Био зеленчукова градина, нашето райско кътче! (ТЕМА 58 )

• 31 257
  • 741
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Благодаря ви момичета , много здраве ви желая!

# 721
Здравейте, имам няколко коренчета домати кръстосали листа и високи 7см.
Да ги пикирам ли или им е рано?

# 722
Според мен дали да се бърза с пикирането зависи от това, в какво положение са. Ако са насети нагъсто, по-ранното им пикиране е важно, защото ще се разшири пространството за корените и листата. Ако са самостоятелно по 1-2 в гнездо, може да се изчака до 4-5 истински листа. Аз ги пикирам по-рано, защото след пикирането ги поливам с рутмост за увеличаване на корените, което не мога да направя докато са в общ контейнер. Пикирала съм и едва-едва кръстосали, особено когато се е случило да поникнат десетина растения в кофичка за 2. Също така съм пропускала напълно пикирането, когато са били насети самостоятелно в половин чашка пръст - а след това само с допълване.

# 723
Благодаря!
На 1см са едно от друго, ще изчакам още 4-5дни и ще ги изместя. Тъкмо ще получа и Рутмоста, за да ги полея.

# 724
Puffeto, можеш и да оставиш градината да си почине година, да си наглеждаш само цветята за хубави емоции. Щом са ти казали да се пазиш, значи ще се пазиш.
Биб, напълно аптекарски ред, всичко надписано, браво, много се възхищавам на такива хора.
Аз сложих още семенца, уцелих някакви семена канестрино, директен сорт били, т.е. с малко устойчивости, ще ги засея живот и здраве по ваш съвет на разстояние от другите.

# 725
  • София
Радвам се че новините са добри. По-малко работа, повече почивка, може готов разсад.
Днес отидох до село. Знаех си че още вчера трябва да отида и много ме е яд, че Мила доматите още в неделя видях, че почват да се подават съвсем малко като дъга, но не ги махнах от подложката и найлона и днес заварих едни супер тънки издължени стебла, залепили се за найлона. Преместих ги на студено, надявам се поне нещо да става за пикиране в даден момент.
На първи и на втори насадих домати, тиквички и краставички, както и малко босилек. Всичко днес беше поникнало. Причината климатик на 21 градуса и отоплителна подложка...Тиквичките и патладжана ще се оправят, но босилека беше толкова нагъсто поникнал, че вместо да пробие торфа просто го беше надигнал. Опитах се да напръска и да падне земята и да се покажат растенията.
Ръгбитата иначе са добре.
Днес беше много топло и напичаше, температурата и навън беше 17-18 градуса, а в оранжерията под вторият парник ми измерваше 32 градуса. Сложих термометър, който може да запаменява минимална и максимална температура. След няколко дни ще видя колко е отчел съответно извън оранжерията, вътре в голямата оранжерия и в малките парничета.

Eто това е резултата, когато не се махне навреме найлона, прекалено топло е, влажно и няма достатъчно светлина.
Скрит текст:

А това са тиквички изобилна и краставици Тести кинг и домашни семена Суйо, поникнали очевидно за 3 дни.
За оранжерията са.
Скрит текст:

А това е поникналият босилек, първата снимка ако се вгледате се вижда отдолу как са надигнали целият слой торф новите растения, втората снимка е опита ми да спася нещо и там.
Скрит текст:

Това са ръгбитата, които ако термометъра покаже, че се задържа достатъчно топло в голямата оранжерия и времето се задържи топло може и да рискувам да насадя част.

Скрит текст:

И първи минзухари и при мен
Скрит текст:

# 726
  • Gorni Bogrov
Здравейте прекрасни градинарки!
От 2-3 години и аз се опитвам да вляза в групата на земеделците😉,но засега съм малко пишман градинар😃,но поне се опитвам.
Влизам с въпрос някой пръскал ли е с Шерпен против бурени и има ли ефект. Ще садя домати,краставици, тиквички ,спанак,ягоди и малини,дали да рискувам с него?

# 727
  • София
Здравей, cecko!
Тук едва ли някой ползва хербициди.
Ако ще разработвате ново място, можеше да направите наесен една дълбока оран, за да излязат корените на плевелите отгоре и да измръзнат.
Сега може да направите друго - в най-кратък срок да покриете мястото с някакъв плътен мулчиращ материал - черен полиетилен, брезент, мушама, дебел картон. Ако има възможност да стои завито поне два месеца, в началото на май може директно да се фрезова и засажда.

# 728
  • Gorni Bogrov
Аз също не съм много за да се пръска,но една позната се е навила да пробва и малко ме съблазни и мен мисълта да не скубя толкова много плевели.

# 729
  • София
В кой район на страната сте? Какво е състоянието на мястото в момента, има ли трева? Описаното мулчиране винаги дава резултат. Когато растението няма възможност да фотосинтезата, листата умират, няма какво да храни корените, така че умират и те. Изключенията са малко, упорити плевели с коренища.
Освен това употребата на хербициди решават проблема само временно, защото семената им се разнасят от вятъра, птиците, и постоянно ще се заселват във вашата градина. И не на последно място - безопасен хербицид НЯМА!

# 730
  • София
При мен трева много ще ви снимам преди да минем с култиватора . Но мен не ме дразни вече . Рохкаво и плодородно е. И от лозето винаги идва трева и към градината така,  че не мога да я махна.

# 731
  • Gorni Bogrov
Живея в село близо до София.В момента няма много плвели,но след няколко слънчеви дни ще стане страшно.Преди години свекър ми и свекърва ми отглеждаха зеленчуци на това място,но после доста години не беше съдено нищо.От както беше ковид аз решиш,че започна да гледам градина и започнахме ние да го обработваме.

# 732
От миналото лято съм покрила един тревен участък с черно фолио, тъкмо щях да ви питам дали е достатъчно и дали мога да махна фолиото вече Joy Щом се чака само два месеца, веднага покривам нов участък и ще си го ползвам още тази година. Супер сте.

# 733
  • София
Софи, чела ли си за черното фолио и поветицата? Аз лично не мисля, че изобщо ще и накривя шапката на корените и за два месеца ако са покрити Simple Smile
Ние да се оплача също почнахме с двор само с трева и изобщо не познавах различните бурени.
Съответно обработката беше домашна фреза и махане на тревата отгоре. По този начин обаче така хубаво накъсахме корените на поветицата и в единият край на дворо я размножихме, че още е лудост там с нея. За кратко ни беше победила и просто се отказахме да отглеждаме ягоди там, сега е една идея по-добре, като постоянно са обработва и махат на максимална дълбочина корените и. Но дори и така не сме обсъждали ползването на препарати срещу нея.
Утре летя към Лондон, не съм стегнала багаж и нищо, днес съм на работа, а аз се чудя дали тази вечер или утре рано преди полета мога да отскоча до къщата да нагледам разсада...

# 734
  • София
А ако просто за наколко години там направите повдигнати лехи с изолирано дъно? Няма ли да избиете отдолу всичко що е расло и в това време да може да си използвате местенцето...за ягоди или каквото?

Общи условия

Активация на акаунт