Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 83

• 30 497
  • 780
  •   1
Отговори
# 645
Навсякъде се продават и общите части, и стените. Никъде не са безплатни. Просто се обявяват само важните и интересни характеристики за по-добра ориентация на купувача (така е, не отричам), но останалото също влиза скрито в цената.

# 646
Пловдив като град тръгна по не особено добър път. Много пъти съм минавала от там последните 20 и повече години. Имаше нещо аристократично да кажем там, имаше култови места и т.н. Сега реално нито градският транспорт се разви, нито нищо. Последно четох, че наемали индийци за шофьори на и без това малкото автобуси и линии. Гребната база я застрояват, трафикът е ужасен. Летището така и не започна да функционира нормално, има и там схеми, врътки и кой знае какво още. Лично мен много ме е яд за този град. Това, че направиха Капана, нищо не променя. Колко да струва там един апартамент, при положение, че не малко хора се местят в София от Пловдив. И тези комплекси хич не са удобни, все едно си в крайградско село без обществен транспорт.

# 647
Навсякъде се продават и общите части, и стените. Никъде не са безплатни. Просто се обявяват само важните и интересни характеристики за по-добра ориентация на купувача (така е, не отричам), но останалото също влиза скрито в цената.

Естествено че влиза, въпроса е в подвеждащото сравнение София срещу други столици на база цена на квадратен метър.

# 648
София с кои други столици я сравнявате? И по какви измерими критерии я сравнявате? “Цигания”, за мен не е критерий, щот няма как да се измери, (освен по брой на човек от населението😊), но както се видя, се използва широко за произволни държави от Южна Европа.

Общите части са като данъците. Някой трябва да ги плаща, за да има общи “ползвания”. Но на никой не му харесва, ако “благата” не свършват в неговия джоб, а в нечий друг, било то държавата или на предприемача.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 23:53 от ierldan

# 649
  • София
Процентът общи част и изчислението им се базира на изискванията в нормативната уредба. В старата нормативна уредба квадратурата се е формирала на база светла площ, сега влизат и стените, тоест в проекта се взима външната обиколка на апартамента, с включени външни стени.
Отделно, преди време, се бях заканила един ден да проектирам и изпълня сграда без общи части, за всички, които роптаят, да си влизат в апартаментите през пожарни стълби по фасадата, или през капандурите на покрива, но и покрива е обща част и се чудех дали и без покрив да бъде.
Гледате си застроената площ, ако е НС или най-добре с рулетката или в чертежите обикновено слагат размерите на стаите, ако не с добрата стара аналогова рулетка, защото често и в СС се разминават квадратурите с документацията. Иначе има чудесни лазерни рулетки и става бързо заснемането на размрите ръчно, така да се каже.

За Пловдив имам близък,  който след като инвестира в двайсетина имота в Сф, предимно около жълтите павета, се възмути и огорчи от нивото на цените и продължихме вложенията в Пловдив, само НС, защото съпругата му е от Пловдив, живеят в Пловдив и пожела да я зарадва, защото тя се занимава с довършителните и интериора. Наемните нива са като в София, преди няколко години, има университет, доста богат културен живот, за щастие и доста богат икономическиски живот, работа, някой каза, че климатът бил лош, но според мен е чудесен и топъл, бих казала, че е  прекрасно място за инвестиция. Лятото даже ходихме до Марково, което се е трансформирало в зона за заможните хора с къщи, наподобяващо Драгалевци и Симеоново, както и много сериозен приток на хора. Така, че аз, лично, мисля, че не е толкова лоша идея за вложение.

# 650
Голяма работа, че се включват общите части. И в НС има хубави, големи апартаменти с добро разпределение, просто човек трябва да се бръкне повече. И това е нормално, няма как да струва като същия в панел или в сграда на 80 години.

# 651
  • Out of the Mix
При идеални условия всеки ще предпочете новото, чисто новото, новата тухла, мазилка и т.н.
Въпросът е, че знаем, че не е така.
То е пестене от материали, скосявания, некадърност, греди по средата на стаята, кофти разпределения и какво ли не. При старото по БДС си знаеш какво е.
Ново хубаво има, но е малък % от всичко, а за цената която се иска човек започва да се замисля за други неща и алтернативи, дори да има парите и да е готов да се "бръкне". Не, че не се купуват, но от малък контингент от хора. Дори строителите да разчитат на това, и това да е план, стратегия, таргет, предпочитам да гледам осреднени параметри, средна класа, въобще стандарт за каквото и да е, и като повече хора, можещи да си позволят, и като качествено изпълнение. С една дума, навсякъде и във всичко има много какво да се желае. Но всичко става с хора, компетентност и желание, хъс за развитие и работа.

# 652
Revoker на такава нова тухла може да попадне човек, че да се чуди тухла ли е този боклук ...

# 653
Revoker, точно такова е и моето мнение. И ние в началото гледахме основно НС, щото нали, ново е, хубаво, лъскаво. Ама впоследствие разбрахме, че това не ти гарантира качество и комфорт... Взехме и предвид и опита на близки и познати. Има хубаво ново, но струва доста повече. Не, че останалото е зле всичкото, но си е до късмет. А като влагам такава сума пари в нещо не ми се ще да разчитам на късмета.
Вчера имахме един казус - наши познати ще ходят да гледат имот за покупка в близост до София. Хич не им се иска да живеят там, но цената просто е два пъти по-ниска, дори от панел в краен квартал в София. Отворих да видя какво се случва и наистина там в Надежда, Връбница, Обеля вече за подобен бюджет има основно панелки или на зелено.
И се радвам на късмета си, че за подобни пари ние се доредихме до нашето жилище. Естествено, имах тогава и аз хиляда притеснения, но избледняват и съм доволна, че взехме това решение.

