Био зеленчукова градина, нашето райско кътче! (ТЕМА 58 )

• 30 847
  • 741
  •   1
Отговори
# 690
Много сте напред, колеги, аз тепърва още обикалях за семена и днес започнах. Купих си скъпоценни семена на тиква Матилда, по 10 броя в пакетчето, над 4 лева, не знам ще имам ли смелостта да ги заровя направо в градината или ще ги правя на раздад, да не ги затрия Simple Smile. Засях едно пакетче ръгби днес, и там издирвах драгоценните семена под бройка Simple Smile)), изобщо сменя се профилът на селската работа, все повече се превръща в скъпо, бутиково хоби Simple Smile. Сигурно в повече от пет магазина нямаше Мила, ще се задоволя с няколко корена чери Аля. На доста патетична ода попаднах като търсих повече информация за сорта в интернет https://agro-apteka.com/product/2685/domati-sort-alya-f1.html, маркетингът работи активно в сферата ни, иначе намерих и отзивите на София тук от предни години.

# 691
  • София
Поздрави и от мен.
Вчера за пръв път останахме с мъжа ми да спим на село. Много си ми харесва на къщата. Почти всичко си има вече в нея, има си и двор и котки и растения. Само кокошки и куче ми липсват Simple Smile
В събота успя той да доизреже овошките и да закрие оранжерията. Аз насях част от семената и гових на котките.
Днес бяхме до три часа следобед. Аз досготвих на котките, затворих близо 50 кг буркани и донасях доматите.
Илия в дъжда сади грах Simple Smile. След което фрезова в голямата оранжерия и вкара двата малки парника.
След 10ти март, защото ме няма преди това ще местя пикираните и насяти неща в оранжерията за доотглеждане, за да не е оранжерия хола ми. Мисля и направо там да сея пипера за навън.
Надявам се да поникнат повечето нови насяти семена, но дано не са всички, че после ми е жал да не ги хвърлям и пикирам всички.
Няколко патладжана имат вече същински листа и при мен, но заради застудяването преди заради проблем с климатика са доста по-назад. Миналата година доста по-късно ги сях и пикирах и затова не се притеснявам.
Оказа се че пирографът, който купих миналата година да си дупча кофичките е изгорял. Не ми се купува трети..
Кокичетата са страхотни, много ги харесвам, скоро ще има и минзухари.

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 19:58 от Aila

# 692
Сигурно и някой петел на комшии сте чули, на село и нощното небе е много красиво, няма светлинно замърсяване, някои млади хора пораснали в града дори не знаят какво е нощното небе. Има някаква космическа самота на село нощем, човек усеща по-ясно мястото си на земята.
Айла, моят мъж с поялник прави дупките, дали нямате. А аз днес понеже бях сама бях супер смешна, с чук за пържоли забивах игла за шиене в пластмасови бирени чаши Simple Smile)).

# 693
Ама много професионално го давате, аз директно с ножицата дупча 🙂  игли също имам.

# 694
  • София
Поялник нямаме обаче взех от една комшийка от мъжа и, но и той не работи. Докато стане време да пикирам ще трябва да намеря решение.
Аз имам много пробити кофички от миналата година, но част са счупени, част съм раздала с разсада и трябва да ги възстановя.
Тити, аз пикирам около 400 корена домати и патладжан. С пирографа става най-бързо и лесно. Иначе много време ми отнема и често има порязан или надупчен пръст. Днес иначе половинката предложи да пробие с бормашината. Но пак има риск да се счупи кофичката така.

Някой прави ли разсад за пипер направо в земята? Има ли някакви специфики?Комшийката каза, че сее ако правилно съм запомнила чак на Благовец.
Аз мисля да пробвам в земета, но все пак в оранжерията.
Петел не ме събуди, но беше доста по-светло заради звездите и небето. Все още нямаме пердета, мислех и да не слагам, къщата е навътре и си гледа към двора, но май ще размисли Simple Smile

# 695
Aila,  разсад пипер директно в земята става, но в т.нар ястък. Изкопава се с права лопата около 30-40см, най-отдолу се слага пресен още гниеща тор, която да излъчва топлина, после слама и накрая торф. Покрива се с найлон.. и трябва като се стопли всеки ден да се открива и вечер да се покрива ..
Пиперът си иска топло и това си е

# 696
Аз правя дупки на кофичките от кисело мляко с винтоверт (тази година ММ си купи малък от Лидл и с бургия ги пробих, много бързо стана, иначе с шило ги пробивах, а на ММ баба му нагорещяваше пирон и с него дупчеше кофичките).

