С какво ви дразнят свекървите? - 159

• 44 833
  • 750
  •   1
Отговори
# 45
Римона, ти сама казваш, че сте имали късмет да намерите имот, чийто собственик иска бързо да го продаде. Извинявай, но е цинизъм да твърдиш, че всеки може стига да иска. Цените на имотите растат непропорционално на доходите и закупуването на жилище изобщо не е лесно. Моя колежка и съпругът ѝ си взеха апартамент в неособено престижен квартал на София и буквално трябваше преди да влязат да изкъртят всичко и да направят основен ремонт. Този апартамент струваше 140 хиляди Евро + потребителски кредит за ремонта. Ще го изплащат 30 години и едната заплата е момента отива за кредита. Като сложиш в картинката и десетгодишно дете и стандартът на живот е паднал още повече. Толкова за това колко е лесно едно младо семейство да си купи жилище.

# 46
Да, за местоположението и цената на имота сме имали късмет, но не виждам цинизъм, че с наши средства сме си изплатили предсрочно кредита за 4г…
Повечето ми приятели са теглили кредит и изобщо не живеят наготово в чужди имоти. Явно имат начин и те да си ги изплащат. И пак казвам, че за мен и 30г да изплащам, пак бих се навила, само и само да не търпя условия, поставяни от свекърви, както беше казуса на потребителката.

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 14:09 от Rimmona

# 47
  • Пловдив
И аз не си представям как се изплаща ипотека за 4 години, евала на който успява.
За срамотите ние влачим една от близо 20 години, скоро ще свърши:grinning: и вече сме над 50г, но през това време
децата растяха, студентка едната, сега другата,  разходите си вървят и така и не успяхме да погасим рано.
Ние изплатихме с напъни за 14 години преди няколко месеца. Защото догодина ще имаме студент.

# 48
Имам близка, която изплати ипотеката си за 40 хиляди евро за 10 години, самотна майка с две деца е. Работи за добра заплата, но няма да ви обяснявам какви лишения бяха и за нея, и за децата, по нейно усмотрение. Буквално са яли тенджера боб и хляб по 1 седмица. И прочие икономии. Предпочитам да си плащаме вноската 20 години или 30,ама да си живеем, а не да мизерстваме, за да бързаме да го платим. Не казвам, че случая на Римона е такъв де.

А по отношение на имотите - ако имам излишен апартамент, в който не живея, и не съм опряла до парите за наема, защо безусловно да не го отстъпя за ползване на дъщеря си като поотрасне? Пък тя да си намира мъж и ако няма алтернатива, да живеят дружно там. И обратното де, ако имах син, пак така. Защо все трябва да се поставят условия за ползване, да се гостува, да се отбиват неканени гости и тн?! Или го даваш без да поставяш условия, или го давай под наем или да прашлясва там, ама да си смуча от пръстите какво, кога и как ще прави там е безумно.

# 49
Ella, 40 хиляди за имот е нищо в сравнение със сегашните цени.

Римона, цинизъм е да не оценяваш това, което имаш и да твърдиш, че нещо, което ти си постигнала с голяма доза късмет е за постигане по подразбиране от останалите.

# 50
Много добре го оценявам и пак наблягам на факта, че ние сме си изплатили не малък кредит, та е съвсем възможно и за всеки сам да си изплати жилището, стига да има желание за това. Дали за 10 или 20 години, няма значение.

П.П. Повечето ми приятели също са теглили кредити и то доста по-големи от нашия и си ги плащат и без доза Късмет!

# 51
  • Варна
Условия при предоставяне на жилище има в 99% от случаите. Но в също толкова процента мъжът спестява тези неща на половинката си. И ей там се дънят нещата. "Мило, ела да живееш в моето жилище" и жената наивно лапва въдицата. Впоследствие се оказва, че жилището не е съвсем негово и върви в комплект с родители, които имат ключ. А някак не върви още на етап "ела да живееш при мен" да се изисква нотариалния акт на масата за да се увери жената в чие жилище всъщност се нанася. Странно, че не съм чувала такива ситуации в обратната конфигурация сега като се замислих...

