Кой бихте избрали?

• 15 836
  • 485
  •   1
Отговори
# 375
Ама никой не говори против висшето образование тук, нито някой го подценява. Просто това, че някой е висшист (което вече почти всеки е), не значи, че е буден космополит, който става с кръстословицата на New York Times и заспива с постмодернистична поезия и анализи на стоковата борса, както и това, че някой няма висше, значи, че е глупав и не се интересува от света, политика, изкуство, whatever.

И има още един милион качества, които са важни и нямат непременно корелация с образованието, като това да е привлекателен, верен, забавен, стабилен и така нататък.

Ние с rf22 сме просто против генерализациите, защото хора - всякакви, връзки - всякакви. Мацката просто пише с повече вълнение за монтьорчето, това е. За нея явно нито чувството му за хумор, нито вкуса за музика, нито образованието е проблем, щом не е избягала от него. Не може ли в този раздел да се напасваме към авторите на темите все пак? Аз вече писах, че не съм изпадала в ситуация като нея и ми е трудно да си го представя, затова пробвам с емпатия, въображение, туй-онуй. Simple Smile

# 376
Тая класация на университети изобщо не е уместна, тука нямаме интелигент срещу занаятчия, а що годе културен човек срещу просто момче с чалга вкус. Единствения му плюс е приятната външност, която след н години тежък физически труд и всекидневно пиене няма да я има и нея.

# 377
Което е лош индикатор за неговата природна интелигентност, защото не приема, че има хора различни от него, които искат да учат, а не само да изкарват пари за ядене и пиене.

П. С. Една среща имам на 20г. с един кранист, от родния ми град. Подобна реакция. Ми ти хубу не щеш, ама влез в обувките на другия. Аз съм излязла с теб щот' си забавен, секси красавец, не ти изисквам вишУ, пък ти имаш претенции за моите мечти и намерения. Изтърпях го едва. Особено финалната част за парите, освен, че са му самоцел - да ги има, да яде и пие, и да си купи BMW. Ай, не мерси. Милионер да е.

# 378
Да, затова ако имат чак такава разлика в манталитета, я посъветвахме да си избие хормона с него, ама тя не иска да го прави. Така че докато си я влече сексуално, дилемата ще си остане.

Но тя от месеци не се решава ни с единия, ни с другия, така че предполагам, че ще я представят пред свършен факт като си намерят някоя друга жена.

# 379
Не знам за кой път вече пиша, че никой тук не отрича изключенията при хората без висше, но точно този техен представител не е сред изключенията.
Нека не се убеждаваме кой не бил генерализирал. Чета темата с голям интерес и виждам много добре кой и на какви хипотези продължава да набляга, въпреки че самата авторка ги отрече още преди ⅔ от темата.

# 380
За мен е по-важен вкуса към музиката, отколкото висшето. За музиката съм категорична,за висшето - все тая, стига човека да си е намерил призванието и да е доволен от.професията си.

# 381
Да, ясно е, че монтьорът едва ли е скрит гений, аз за принципа си пиша.

Само че тръпката, емоцията и желанието са към него. И тук вече се разделяме според това дали сме хора на разума, или хора на сърцето; като това, че ще избереш разума, не значи, че няма да ти горчи липсата на страст; както и това, че си човек на емоциите, не значи, че ще свършиш унижена и смазана, защото не знаеш кога да спреш играта.

Най-добрият вариант в моите очи си остава да се огледа за трети мъж или да си изживее емоцията с монтьора без да влага надежди, че това е принцът. Не можело. Макар че тук вече я зажениха за кандидатите.

# 382
То, пък в СУ чалга въобще не се слуша 😆Колко колеги имахме в потока ни, които основно на такива места се забавляваха...

# 383
Има своите плюсове образованието, но ако човек е емоционално интелигентен и добър като сърце/нрав, може да се намери съвпад и с различен по ерудираност от него човек.

За образованието мога да кажа, че е важно, особено някои специалности. Но още по-важно е, човек наистина да знае своето ниво и умения, защото това на което ставам свидетел е страшно, но няма да изпадам в подробности.
Всички се борят за диплома, но ако не знаеш какво можеш и къде ти е мястото и на какво да наблегнеш преди да се впуснеш сред обществото, особено ако учиш нещо, което после практикувайки поставя в своеобразна зависимост хората, които се обръщат към теб... по-добре мани тая работа.

