора

# 58
Дават минимални температури от порядъка на 7⁰-8⁰ в следващите дни за Софийска област. https://meteo.bg/forecast/gradove Някъде прочетох, че има опасност от слани по високите котловини на западна България.

# 59
  • София
Не скубете фасула, за да останат корените и бактериите в почвата.
Бриз, как ракия... добре ли прочетох... искам 2 щайги да си купя и да преям с това грозде!
Аз за пръв път имам втора реколта краставици и най-после има плод.

Общи условия

Активация на акаунт