С какво ви дразнят свекървите? - 159

• 44 285
  • 750
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Едното е следствие от другото.

# 31
Какво значи даваш без условия? Може ли да ми го обясните, че аз явно не го схващам. Всичко в този живот има условия и тежести. Ако напр.свекървата е дала апартамента и е казала  че нейните условия са да си поемат ремонтите и разходите и  да идва всеки месец, и младите са се съгласили, значи всичко е точно. И след като на снахата и е дотежало, тя е тази която трябва да търси решение- изнасят се на квартира, купуват си имот, прибират се при родителите и. Независимо колко морално, правилно, възпитано и т.н е всичко .
Ако имате наематели и те не плащат, рушат и чупят в апартамента, но жената е бременна пред раждане как ще постъпите? Ще си търсите ли правата или морално ще я оставите в апартамента ви и колко време?

# 32
Авторката беше написала нещо, в смисъл, че сама си е виновна, че се е " съгласила". С какво, така и не разбрахме. Но е имало определени условия.
Не вярвам двама доктори да се натискат безпричинно в жилище, в което са нежелани. И хотели има. Но в казуса не се дадоха детайли и не стана ясно защо се случва такова " натрисане", срещу което синът не роптае.

# 33
  • София
Написа, че сама си е виновна, да.

Ей това нещо редовно го чета и в тази тема, и в подфорума – "Аз не исках, но той искаше и се съгласих".
Защо? Уважавайте желанията си. Или нежеланията си в случая. Уважавайте себе си. Ако не го правите, няма как да очаквате, че другите ще ви уважават. Мъжете няма да свършат, има и други.

П.П. Не казвам да не се правят компромиси – напротив, в ежедневието са необходими. Казвам, че за важните неща не са нужни компромиси, а единомислие. Ако го няма, значи тази връзка не е за вас.

# 34
Значи мин. 50 х евро (ако приемем, че не е правен ремонт и самоучастието е било само 10 процента) за 4 г.е равно 1000 евро месечно само за главница?!  Еми, няма как средностатистически 25-30 годишен да си купи жилище така.
Често тука даваме съвети от нашата си камбанария, ама не отчитаме колко е висока.
Зависи много от заплатите, както и от това как погасяваш. Ние правихме частично погасяване на няколко месеца събирахме пари и погасявахме за сметка на срока. Изобщо си е много възможно, просто всичко е до човек и има ли желание.

Често жените се съгласяват (поне от това, което съм чела тук) да живеят в чуждо жилище, защото или мъжа не е казал условията на свекървата към него за ползването на съответния имот или защото смятат, че мъжа е длъжен да осигури жилището. Не са малко и случаите, в които свекървите настояват пред сина си да не плаща наем при положение, че имат готов имот и тук вече мъжа се прелъгва, като си мисли, че избира лесния път, а то изобщо не е така.

# 35
Както сега не е съгласна, така си стои там. Явно ползите надделяват над дискомфорта.

# 36
Какво значи даваш без условия?
Значи точно това, което си написала, буквално.
Имам син да речем на 18г и му давам излишния на мен апартамент, тъй като аз си имам жилище и съм решила да му дам да ползва апартамента и нямам условия да го посещавам месечно/седмично, а само когато той и бъдещата снаха, решат да ме поканят.

# 37
  • Варна
Аз пак на моето - като даваме съвети, да са приложими в масовия случай, не щото можело някъде, от някой си. Ще ме прощава Римона, хванах се за нейния пост, че жилищата са обща болна тема. Точно така, има много зависи - в нейния случай се предполагат заплати за всеки от двойката над средната за страната, и то не с малко. Събиране на пари накуп, за да погасяваш частично при условие, че плащаш вноска и поемаш ежедневие на тричленно семейство хич не е лесно. Аам, и намалянето на срока не намалява главницата, само лихвите, като преди това,обаче, оскъпява КТ с такси за ново разглеждане, плюс че повишава вноската. Ако тези неща ги няма, значи фирмата към която си, ползва преференции и други произтичащи от това ползи  т.е. отново опираме до сериозна неравнопоставеност със средния 25-30 годишен.
И такъв лесно може да се хлъзне и да приеме условия за ползване на апартамент дето не му изнасят после.

# 38
Ако си решила да им го даваш, то се дава без уговорки, иначе по-добре не го давай. Поне аз така бих направила. Това да се слагат условия ми е много манипулативно, ако ще имаш условия, по-добре си го запази.
Иначе, вариантите са два. Или го продаваш и делиш на двете деца, или едното живее там, но плаща половината на другото, за да не е останало без нищо и то. Трети вариант - нищо не им даваш и си го ползваш ти - ходиш да си почиваш или отдаваш под наем.
Защо да е само без уговорки? Има хора, които ще го дадат без уговорки, но други няма. И в това няма нищо лошо, поставят си условията и ако другата страна я удовлетворява приема и ползва. Ако не не приема и си търси вариант. Ама най-лесно е хем да приемеш с условията, хем после да риеш и плюваш каква простакеса е свекървата, а да не правиш нищо за да го промениш.

# 39
Не сме били тричленно семейство при тегленето на кредита.
Изобщо не е вярно, че вноската се повишава, запазена ни беше вноската, погасявахме за сметка на срока, както написах. Изобщо не е имало такси за ново разглеждане.
Нямам и никакви преференциални условия, въобще голямо въображение вложихте в украсяването на казуса, а всъщност е доста елементарен.

Защото Боряна, това е моето мнение, който иска да си слага условия за ремонти, посещения, махане с перце като влиза през вратата, слагане на кафето и обяда като реши изневиделица да дойде на гости, ама само ще се разочарова в голяма част от случаите.

# 40
Всъщност казус няма, имате доста добри доходи над средностатистическия. Браво за което, но не е нормално да обясняваш  как всеки може да си изплати ипотечния кредит за 4 години и да заделя по 2-3х.всеки месец. Не малко семейства живеят с този доход.
А и не ми се търси, не ви ли бяха помагали тъй омразните свекъри с някакви пари за тези вноски.

# 41
Имаше казус относно даването на имот на децата с условия.
Бяха помогнали при самоучастието с малка сума, докато нашите са помагали с ремонта, всичко друго си е от нас. И не се хваля, просто давам за пример, че ако искаш можеш да постигнеш нещо без непременно да се съгласяваш със жилище наготово. В нашия случай сме изплатили за по-кратко, но и 10-15г да са пак бих теглила кредит, отколкото да взема от нашите или недай си Боже от свекървата.

# 42
Римона, точно така, който иска слага условия и който не иска да ги приема, нищо не може да го накара. Много по-лесно е да изгониш свекървата от собствен имот или жилище под наем, отколкото от нейния собствен. Вече ако има работа с тежки психопати, които не можеш да изгониш от жилище под наем например, аз бих се замислила какво правя в такова семейство, и бих си решила проблема по друг начин.

# 43
  • Варна
Съжалявам, не съм искала да украсявам. Просто това работех до преди 2г. А жилището е препъникамък в много семейства, та разгледах възможностите за придобиването му от масовия работник в България, без продажбата на друг имот или помощ от приятел...

# 44
Условия винаги има, пък били те само да се полагат грижи за имота или капитала. Още никой не е писал как казва "вземи, сине, този имот за четвърт милион, знам, че обичаш ротативките, опукай го там, ако това ще те направи щастлив, ние ще те подкрепим." Нали...

Общи условия

Активация на акаунт