С какво ви дразнят свекървите? - 159

• 44 293
  • 750
  •   1
Отговори
# 15
  • Варна
Римона, извинявай сериозно питам, че бях 100 г в сферата на банките. Какъв Кт за жилище си теглила. Стандартен 2 стаен във Варна преди 4г беше между 50 и 70 х.евро (по популярен квартал), но такова жилище изисква сериозен ремонт... Айде за 30 х да говорим. Как се плащат 80 х за 3 години като си поемаш и всичко друго? Сериозно питам, знам за разликата в заплатите София и провинцията и все пак...

# 16
  • София
Ако си решила да им го даваш, то се дава без уговорки,
Скрит текст:
иначе по-добре не го давай. Поне аз така бих направила. Това да се слагат условия ми е много манипулативно, ако ще имаш условия, по-добре си го запази.
Иначе, вариантите са два. Или го продаваш и делиш на двете деца, или едното живее там, но плаща половината на другото, за да не е останало без нищо и то. Трети вариант - нищо не им даваш и си го ползваш ти - ходиш да си почиваш или отдаваш под наем.
Всеки сам решава при какви условия да дава собствеността си. Ако честно и открито си казал тези условия още в началото – нищо манипулативно няма в това.
Освен това в обсъжданите случаи свекърите дават (при някакви условия) на един човек – на сина си. Не дават нищо на снахата, защото цялото "даване" става преди тя да се появи в картинката.

Чудя се дали тези хора предварително са казали на сина, че жилището е да го ползва той, самостоятелно, и никакви "снахи" да не води там, да живеят и да им прави деца. И че си запазват пълното право да си разполагат с жилището както решат, независимо от живущите в него. И дали синът е предал тези условия, когато нелегално е поканил "снахата" да живее в него. На мен лично не ми звучи като ситуация с изяснени условия.

# 17
  • София
Скрит текст:
Ако си решила да им го даваш, то се дава без уговорки,
Скрит текст:
иначе по-добре не го давай. Поне аз така бих направила. Това да се слагат условия ми е много манипулативно, ако ще имаш условия, по-добре си го запази.
Иначе, вариантите са два. Или го продаваш и делиш на двете деца, или едното живее там, но плаща половината на другото, за да не е останало без нищо и то. Трети вариант - нищо не им даваш и си го ползваш ти - ходиш да си почиваш или отдаваш под наем.
Всеки сам решава при какви условия да дава собствеността си. Ако честно и открито си казал тези условия още в началото – нищо манипулативно няма в това.
Освен това в обсъжданите случаи свекърите дават (при някакви условия) на един човек – на сина си. Не дават нищо на снахата, защото цялото "даване" става преди тя да се появи в картинката.

Чудя се дали тези хора предварително са казали на сина, че
Скрит текст:
жилището е да го ползва той, самостоятелно, и никакви "снахи" да не води там, да живеят и да им прави деца. И че си запазват пълното право да си разполагат с жилището както решат, независимо от живущите в него. И дали синът е предал тези условия, когато нелегално е поканил "снахата" да живее в него. На мен лично не ми звучи като ситуация с изяснени условия.
Да. Сто пъти пиша, че е много важно какви са предварителните им уговорки. Неслучайно даже питах в отделен пост (а и други съфорумки преди мен) снахата, която се изнесе от предишната тема, синът при какви условия ползва жилището.

# 18
  • София
Тогава синът е нарушил условията.

# 19
Ние от казуса на авторката със свекърите лекари не разбрахме подробности, но Янтра внесе блестящ пример за някои недоразумителни последици, ако предварително не е изяснено.
Всеки родител, ако има отделен апартамент, ще го даде като начален старт на син, който иска да се отдели. Но ако това е временно условие, то касае единствено родното ти дете. Ако ще се събира с жена и ще правят деца, е редно да потърси разрешение, или да си получи поканата за изнасяне.
Едно е да подпомогнеш син на 20- 22 години, който учи, друго е да се съберат двама готованци, които семейство ще правят, но не са си подсигурили самостоятелност

# 20
  • София
Може и свекърите да са ги нарушили, може и синът, но може и снахата, ако вече ги е приела в началото, а после се отмята. Не се знае. Снахата не отговаряше на този въпрос.

