Кой бихте избрали?

• 15 844
  • 485
  •   1
Отговори
# 360
Много сложно го правите. Нещата са по-прости - избира какво иска от живота и търси някой с предполагаемо същите планове. Някак не мога да вържа поредно следване около 30те с гадже монтьор и ми е много неловка идеята, че някой тук го свързва посредством единствено секс. За какво учи, като само ще се чука с някакви никакви?

# 361
То проблемът не е, че той е монтьор на багери, а тя висшистка. По скоро в светогледа като цяло. Аз най- голямо дърво съм яла от успял висшист, който уж имаше всички "екстри", а дълга и хубава връзка съм имала с бивш затворник, който имаше и по-голяма обща култура от който и да е друг, когото съм познавала. Та съм против автоматично изключване заради професия, минало и т.н., но тук май говорим за класически представител на определена клика.

# 362
Това, че ти мислиш изцяло шаблонно, не означава, че е някакво общо правило. Има безброй примери на успешни връзки между висшисти и невишисти, да се изразя така, особено пък когато става въпрос за доста високо платени професии при последните. А за вишуто вече го обсъждахме, във времена, когато кой не е поискал, той не е получил, тапията нито гарантира добра професия, нито наличие на достатъчно умствен багаж

Пс постът ми е към Нарциса

# 363
Тука съм съгласна. С висше, без висше, тъпака си е тъпак и оправия няма.

# 364
Доооообре Simple Smile Едни и същи нули във всяка такава тема обясняват как единиците не стават, жената не трябва да търси единици, ами да си наляга парцалите с някоя нула.

# 365
Айде стига наизуст с тия коментари за образованието, защото не е така.

# 366
Изключения винаги има. И сред висшистите има тъпунгери, и сред бачкаторите сигурно има интелигентни.
Но това са точно изключения.

И стига с това, който не е поискал висше, той не е имал. То се гледа и висшето и университета. Затова си има третокласни университети да изкарват висше тези, които имат болни амбиции, пък нямат достатъчно потенциал. Записваш нещо-то-си в Горно Уйно, по документи, с диплома 3,49 и излизаш с "Публична администрация на информационната система на селското стопанство" (измислих си го) . И тази диплома ти е да се хвалиш пред аверите и да я сложиш на вашите в рамка, че си първият висшист в рода. Знаеш, че не знаеш и няма да си търсиш работа с нея, а пак ще си бачкатор (да не говорим, че и специалността не е ясно точно каква професия дава). Но даже и да отидеш на интервю за работа, си срещу един от СУ, който е с диплома подплатена с обяснение точно какво е учил, къде, с какви преподаватели.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 20:18 от sorscha

# 367
  • Далечният изток
Да не обръщаме темата на СУ срещу останалите университети, но и в СУ завършват разни тъпунгери... Както и в каспичанския университет завършват умни.
Да не говорим, че едни и същи преподаватели преподават в СУ, в Търново, в Благоевград и т. н.

# 368
Баш софийския ли изкара за пример, аи малко по сериозно, а?
Университетите тип Мики маус ли им викаха никой не ги брои за нищо. Говорим за уж елитните. Знаем какви хора са завършили, знаем и какво е било нивото. Който е искал е научил нещо, кой не, не. Както една колежка описа в един изтрит коментар, някои хора просто ни е било прекалено лесно, на мен най големият ми зор е бил как да ида на задължителни упражнения след цяла нощ купон. Но да, всички сме имали колежки предимно, но и колеги, дето с 300 зора, със зубрене, преписване, молби, и кво ли още не са избутали, та за тях със сигурност е голямо постижение. Ама опитът за изтъкване е меко казано нелеп

# 369
Дадох го случайно като пример, не съм искала да обръщам темата. Имам пресен пример за това. Мъжът ми иска/има нужда да запише втора магистратура. Споделяме с общ приятел и той се въодушевява, че е много перспективна специалност и ще я запише и той. Пита ни къде я има, отговаряме и той казва, че ще я запише другаде, не в СУ, не иска да се вталясва, ще си вземе дипломата просто.

Писал си с мен, рф, и може и да не съм прочела точно. Аз не съм завършила СУ, но имам две магистратури от там. И обучението ми беше по-сериозно от друг столичен елитен уж университет. Аз съм научила, доволна, вършат си ми прекрасна работа. Вече кой как е подходил, бутал ли е, за какво му е било, не ме интересува.

# 370
Образованието, освен ценно само по себе си, е и вид скъпа сигнализация (costly signalling) -- както на пазара на труда, така и на този за сексуални партньори.

Нещо като опашката на мъжкия паун. Практически напълно непотребна и дори животозастрашаваща (прави го по-тромав, по-тежък и по-видим за хищници), но ако е все още жив и здрав, наличието на опашка сигнализира компенсаторни качества като здраве, сила, бързина, издръжливост, пъргавост.

Иначе, че има университети-кошници, има. Но по принцип ако си най-умният човек в стаята, си в грешната стая. Ако ученето и завършването са ти били лесни, значи си в грешната специалност и/или образователна институция.

# 371
Образованието е един сигнал, че отсрещния има желание да се развива. Процесът е важен. Разширява ти се светогледа, имаш нови възможности, справяш се, виждаш нови ситуации, имаш нови идеи. Това е. Не задължително всеки да го иска и да го има, но е хубаво и да не се отричат плюсовете и ползите от него.

# 372
Ако ученето и завършването са ти били лесни, значи си в грешната специалност и/или образователна институция.
По тази логика всички велики учени и таланти от сорта на Айнщайн, Тесла, Да Винчи и прочее, които са надскачали без усилия съвременниците си, са на грешното място? Къде да идат тогава?

Има деца, които на 3-4 години четат или са математически вундеркинди. Можем да ги пратим директно в пети клас, обаче българската система нито ще даде, нито ще са емоционално зрели за това.

Нещо да е лесно не значи непременно безсмислено, грешно или да не носи интелектуално удоволствие. Проблемът е, ако няма откъде да попиеш повече, което е масов проблем у нас.

Да, няма общо с кандидатите, ама ние спряхме да ги коментираме и без това.

sorscha, +1. Фен съм на максимата, че човек се учи, докато е жив. Просто академичното образование далеч не е гаранция за любознателност и че цениш знанието.

# 373
Това, че човек е интелигентен, не прави избраната специалност/институция грешна.
От друга страна, свръх генерализираните изказвания срещу висшето са недвусмислен индикатор, че говорещият няма ама никакво понятие какво значи да си в университет и да учиш - дали защото изобщо не е стъпвал, дали защото дипломата му е купена, дали защото е изсвирена на доценти и главни асистенти.

# 374
  • Далечният изток
Е как, по темата сме - образован, ерудиран, преподавател, срещу необразован, профан, изключая областта на комбайните ли какво беше, там някакви машини, който счита за луди желаещите да учат.

Общи условия

Активация на акаунт