Днес минахме през село, салатките, които са под туби за вода, са свежи и сякаш пораснали. Спанакът никакъв го няма - има тук - там поникнал, но изглежда зле.

Свекърва ми сее разсад за пипер директно на земята. Огражда едно място, разкопава, слага семената, отбелязва кой сорт, докъде е, покрива с найлон. Като започне да никне, прави тунелчест парник. Отвива, завива, полива, плеви (тук вече и аз се включвам) и това е. Става супер разсад.

# 697
  • София
Мерси Скаридка. Някой ден може  да пробвам този начин. Благодаря за описанието. Няма да е тази година обаче. Нямам прясна тор.
Фиртуна, точно нещо подобно и аз си представям. Може ли да ми кожеш, кога го сеете пипера, горе долу кога пониква и кога го садите после навън?

# 698
A  вие за дупчене на кофичките от мляко ли говорите.. Имам специално едно клонче заковано за дъска. Клончето е с диаметър, който съвпада с дъното на кофичките. Нанизвам ги по 5-6 на клончето и с чук и шило пробивам Simple Smile

# 699
A  вие за дупчене на кофичките от мляко ли говорите.. Имам специално едно клонче заковано за дъска. Клончето е с диаметър, който съвпада с дъното на кофичките. Нанизвам ги по 5-6 на клончето и с чук и шило пробивам Simple Smile

# 700
Aila, ще питам за по-точно свекърва ми кога сее разсада за пипер, но мисля, че е в края на март.
Аз се пробвах да правя разсад в сандъче, но моят не стана така хубав. Иначе правя на люти и сладки чушки, получава се.

# 701
Аз правя дупките на кофичките от киселото мляко с пирон.
Вземам с клещите голям пирон, нагорещявам го на свещ и бучкам.
С поялникът си правих на транспортните саксиики на орхидеите. Но много му треперех, заради пластмасата и да не го повредя🤣

# 702
Между другото, понеже някой спомена за тиква Матилда. Моите тикви не бяха Матилда, но някакви подобни малки цигулки... миналата година станаха страхотни, вкусни и сладки. Ветровете ми откъснаха 3 от тях доста зелени и даже и те узряха сами за моя изненада, оставих ги на слънчев прозорец, пекох ги н слънце и всичките узряха напълно и ги хапнахме. Най-големите станаха 3 килограма, не са някакви огромни. Имах всякакви размери и ги редих като матрьошки по прозорците.
Имам бая семена от тях, ако някой иска, мога да му изпратя няколко семенца с една пощенска картичка (като подарък). Разбира се не мога да гарантирам, че ще растат добре където сте вие, но пак много бих се радвала да ги споделя ако някой иска да ги пробва. Или пък да направим едно менкане на пощенски картички с по няколко семенца в тях : )
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 17:43 от bloombug

# 703
Миналата година беше много тиквена и у нас. Пролетта беше дълга, хладна и валежна, слагах няколко пъти семена на тикви, защото не изникваха изобщо. Различни сортове, домашни и купени, каквото имах налично, бутах през 2 седмици в земчта. Обаче като се затопли, като избухнаха тия ми ти тикви, като изникнаха всички... Наложи се да разреждам, бяха ужасно много. Та и Матилда имах, много вкусни. Тази година пак ще сложа от тях.

# 704
Аз изрязвам дъната на кофичките с малка крива ножичка. Преди пробивах с винтоверта, като ги подреждах по 5-6, но след това започнах да махам по-голямо кръгче от дъното, за да може да се поливат сами отдолу и корените им да могат да прескачат в пръстта в чувалите под тях. Сетих се, че имам бор-корона различни размери и вероятно с нея би се получило по-бързо. С ножичката е бавно, но като е дъждовно времето, както беше този уикенд, на топло до печката, и като се зазяпам в някой случаен филм, уплътних времето и насмогнах за предстоящите пикирания тази пролет. Заради по-отвореното дъно, при пикиране първо натъпквам 2-3 см почва отдолу, да се уплътни и да не изпада и след това вече слагам стръкчетата и запълвам нормално.
Преместих на село софийския разсад домати, който скъсявах Wink, и пикирах част от него.
Скрит текст:
Това са моите изрязани доматчета, забавиха се с няколко дни от изрязването, но се оправиха. Пикирах тази събота една част, за да се разредят малко, останалите следващата събота.

А тези сях експериментално на 25.01 на моята тераса-градина - поникнаха след 20 до 33 дни, два сорта още не са се показали. Ще видя дали ще са по-здравички, израствайки без глезотийки.

И при мен в градината първо цъфна жълтото минзухарче.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 12:00 от Кити Кет

Общи условия

Активация на акаунт