Кралски работи и клюки - септември 2024

• 81 469
  • 997
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Матилде е сменила обувките в някакъв момент. Харесва ми, но ужасно се състари в последните години. Наборките ѝ изглеждат много по-добре.

# 61
Не ѝ одобрявам сакото аз. Едно такова никакво ми се вижда с това копче под бюста и разтварящо се на корема. Дали е облякла старо, което ѝ е станало малко, или това е последен писък в модата, не знам, но не ми харесва.
Иначе си е хубава жената.

# 62
Първата промяна след скандалите с Мариус и Марта е налице.
На сайта на кралската институция вече няма графа кралско семейство.
Има ''кралски дом'', който се състои от краля, кралицата, Хокон, Метте-Марит и Ингри Александра и ''други кралски'', която се състои от Сверре Магнус, Марта и Астри (сестрата на краля).

Мариус и шаманът не се споменават изобщо. Нито пък дъщерите на Марта. Те се споменават само в отделните биографии - Мариус в на майка му, шаманът и трите дъщери в тази на Марта. От институцията обясняват промените с нуждата от ясно разграничение кой представлява монархията и кой не. Тримата в графа ''други кралски'' е заради титлите им на принц и принцеса. Предполагам, че Марта ще изчезне от там като й вземат титлата и ще остане спомената само в биографиите на краля, кралицата и Хокон.

Дъщерите от малки си живеят като обикновените хора без да парадират с връзка с кралското семейство, а институцията ясно се разграничава от шамана и Мариус. Но едва ли е достатъчно.

Според най-новото национално проучване, цели 88% смятат, че Марта не уважава договорката с краля. Около 2% смятат, че я уважава. В същото време три нови критични статии в големи издания в Швеция за шведското участие на сватбата. Не е трябвало шведските кралски особи да присъстват на това комерсиално мероприятие и да дават легитимитет на шаманските шарлатанства. Май и там не са очаровани ...

Норвежкият крал пък направи кратък коментар. Сватбата била по-хубава, отколкото очаквал, почти всичко било много хубаво с изключение на забавянето. Има се предвид чакането над половин час в колата за закъснелите гости. Накрая го питат дали ще има нови разговори с Марта и той казва: ''Този разговор вече сме го провели''. Въпросът е кога са успели преди сватбата? Хокон каза няколко дни преди сватбата, че ще има разговори.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 19:08 от Fenris

# 63
Мда. Да очакваме "интересно" включване от Норвегия.
Може и да не го получим де Smiley
Като се окопаеш здраво в дадена ситуация, си траеш до дупка.
Монархиите не са това, което бяха Wink

# 64
Те мълчаха прекалено дълго. Сегашните промени са козметични и отчаян опит за дистанциране от скандалите. Но много късно. Ще видим дали това е само първата стъпка. Хорското мнение за тях е много влошено и монархията в момента е с исторически най-ниска подкрепа сред населението. Крачката от монархия към република е голяма, но все повече я правят или поне са наполовина направили тази крачка.

Монархията е символ на традиции, на стабилност, на нещо, на което може да се разчита в трудни времена. В Норвегия за съжаление в последните години монархията е символ на скандали и нищо друго. Един крал и една кралица отсрамват семейството, но и на тях не им остават много години живот. Особено на краля здравето е много влошено.

# 65
Доколкото прочетох , това е млада монархия, 1905 хванали някаква издънка  ,както ние след 1878, и готово, собствена монархия.
 Та връзките им не са дълбоки,  плуват още  това семейство. Както нашият цар стана министър,  малко са монархистите  у нас.
 Може би заради това се клатят.

# 66
Норвегия е имала монархия от 890 година. Но Норвегия като България има история на дълъг период без свобода и независимост. Първо в ''съюз'' с Дания, а след Наполеонските войни в ''съюз'' с Швеция. Последният съюз дава и на тогавашния шведски крал правото да е крал и тук. Но не са го харесвали особено, защото хората са искали независимост. Затова канят датския принц Карл да стане норвежки крал през 1905. Основната причина е да се отърват от шведите и също заради жена му - принцеса Моод (на която най-голямата дъщеря на Марта е кръстена). Тя е английска принцеса, дъщеря на Едуард 7, което автоматично дава британска защита на Норвегия в случай, че шведите решат пак да нападнат страната. Принц Карл се съгласил при условие народът да го избере. Назначава се референдум и със 75% ЗА го избират за крал. Той взима тогава името Хокон 7. Това е дядото на сегашния крал. Той е бил много популярен и си върши работата много добре.

Та монархията в Норвегия изобщо не е млада. Просто е имало един период на ''съюзи'' със съседите без независимост, когато съседските крале са заели тази роля. Не мисля, че ситуацията е същата, затова и популярността на монархията тук беше (!) много висока до последните няколко години.
Но е вярно, че монархистите са най-вече 60+ годишните. Младите не са толкова заинтересувани от това, което прави и подкрепата им по-нестабилна. Особено що се отнася до скандали. Аз като чужденка нямах предварителни нагласи, но с годините станах положително настроена без да се определям като монархист. Ако не пречат, а вършат хубава работа, добре. Гледах, че се стараят, особено кралят и кралицата. Но откакто шаманът влезе в картинката с неговите изцепки и сега Мариус, определено минах към групата ''може и без монархия''.

