Мнения за гимназии в Пловдив - 5

• 34 681
  • 597
  •   1
Отговори
# 360
Вдигнали са се баловете като че ли тази година. За някои училища с много.

# 361
Да и аз това забелязвам. На второ класиране дали ще намалят точките.? Интересувам се за Патриарх Евтимий.

# 362
  • Пловдив
В паралелките с висок бал не са.
Това се случва заради натрупването на много деца с еднакви точки в един диапазон на класирането. Тестовете на нво не са балансирани и това е резултатът.
Може и да мръднат леко надолу. Вижте какво е било положението миналата година.

# 363
Да и аз това забелязвам. На второ класиране дали ще намалят точките.? Интересувам се за Патриарх Евтимий.
Точно това училище гледам. Балът се е вдигнал с около 15 т. За сравнение ХГ с по-малко от 10. Някой има ли обяснение?

# 364
  • Пловдив
Предпочитанията на кандидатстващите са се съсредоточили в определение училища и паралелки.
Случва се.

# 365
Ето мнение от другата тема по въпроса, но на мен много не ми стана ясно все пак какво е обяснението.
https://bg-mam.ma/p/1794523/49967583

# 366
  • Пловдив
обяснението е в небалансирания тест и струпването на по-голям брой деца с едни и същи точки в средата на класирането.
Ще си направя труда да видя дали има разлика в позицията на последно приетото дете в Патриарха миналта година и тази.

# 367
  • Пловдив
Има разбира се обяснение- по-голям брой високи точки по БЕЛ. Училищата с 3/1 Бел/Мат, каквито са хуманитарната и някои от паралелките в Патриарха, се предполагаше, че ще се вдигне бала. Същото стана миналата година с МГ и другите с 1/3, тъй като тогава пък в диапазона 90-100 т. МАТ имаше в пъти увеличение на децата. Високите балове не мърдат, прогнозите ми бяха разлика от 0,5-1,5 т отклонение спрямо миналата година, за 2/2 паралелките, защото БЕЛ уравновесява МАТ. Средните балове в Пловдив са друга бира, има голямо струпване на деца в средния сегмент, много от които очевидно имат висок БЕЛ и слаба МАТ. Те най-вероятно са предпочели Хуманитарта и Патриарха и са вдигнали бала. Аз лично имах миналата година седмокласник, но тази имам племеници-близнаци, та за момичето го играх статистик. Като цяло в Пловдив страстите и желанията са константа, като изключим испанския, който мине не мине и избухне с висок бал!

# 368
Паралелките с природни науки в Патриарха, където много се е вдигнал бала, са 2 мат и 2 БЕЛ.
А с тези таблици нещо не мога да се ориентирам да сравня позицията на последното прието дете с миналогодишното първо класиране.

# 369
Има разбира се обяснение- по-голям брой високи точки по БЕЛ. Училищата с 3/1 Бел/Мат, каквито са хуманитарната и някои от паралелките в Патриарха, се предполагаше, че ще се вдигне бала. Същото стана миналата година с МГ и другите с 1/3, тъй като тогава пък в диапазона 90-100 т. МАТ имаше в пъти увеличение на децата. Високите балове не мърдат, прогнозите ми бяха разлика от 0,5-1,5 т отклонение спрямо миналата година, за 2/2 паралелките, защото БЕЛ уравновесява МАТ. Средните балове в Пловдив са друга бира, има голямо струпване на деца в средния сегмент, много от които очевидно имат висок БЕЛ и слаба МАТ. Те най-вероятно са предпочели Хуманитарта и Патриарха и са вдигнали бала. Аз лично имах миналата година седмокласник, но тази имам племеници-близнаци, та за момичето го играх статистик. Като цяло в Пловдив страстите и желанията са константа, като изключим испанския, който мине не мине и избухне с висок бал!

Да, напълно съм съгласна 😉 с това тълкуване. Дъщеря ми е от споменатия сегмент с висок БЕЛ и слаба МАТ.

# 370
Здравейте.В Патриарх Евтимий имат ли униформи и задължителни ли са за гимназиалния етап?

# 371
  • Пловдив
Здравейте.В Патриарх Евтимий имат ли униформи и задължителни ли са за гимназиалния етап?
Имат униформи, но доколко се носят в гимназията, не мога да отговоря.

# 372
Имат униформи, но доколко се носят в гимназията, не мога да отговоря.
Благодаря ви!
А дали има излезли някъде таблици за първото класиране ,за да мога да се ориентирам какъв е минималния бал за дадена паралелка за тази учебна година?Намерих статистиката за миналата,но тя ме ориентира предполагаемо колко би паднал бала.

# 373
  • Пловдив
Статистика от първо класиране - минимален и максимален бал по паралелки - 14.07.2025 г.

https://www.ruoplovdiv.bg/messages/file_messages_students_16/1_k … bal_2025_2026.pdf

# 374
Статистика от първо класиране - минимален и максимален бал по паралелки - 14.07.2025 г.
Благодаря ви!
Направих сравнение с миналогодишния минимален бал за някои паралелки.Виждам ,че има покачване с около 20 точки.През последните две години на второ класиране има падане на бала с 3 до 13 точки (проучвах паралелки и училища,които ме интересуват).Мислите ли ,че и тази година ще се запази тази тенденция?Интересувам се,тъй като неподходящо сме наредили се оказа паралелките и детето иска да се пробва на второ класиране.

https://www.ruoplovdiv.bg/messages/file_messages_students_16/1_k … bal_2025_2026.pdf

Общи условия

Активация на акаунт