# 654
продължихме вложенията в Пловдив, само НС, защото съпругата му е от Пловдив, живеят в Пловдив и пожела да я зарадва, защото тя се занимава с довършителните и интериора. Наемните нива са като в София, преди няколко години, има университет, доста богат културен живот, за щастие и доста богат икономическиски живот, работа, някой каза, че климатът бил лош, но според мен е чудесен и топъл, бих казала, че е  прекрасно място за инвестиция.
Има наистина доста цехове и работни места, обаче повечето са такива, че много се влияят от икономическия цикъл. Ето една новина от това лято:

Това е немска фирма, а в Германия се задава рецесия, така че кой знае немските фирми какъв обем поръчки ще имат... може пък да е добре за нас, защото затварят заводи в Германия (заради скъпия труд и енергия) и местят всичко към по-евтини локации, каквато сме и ние.
Но пък една от най-евтините локации - Китай - също го е закъсала. Преди няколко дена пуснаха нов пакет стимули за $350 милиарда (с напечатани пари и заеми, разбира се), но и от там новините са подобни:

Младите хора не са видели друго, освен икономически възход, но по-възрастните помнят и друго. Досега икономическите цикли нито Фед, нито Урсула, нито Мадам Лагард не са успели да ги преборят. Има няколко години възход, после спад, после пак възход и все така се редуват.

# 655
Аз говорих лятото с познати в аутсорс на немски фирми. При тях родават локейшъните и се оказват с например български работодател и пред чистка . Не съм сигурна че на всякъде ще е същото.

На мен друго ми е интересно. След като Германия беше в основата на ЕС като най-голям производител и снабдител в рамките на ЕС и профитираща от липсата на граници и мита. Сега ако реши да ликвидира тази центристка политика на производство дали ще и трябва ЕС и липса на граници и какво е бъдещето на ЕС физически. Защото финансовите лостове са онлайн и ако се прехвърлим изцяло на виртуални продукти границите ще са други .

# 656
продължихме вложенията в Пловдив, само НС, защото съпругата му е от Пловдив, живеят в Пловдив и пожела да я зарадва, защото тя се занимава с довършителните и интериора. Наемните нива са като в София, преди няколко години, има университет, доста богат културен живот, за щастие и доста богат икономическиски живот, работа, някой каза, че климатът бил лош, но според мен е чудесен и топъл, бих казала, че е  прекрасно място за инвестиция.
Има наистина доста цехове и работни места, обаче повечето са такива, че много се влияят от икономическия цикъл. Ето една новина от това лято:

Това е немска фирма, а в Германия се задава рецесия, така че кой знае немските фирми какъв обем поръчки ще имат... може пък да е добре за нас, защото затварят заводи в Германия (заради скъпия труд и енергия) и местят всичко към по-евтини локации, каквато сме и ние.
Но пък една от най-евтините локации - Китай - също го е закъсала. Преди няколко дена пуснаха нов пакет стимули за $350 милиарда (с напечатани пари и заеми, разбира се), но и от там новините са подобни:

Младите хора не са видели друго, освен икономически възход, но по-възрастните помнят и друго. Досега икономическите цикли нито Фед, нито Урсула, нито Мадам Лагард не са успели да ги преборят. Има няколко години възход, после спад, после пак възход и все така се редуват.

Нали заплатите се вдигат главоломно, каква евтина локация да сме.

# 657
ВдигаХА се, което не е гаранция, че ще се вдигат и в бъдеще.
Ето в статията на Ройтерс има пример за много хора, чиято заплата за 2024 е паднала и то не спрямо миналата година, а спрямо 2016!
Така става в индустриите, в които няма ръст, а има застой или спад.
Сега например германският работник в BASF  е съкратен, защото няма вече евтин руски газ (който е основна суровина за завода им) и заводът не работи. Колегата му от VW е с намалено работно време, защото новите електрички не се продават добре и китайските ги подбиват. И ще си купят ли тази година нов хладилник Либхер, и ще има ли работа за работника на Либхер в Пловдив?
Представям си физиономията на шефа му, когато иде и поиска да му вдигнат заплатата с 14.5% защото доматите били вече 7 лева, а луканката 50.

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 11:15 от chris78

# 658
Не се вдигат главоломно заплатите. Вдига се административно МРЗ. В реалния сектор това води до изравняване заплатата за положен труд (често тежък или квалифициран) с МРЗ. Защото реалния сектор в днешните условия не може да запази съотношението РЗ/МРЗ, т.к няма от къде да вземе пари за повишение с 15%.
Виж чиновниците - при тях тавана е небето.

# 659
  • София
продължихме вложенията в Пловдив, само НС, защото съпругата му е от Пловдив, живеят в Пловдив и пожела да я зарадва, защото тя се занимава с довършителните и интериора. Наемните нива са като в София, преди няколко години, има университет, доста богат културен живот, за щастие и доста богат икономическиски живот, работа, някой каза, че климатът бил лош, но според мен е чудесен и топъл, бих казала, че е  прекрасно място за инвестиция.

Това е немска фирма, ....
Знам коя е.
И всички имат влияние от икономическите цикли, но това не е процес, генериран вчера.
Заплатите в Либхер са доста сериозни, но и там не можеш да почукаш на вратата и да започнеш.

Тоест, процесът е точно обратния. Ако те чете човек, ще каже, че Либхер-Пловдив са умрели от глад и вървят по селата да се молят на хората да работят, а оттам им отговарят да си гледат работата, защото доматите са вече по седем лева и не може. Шефа, при този отговор сяда на прага на хлопнатата от селянина врата и горко се разплаква.

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 21:45 от Azzy

Общи условия

Активация на акаунт