# 21
Римона, извинявай сериозно питам, че бях 100 г в сферата на банките. Какъв Кт за жилище си теглила. Стандартен 2 стаен във Варна преди 4г беше между 50 и 70 х.евро (по популярен квартал), но такова жилище изисква сериозен ремонт... Айде за 30 х да говорим. Как се плащат 80 х за 3 години като си поемаш и всичко друго? Сериозно питам, знам за разликата в заплатите София и провинцията и все пак...
Кредитът беше теглен преди 4г, когато цените бяха малко по-различни, но и човекът беше притиснат, защото искаше да изпрати сина си да учи в чужбина и му трябваха много спешно пари. Имахме късмет, защото в момента е невъзможно да се купи на тази цена - 55к евро за 68кв. м.

# 22
  • София
Може и свекърите да са ги нарушили, може и синът, но може и снахата, ако вече ги е приела в началото, а после се отмята. Не се знае. Снахата не отговаряше на този въпрос.

Всеки има право да се отметне, като това води до съответните действия. Ако родителите не са доовлни, че синът си свива гнездо в апартамент, в който му е разрешено само да е ерген, да му посочат вратата. Ако синът не е доволен, че не може да ползва апартамента да прави семейство, не води жена там и не й прави деца. На жената не знам какво е обяснено и как е представено, но е напълно резонно да не се чувства добре под нечий контрол. Тук пак синът трябва да прияви мъжество и да застане зад семейство си. Довел я е, направил е децата, сега  е време да се грижи за тях, с или без мама и тате.

# 23
  • Варна
Значи мин. 50 х евро (ако приемем, че не е правен ремонт и самоучастието е било само 10 процента) за 4 г.е равно 1000 евро месечно само за главница?!  Еми, няма как средностатистически 25-30 годишен да си купи жилище така.
Често тука даваме съвети от нашата си камбанария, ама не отчитаме колко е висока.

# 24
Ако работят двамата за по поне 2500 и на единия почти цялата заплата отива за ипотека, не живеят охолно, не е невъзможно по принцип. Но ако имат и едно дете става сложно.
В момента за сам човек в София граничи с невъзможното да си купи апартамент на една средна заплата (изключвам високоплатени позиции). Единствено, ако са двойка. Преди 5 години не беше много по-различно.

# 25
Бърза справка в имот.бг, показва че сега цените са поне по 3. Като зададох само център, тъй като Римона живее там.

# 26
  • София

Всеки има право да се отметне, като това води до съответните действия. Ако родителите не са доовлни, че синът си свива гнездо в апартамент, в който му е разрешено само да е ерген, да му посочат вратата. Ако синът не е доволен, че не може да ползва апартамента да прави семейство, не води жена там и не й прави деца. На жената не знам какво е обяснено и как е представено, но е напълно резонно да не се чувства добре под нечий контрол. Тук пак синът трябва да прияви мъжество и да застане зад семейство си. Довел я е, направил е децата, сега  е време да се грижи за тях, с или без мама и тате.
Точно. Всеки предприема съответните действия.
А ако снахата не се чувства добре под нечий контрол (напълно разбираемо,) не се съгласява да живее там. Или тя от своя страна предприема съответните действия и се изнася от там.
Аз избрах първото – отказах да живея там. Защото никой не може да ме води някъде, където не желая да ходя. Това беше моето съответно действие.

# 27
  • на село
И аз не си представям как се изплаща ипотека за 4 години, евала на който успява.
За срамотите ние влачим една от близо 20 години, скоро ще свърши:grinning: и вече сме над 50г, но през това време
децата растяха, студентка едната, сега другата,  разходите си вървят и така и не успяхме да погасим рано.

# 28
  • София
Затова и казвам колко е важно какво и как й е било представено. И колко се е променило с времето, все пак второ дете е на път. А пък ако на синът е поставено условие да не живее там жена, значи той го е нарушил, вероятно с идеята, че пред свършен факт нещата ще се променят, което значи, че не може да му се вярва как е действал нито с родителите си, нито с жена си.

# 29
  • София
Затова и казвам колко е важно какво и как й е било представено.
Скрит текст:
И колко се е променило с времето, все пак второ дете е на път. А пък ако на синът е поставено условие да не живее там жена, значи той го е нарушил, вероятно с идеята, че пред свършен факт нещата ще се променят, което значи, че не може да му се вярва как е действал нито с родителите си, нито с жена си.
И какво тя е приела.

Общи условия

Активация на акаунт