С какво ви дразнят свекървите? - 159

• 44 936
  • 750
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Напротив. На 10 г. детето (ако няма здравословен проблем) би трябвало да прави разлика между 60 и 160 лв. Ходи на училище, там се харчат пари и би трябвало да знае какво е "лимит" и стойността на парите. Ако на тази възраст, когато вече в училище харчи пари, за него няма значение дали става въпрос за 60 или за 160 лв., това е проблем. Ето това вече е сериозно разглезване.
И аз пожелавам успех!

# 496
  • France
Трябва да различава 60 и 160. Напълно съм съгласна, че децата трябва да бъдат учени на стойността на парите. 60лв са сума за една книга и е нормално да бъде подчертано. И аз го правя дори за по-евтини неща. Нека знаят, че зад тази цифра се крие стойност, която се заплаща с нещо.

# 497
Жената е говорила на висок тон, не е крещяла. Случва се. Кой знае, колко пъти преди това е обяснила спокойно и тихо, защо детето няма да получи нещо си, но това няма как да се чуе от околните, нали? Но веднага се намира някой, да я дава като пример за несправяща се. Много показателно отношение.

# 498
  • France
Между другото, една от малкото ми гордости е, че си отгледах децата без екрани. Да, намирам го за успех Simple Smile

# 499
Впечатлих се от изказването"... бабата не заслужава да й се поверява внучето..." / цитирам по памет от преди 1-2 страници/.
Моите наблюдения са, че 99% от бабите хич не искат да заслужат подобна чест.
На практика родителите ги поставят в ситуация в която те/ бабите/ нямат избор.
Повечето нямат никакво желание да гледат малки деца, и да, сериалите са им по-интересни.
За сведение моето дете не е гледало детски филмчета на споменатата възраст, но е присъствало в стая с работещ телевизор.

# 500
Ама защо да е чест за бабите да гледат внуците и защо трябва да я заслужат? Внуците си имат родители, които си ги гледат. Бабите, ако могат и искат, гледат внуците. Ако не искат, не гледат. Всеки си определя за себе си и не може да се каже, че едното или другото е меродавно. И напротив - бабите имат избор. Освен, ако не са им се паднали синове и дъщери, които тропат с крак и изискват и задължават едно или друго.
Тази тема някак зави към други подтеми, които не са много свързани с основната и някак си измества основната.

# 501
  • София
Ама защо да е чест за бабите да гледат внуците и защо трябва да я заслужат? Внуците си имат родители, които си ги гледат. Бабите, ако могат и искат, гледат внуците. Ако не искат, не гледат. Всеки си определя за себе си и не може да се каже, че едното или другото е меродавно. И напротив - бабите имат избор. Освен, ако не са им се паднали синове и дъщери, които тропат с крак и изискват и задължават едно или друго.
Тази тема някак зави към други подтеми, които не са много свързани с основната и някак си измества основната.
Е, нека и родителите да имат избор дали бабите да гледат децата им, не само бабите.
Освен това правата и задълженията вървят заедно.

# 502
  • France
Аз съм отказвала да давам децата си. Имала съм причина и така съм преценила

# 503
Родителите имат избор да искат, но и бабите имат избор да им откажат. Децата са задължение на родителите си, а бабите са допълнителен отряд при желание.

# 504
  • France
Факт, с който май всички сме съгласни

# 505
  • София
Родителите имат избор да искат, но и бабите имат избор да им откажат. Децата са задължение на родителите си, а бабите са допълнителен отряд при желание.
Разбира се, че бабите имат право да откажат. Напълно съм съгласна с това.
Просто допълних, че и родителите имат същото право.

# 506
Мен най-много ме впечатли изказването, че бабата се ползва за помощ с внучето, но не се разговаря с нея.

# 507
Според мен се прави грешка в терминологията -  бабата, разбира се, не е нужно да има заслуги, или да отговаря на изисквания за качества, за да си вижда внуците - тя даже има право на това.

Да ги гледа, обаче, тоест да се грижи за тях, замествайки родителите, няма нито права, нито отговорности, ако иска ще ги гледа, ако иска хич няма. Това е услуга, при това безплатна, която иначе се заплаща твърде скъпо. Затова и изречения, как бабата трябва да заслужи правото да гледа внучето, звучат от арогантно до смешно на хора, с поотраснали вече деца, които са изпитали на гърба си проблема кой да ти вземе детето от детската или училището и къде да се приюти, докато свършиш работа, или кой да се погрижи след боледуване да го погледа още малко. Тогава всички претенции сериал ли ще се гледа, мекици ли ще се сервират малко се преосмислят.

# 508
А защо бабите да нямат избор?
Да не би да не знаят как се казва думата "не"?
Все пак говорим за съвременни хора, а не за герои от "Чичо Томовата колиба", нали?

# 509
  • France
Кой е казал, че нямат избор? Имат разбира се

Общи условия

Активация на акаунт