# 52
  • София
…Аам, и намалянето на срока не намалява главницата, само лихвите, като преди това,обаче, оскъпява КТ с такси за ново разглеждане, плюс че повишава вноската. …
Това е невярно. Предсрочното погасяване на кредит е именно намаляване на главницата, от което произтича преизчисление на погасителния план. От тук има два варианта: или се намалява срокът на кредита, така че месечната вноска остава същата; или се намалява месечната вноска, така че първоначалният срок да остане същия. Предварителното погасяване няма връзка с лихвеният процент и съответно заради него няма повишаване на вноската. Единствено през първата година от взимането на кредита има “наказателна лихва” от 1% от надвнасяната сума. След това няма подобно оскъпяване. Някои банки имат ограничения от рода на възможност безплатно да се погасява предсрочно веднъж годишно, а за втори и повече пъти да имат такси. Все пак, който погасява предсрочно си прави сметката дали да събира цяла година и да внесе сумата наведнъж или да си плаща таксите за по-често внасяне.

# 53
Освен главницата и лихвата намалява при погасяване на част от кредита.

# 54
  • София
Лихвата не намалява в процентно отношение. Намалява като абсолютна стойност, но това произтича от намаляването на главницата и преизчислението. Ако въпреки предсрочното погасяване се удължи срокът на кредита, то може да се окаже, че при същият лихвен процент и по-малката главница, лихвата в абсолютна стойност е станала повече.

# 55
Условия при предоставяне на жилище има в 99% от случаите. Но в също толкова процента мъжът спестява тези неща на половинката си. И ей там се дънят нещата. "Мило, ела да живееш в моето жилище" и жената наивно лапва въдицата. Впоследствие се оказва, че жилището не е съвсем негово и върви в комплект с родители, които имат ключ. А някак не върви още на етап "ела да живееш при мен" да се изисква нотариалния акт на масата за да се увери жената в чие жилище всъщност се нанася. Странно, че не съм чувала такива ситуации в обратната конфигурация сега като се замислих...

Как така отиваш да живееш някъде и не знаеш какви са условията? Несериозно ми звучи, особено при днешните млади хора, които встъпват в сериозни отношения сравнително късно. По-скоро е надеждата да изгониш възрастните като се родят 1/2 деца. Може би няма толкова драми при "завряни" зетьове, защото там двете жени са майка и дъщеря....

Специално към K.A.G, какво имаш предвид, че българина иска да осигури жилище ПРЕДИМНО на синовете си? Съвсем искрено питам, защото в моя род дъщерите се третират като по-уязвими и към тях е насочено повече внимание.

# 56
Не се е споменавало в какъв вид намалява лихвата.

# 57
  • Варна
Ами аз като започвам връзка подхождам с доверие към човека отсреща. И когато той каже, че жилището е негово, му вярвам. Примерно говоря (аз жилище си имам и не съм живяла досега другаде). Няма да изисквам доказателства в писмен вид. Мисля, че малко жени биха го направили, особено в началото на връзката, когато всеки лети в розови облаци, а и изглежда доста кофти, направо си е автогол да започнеш такава дискусия и да изискваш гаранция, че няма да има натрапници. И ей така много неща остават неизговорени, всеки приема за нормална своята истина, а после започват кофти изпълненията.

# 58
Ако не се местиш на първата сутрин все трябва да си разбрала нещо за отношенията в това семейство. То и аз си говоря принципно, по спомени от миналия век.

# 59
  • Варна
Рая, в различен смисъл говорим за главница . Разбира се, че главницата е намаляла след предоговарянето, но ти си върнал нещо т.е 50 теглиш, 50 ще върнеш (опростенчески казано).  Дали за 30 г. дали за 3м тези ги дължиш. Няма да засягаме лихви, до кой момент си струва предсрочното в случай, че си на анюитетни или не...

Боже, едно време да говориш за имоти, то направо неприлично беше. Първо се жениш, после си блъскаш главата.

Общи условия

Активация на акаунт