Искам да разваля създалата се илюзия, че аз държа на изчакване тези мъже. Те са напълно наясно, че на този етап  не искам да влизам в отношения. Това, че държат вратата си отворена и имат желание, не означава, че си играя с тях. Нито се старая да им поддържам интереса, нито очаквам да ме чакат, свободни са да са с когото желаят. Нашите отношения са в ясен коловоз. Могла съм да го сменя и още мога, просто не ми стиска, защото не вярвам, че си заслужава напълно. Да, на моменти ми се иска, но това са просто моменти. Като знам, че после ще ми е пак тъпо, няма смисъл.

Щях да избера монтьора, ако не беше от типа хора, които смятат, че маските по време на Ковид са за да се манипулира обществото Smiling Imp Или специално да пуска клип на хората, които пляскаха на докторите и подигравателно да заключва " Да, сега докторите са много по-щастливи. Олигофрени. " от позицията на човек, който си мисли, че знае и разбира всичко. Щях да направя компромис с всичко, но тая "отсечка" на ограниченост във възприятията му и една определена област на откровена простотия в манталитета му, направо ми горчат.

# 384
Ако ученето и завършването са ти били лесни, значи си в грешната специалност и/или образователна институция.
По тази логика всички велики учени и таланти от сорта на Айнщайн, Тесла, Да Винчи и прочее, които са надскачали без усилия съвременниците си, са на грешното място? Къде да идат тогава?

Има деца, които на 3-4 години четат или са математически вундеркинди. Можем да ги пратим директно в пети клас, обаче българската система нито ще даде, нито ще са емоционално зрели за това.

Нещо да е лесно не значи непременно безсмислено, грешно или да не носи интелектуално удоволствие. Проблемът е, ако няма откъде да попиеш повече, което е масов проблем у нас.

Persona7, права си по принцип, но гениалността е проблем, който 99.99% от хората нямат, хеле пък авторката, нейните ухажори и гласовете в темата, които се опитват да я убедят, че едва ли не всеки среднист е потенциален находчив предприемач, самоук кодаджия или високоплатена синя якичка Simple Smile Филмът е (пост)съветски, не американски.

Скрит текст:
При гениите специално образователната система по-скоро не трябва да пречи, вместо да се опитва насляпо да помага. Нямаме никаква идея как се създават гении, така че по-добре да не опитваме. If it ain't broke, don't fix it.

Впрочем дори те не са всестранно развити. Айнщайн не е бил добър с езиците и хуманитарните науки, например, така че даже и той е имал какво да научи в училище.

А това, че някоя дисциплина ти се удава, не значи, че няма начин и полза да се разтегнеш до максимума на възможностите си, да си го направиш трудно, както и че няма среда (образователна или професионална), която да те бута напред и нагоре, и да те озори яко.

# 385
Clare, разбрахме се. Simple Smile Аз за принципа споря, не за монтьора. 😁

Авторке, дезинформацията е голямата напаст на нашето време, на която и топ висшистите се поддават. Пробвала ли си да убедиш пича в това, което ти вярваш, или е като кон с капаци и не иска дори да те изслуша?

Скрит текст:
PS. Clare, по темата за създаването на гениите, има някакви опити на родители с болни амбиции - като този господин (не свършва добре за него) или тази история. Има корелация с интелекта на родителите, макар че има и много гении, родени в "прости" и неуки семейства. Simple Smile

# 386
Авторке, след тези разкрития за 'тръпката' дори не знам защо общуваш още с него.
А и след тези пояснения, че си показала и казала и на двамата, че не искаш връзка, цялата тема е безсмислена.

# 387
Аз никога не бих реагирала на някой на професията, не бих го убеждавала да записва висше, не бих му обяснявала, че това, че няма висше го прави по-малко успял човек.
Но по това съдя простите хора без висше. Изказвания кой луд, дали е нужно, дали е на ниво в бг, философствания за нива на уни-тата и лични избори в живота.

За мен той щеше да се е провалил на изказването "ти си луда". И вярвайте ми, много са обидчиви хората с професии, които са клиширани, че са за простаци. Ако тя се беше изказала за неговия избор, той щеше да реагира много остро, обиден до живот, и нямаше да е в схемата на тази тема.

# 388
Да, ама въпреки всичките му гафове... темата е и за него. 🤷 Иначе щеше щастливо да се хване с преподавателя и изобщо нямаше да знаем, че има такива хора.

# 389
Те са напълно наясно, че на този етап  не искам да влизам в отношения.

Темата трябваше да я кръстиш " Няма да избера". Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт