Био зеленчукова градина, нашето райско кътче! (ТЕМА 58 )

• 31 257
  • 741
  •   1
Отговори
# 705
Да, продават в изгодни пакетчета семена на тиква тип цигулка и отделно сорт Матилда F1. Казано честно, нямам пълно доверие на търговците и не съм убедена, че не са ми сложили от по-евтините семки за тип цигулка, но се включих в потока на живота и рискувах, снобария Simple Smile)

# 706
  • София
Честит национален празник, мили градинарки! 🇧🇬⭐🇧🇬
Ние почетохме празника на тържеството, организирано от общ. Горна Малина, на паметника Арабаконак. Винаги е много тържествено.
Кофички и кофи пробивам с нож или пирон, нагорещен на газов котлон - и в апартамента, и на къщата.
Орязах дръвчетата и аз. Знам, че всички сте доста напред в градинарските дейности, но има и нови хора в темата,  така че слагам по една снимка преди/след за ориентация.
Дърветата са четвърта година, миналият сезон влязоха в плододаване.
Скрит текст:
Ябълка Златна превъзходна - тя е с умерен към слаб растеж.

След

Червена превъзходна - умерен растеж

Флорина - много силен растеж

След

Малини - повечето ни да ремотантни - две реколти в сезона. Правилото е да се режат на 1-2 пъпки от земята тези, които са дали плод, а да се оставят летораслите, които не са имали, защото на тях се залага първата, ранно лятна реколта. Но при изключително високите температури много малкото лято всички клонки заложиха цвят и плод, съответно наесен имаше реколта чак като се захлади, а лятната почти изцяло изсъхна.
Затова повечето пръчки изрязах на две пъпки, а по 2-3 на храст - на около 60-70 см от земята.
Скрит текст:
Череша - формирана е на втора година, няма да режа, ако има нужда - лятото.
Скрит текст:
Круши - моите показват много слаб растеж. Едната роди много на втората година и тъй като оставих плодовете (а не трябва), м.г почти не мръдна. Затапило се е дървото, но още ми е жал да го махна.
Показвам друго след лека оформяща резитба.
Скрит текст:
Отивам да пръскам с бордолезов р-р 2 %.
Желая ви хубав ден!

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 18:46 от sofyia

# 707
  • На морето!
И ние напръскахме с бордолезов, фризирахме овошките, направихме дървесен мулч за цветната градинка и наръсих малко семенца на цветя. Следващата седмица започвам с разсадите на домати и на някои китки.
Краставици и тиквички директно в лехата сея, няма да правя разсад.

# 708
Ехеее, браво на вас, напреднали сте.
При нас вчера се стопи вече окончателно снегът, но е много кално.
Дръвчетата не са изрязани (но пък миналата година един приятел на ММ ги изряза много хубаво), не са напръскани, нито варосани. Не успях да насея всичкия чесън и арпаджик.
Уж гледах да си разпределя работата, но природата реши друго. 😃 Но пък съм изключително радостна, че валя сняг. Както се казва, няма пълно щастие. Ще насмогна.

П. П. Aila, малко по-късно ще звънна на свекърва ми да я питам за пипера, не съм забравила. Ще пиша какво ми е отговорила.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 16:29 от Fortuna

# 709
Тук е кал до уши и не мога да си помисля да вляза с градината. Дръвчета и лози не сме рязали. Малините сорт Люлин режем до земята.
Разсадите трябваше да сложа, но ММ е майстор строител тези дни и няма време да ми вземе торф за разсади. Имаме да препокриваме оранжерия при майка и там да се реже ... Абе почнА си работата

# 710
  • София
Здравейте, и Честит празник!
На мен ми разчетоха ЯМР -ра и ще съм на хапчета и повече пазане. Но слава Богу не е нещо по- лошо.
Направо се чудя как ще карам с по - малко работа не само градинарската ,а и страничната. Правех си планове за ремонт на мазето, но може и да изчакам.

# 711
  • София
Всичко може да изчака, важното е да се възтановаш 🤗🤗🤗🤗работата край няма, но трябва да сме здрави да я вършим❤️

# 712
  • София
puffero, браво, важното е, че всичко е наред! 🍀❤️⭐ Работа е имало преди нас, ще има и след нас! По-спокойно и бавничко, пак ще се движат нещата.