Датският принц Кристиян заминава утре в Източна Африка, където ще е земеделец в 2 ферми до декември. Практическа и административна работа във фермите. Родителите му казват, че пътуването е от частен характер и затова няма да публикуват подробности от това какво прави там.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 21:42 от Fenris

# 67
Аз уточних - своя- и  все пак нямат корени. Знам, че е монархия, чужд Крал,  става дума за това семейство - три поколения до сега, третото царува, сравнено с друга , малко.

# 68
Боряна, предполагам, неточно се е изразила. Имала е предвид норвежката кралска фамилия.

В тази връзка, имам някакъв спомен, че първият Хокон много приличаше на днешния престолонаследник. Прадядо май му се пада.
Обратното, де 😀 Принцът прилича на прадядо си.

# 69
Ах, разбрах, Боряна Simple Smile Да, това кралско семейство е младо. Най-крайните републиканци, да не се бърка с американската политика, дори ги наричат чужденци и имигранти.
Все пак три поколения крале са работили здраво за създаването на стабилна и популярна монархия и четвъртото поколение разваля работата.

# 70
  • Пловдив
Скандали винаги е имало и отминават. И само от време на време се отупват от нафталина. Кучетата си лаят, керванът си върви ...

# 71
Fenris, посещавала ли си двореца? Заслужава ли си?
Скрит текст:
Букнах уикенд в Осло, съвсем импулсивно и му се чудя.

# 72
Марта и шаманът се обичат, макар и странни, но явно са на една вълна. Само че според мен не са безвредни действията им. Ако си живеят мирно и кротко, без да се карат с родители/роднини в пресата, без да намесват титли, без да си обясняват интимните отношения пред пресата, обвинявайки и гонейки същата тази преса, докато се опитва да снима сватбата им, и вземайки пари от Нетфликс и други вестници и списания, които снимат изцяло сватбата им, нямаше никой да ги закача.
Марта сега е интересна, но никой нямаше да я знае, ако не беше принцеса. Тази свързаност я прави познаваема и като такава не може да се очаква, че нейните действия не биха повлияли на мнението за цялото КС. Ето че влияе - значителен процент неодобрение за монархията. Жалко за усилията на родителите им.
В допълнение с последните разкрития за Мариус и вече въпросите "за" и  "против" монархията са на дневен ред.
Как тогава можем да смятаме, че не вредят?
Намирам прилики с други. Не казвам, че са виновни за всичко в света. Но че нанасят непоправими поражения върху спокойствието, реномето, работата, здравето на семейството си и то за пари - ами виновни са.

# 73
G&B, преди двуцифрен брой години имах роднини, гости от България и се разхождахме в Осло. Тогава взех билети и за туристическата обиколка на двореца. Най-вече за тях, но и на мен ми беше любопитно, тъй като не съм често в Осло. Беше интересно. Бяхме малка група с екскурзовод, разгледахме много от стаите с обяснение коя стая за какво е. Е, не влязохме в личните покои на краля и кралицата, но например видяхме стаята, в която приемат на аудиенции държавните глави на други страни. И много история научихме. Според мен си струва за туристи, ако имат интерес към история, монархия и просто да видят как е отвътре. Не знам дали днес е същото като тогава, но на мен ми беше интересно.

Марта и мъжът й определено са на една вълна, но не на тази, която другите в кралското семейство са. Тя винаги се е отличавала от другите и е била ''алтернативна'', така че е логично да се събере с човек, който също не е А4. Ари Бен също беше много не А4 и предполагам затова е пламнала искрата и е пламтяла толкова години. Като че шаманът повече й пасва на спиритуалните й влечения.
Понеже Марта се отказа от апанаж преди много години и това значи сама да си печели парите, то най-лесното е да си ползва титлата да печели пари. Което кралят не й разрешава да прави. Тя има образование за физиотерапевт, но долкото знам никога не е работила по специалността си. Можеше да си отвори кротко офис с клиенти още навремето и да печели нелоши пари. Заради титлата щеше да има клиенти. Вместо това тя се занимава със 101 различни неща, от които май най-печеливша е тази фирма за дрехи. Явно са на принципа няма лош ПиАр, защото разчитат и на скандали. Обявили са война на норвежката преса, защото само ги критикувала, в същото време са напълно зависими от безплатната реклама, която пресата им дава всеки път като се пише нещо за тях. А не са липсвали скандали през годините, даже изобщо. Откакто се събра с шамана, тя стана още по-фокусирана върху пари. Преди шамана беше горе-долу, скандалите бяха по-малки и по-невинни. Но откакто той влезе в картинката, всичко стана х10 по интензивност и ниво на скандалите. Падението стигна до там сватбата да стане 100% комерсиално събитие да се спечелят максимално пари за сметка на престиж и реноме, не само техните, но на цялото кралско семейство. Падението е пълно, а кралят с всичките му добри страни просто е в шах-мат и не знае какво да прави.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 00:29 от Fenris

# 74
Гледах снимки от сватбата на Марта и шамана. Наистина се обичат, пък нека да са странни... Дъщерите на Марта одобряват брака, виждайки майка си щастлива.

Общи условия

Активация на акаунт