# 713
puffeto , браво за резултата. Спокойно, работата няма да избяга. Пази се, здравето е най-важно. 🤗

Говорих със свекърва ми за това как прави разсад на пипер навън.
Разкопава мястото, слага дървесна пепел, оборска тор и купешка пръст. Хубаво ги размесва, изравнява мястото, слага семената, покрива със смес от купешка пръст и пръст от двора, слага найлон, отгоре прави тунелчест парник. Семената сее втората половина на март. Когато поникнат, маха долния найлон.
Малко по-бавно никнат, отколкото в сандъче в стаята, но не помни за колко дни. Разсажда в градината в края на май.

# 714
  • На морето!
Градинарчета, споделете откъде да поръчам ягоди, ако знаете, моля! Искам да си попълня лехичката с ягоди, децата много обичат и им се радват, но не знам нито какви сортове да търся, нито къде.

# 715
  • София
Fortuna, бих го пробвала начина на свекърва ти другата година.  Само още едно парниче ми трябва , че сега имам едно малко  и марулите все са под него.
На мен семенцата са ми в кофички от мляко тази година другите съдове не ги намерих , а и сложих по- малко семки. Обаче дъщерята и племенницата само ходят и ги преравят показало ли се е нещо. Една кофичка я обърнаха даже , но каквото стане де.

# 716
Rapariga, поръчах си ягоди от този човек.
https://www.facebook.com/groups/270196598405680/?ref=share
Разсада е чудесен. Има два вида ранен и късен сорт. Поръчах 20 бр и всички ми се  хванаха.
Те всъщност си идват готови пикирани, не са на гол корен, а цената е 80ст- 1лв (забравих🤭)
От него си взех и малини, и къпини.

# 717
  • Перник
Вчера си пооплевих спанака, че не се виждаше от трева. Нарочно го бях оставила така зимата - да му топлят бурените Grinning Засях малко салатки под агрил в повдигната леха. И толкова. Снегът се стопи миналата седмица, а събота и неделя валя дъжд. Супер кално е навсякъде, а сутрешните температури все още са отрицателни. Но знам, че трябва да се заемам с градинската работа, че изведнъж ще стане 30 градуса.

Аз пробивам кофичките с нагорещено на свещ метално шишче. Мъжът ми ползва по-високотехнологични методи като поялник и винтоверт Grinning

# 718
Преди всичко като един вече препатил пациент искам да поздравя puffeto за резултатите HeartFlowers Four Leaf Clover

И сега да обобщя как върви при мен с разсада.
Пипера почти всичкия се показа, но само един сорт върви чудесно. Той е купешки, дребни сладки чушлета. Чорбаджийските също поникнаха добре. Всички останали видове люти чушки и други едри никнат много бавно и слабо. Следващата година задължително пипер първо ще слагам в мокра хартия!

Патладжан. Тцаконики поникнаха всички семена, върви прилично.
Моите семена никакви не се показаха, сега сложих наново като предварително ги оставих за 3-4 дни в мокра хартия.

Домати. Не съм доволна от избора си тази година да слагам по семе в чашка, някои не поникнаха въобще. Направих го защото все правя повече отколкото ми трябва, а и за да не пикирам, но в крайна сметка предпочитам повече семена в кофичка и после да си селектирам по-хубавите и да си ги пикирам.
За статистиката първи се показаха Биволско сърце и Сан Марцано. Тук разсада е на една седмица, скоро ще досипя пръст или компост в кофичките да допълня.
Скрит текст:

Поръчах фитолампа, въпреки че вече има доста слънце през деня, но ми се иска да го сея преди края на април и искам да "дръпне". Вчера я доставиха, сега ще засека 10ина дни как ще му се отрази.
Скрит текст:

А, да не забравя. Слагам малко пролетни цветя от градината за настроение. Минзухари и ириси сега, чакам нарцисите , зюмбюлите и лалетата на по-късен етап. Вече има пчелички като се стопли през деня.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 12:12 от ~Биб~

# 719
Биб, разкошни цветя..
За съжаление при нас цъфнаха още декември без да са се показали много от земята. Преди големия сняг един розов зюмбюл дори беше цъфнал буквално в пръстта

Общи условия

Активация на акаунт